StoryEditorOCM
4 kantunaKREĆU RADOVI NA MURAJU, NEMA VIŠE AUTOMOBILA

Bedemi postaju šetnica, a prometnica uz Trg tri bunara se sužava i parking odlazi u povijest!

Piše L.Burčul
21. studenog 2017. - 20:16
muraj1

Uređivanje javnih površina i spomeničke baštine u povijesnoj jezgri u Zadru (TIC, HERA, Citadela, Kneževa palača…) došao je do točke kada će se, daljnjim uređivanjem, direktno mijenjati i način života stanovnika na Poluotoku. Prvenstveno se to odnosi na promet preko Muraja, a osim gradskih bedema u idućoj godini uredit će se i dva trga: Trg tri bunara i Trg sv. Frane.

Sva tri projekta su međusobno odvojena, no zahvat prema gradskim bedemima i oba trga podrazumijeva potpuno novu prometnu regulaciju na Poluotoku, te niz popratnih radova na infrastrukturi.

Bedemom se, to je sigurno, više neće prometovati. U gradskoj upravi je i u utorak održan (još jedan) u nizu sastanaka s obzirom da se radi o međusobno komplementarnim projektima koji uključuju novu prometnu regulaciju, te se ne tiču samo jednog resora.

Za bedeme će se do kraja godine „brusiti“ svi detalji potrebni za raspisivanje natječaja za izvođača radova i na Muraju više neće biti parkirališnih mjesta, kao ni na „škalju“ koji se sada nalazi na Trgu tri bunara.

- Sve su to mjesta koja stanovnici Poluotoka koriste. Nestanak parkirališnih mjesta mora se rješavati pronalaskom alternativnih mjesta i na tome trenutačno radimo. Zatvaranje prometnice na Bedemima zadarskih pobuna i preuređenje prometnice uz Trg tri bunara iziskuje stvaranje planova za život stanovnicima Poluotoka. Također je onima koji ne žive na Poluotoku, ali tamo svakodnevno dolaze, potreban parking. Intenzivno rješavamo ta pitanja – kazao je Darko Kasap, pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Bedemi će prvi biti spremni za početak radova, a na Trgu tri bunara, nakon što su riješeni konzervatorski uvjeti, slijede arheološka istraživanja.

- Nakon njihovog posla radit će se idejno rješenje i glavni izvedbeni projekt, no već idejno rješenje mora dati odgovore na pitanje regulacije prometa cijelog tog poteza gdje je Trg tri bunara „kontaktna zona“ sa Murajem. Prometnica uz Trg, koji je vrijedan povijesni resurs, vjerojatno će biti uža. No o tome će se još raspravljati – kazao je pročelnik Kasap.

Posljednji na redu je Trg sv. Frane, za čije se uređenje još uvijek radi projekt.  

28. travanj 2024 13:33