StoryEditorOCM
4 kantunaPUHAČI NA HLADNO

Apsurdistan u Gradskom vijeću: rasprava za UPU Kožino uključila Pinokija, akvaparkove, lopove i nove izbore!

Piše Iva Ivanac
11. svibnja 2022. - 19:53

Kakve veze ima bajka o Pinokiju, fontane, ribice, akvapark, aktivisti, piroman Dukić, novi izbori i još koješta s prijedlogom "Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja stambene zone zapadno od povijesne jezgre Kožina"? Iako zvuči suludo, vijećnici Grada Zadra su na još jednoj maratonskoj sjednici sve ove pojmove uspjeli objediniti u jednu priču.

Prvi je riječ imao pročelnik UO za graditeljstvo Darko Kasap koji je u svojem izlaganju, ali i u kasnijoj raspravi više puta spomenuo kako je ovo tek početak izrade urbanističkog plana.

- Ukoliko se danas donese odluka o početku izrade, ovaj će urbanistički plan biti na javnom uvidu, na javnoj raspravi, ako bude bilo potrebno i na ponovljenom uvidu i raspravi. I nakon što to sve prođe bit će prezentiran Gradskom vijeću kako biste vi odlučili hoćete li ga prihvatiti ili ne. Radi se o području koje je isključivo društvene i rekreacijske namjene. Nosi naziv stambeno-mješovita zona jer je do 2016. bila u obuhvatu jedne zone koja je bila stambene namjene, a od 2016. je u Prostornom planu Grada Zadra to društvena i rekreacijska zona, više je puta jasno  ponovio Kasap tijekom rasprave.

Enio Meštrović je kazao kako je za razliku od prošle sjednice, kada nezavisni vijećnici nisu glasali za ovu točku, sada dobio puno više informacija.

- Pušemo i na hladno jer se u ovom gradu dogodilo toliko nakaradne betonizacije da nas je svega strah, kazao je Meštrović dodajući i kako je u Kožinu razgovarao sa svojim prijateljima aktivistima koji se zalažu za novu školu.

Anti Rubeši je bila sporna činjenica zbog čega izrada ovog prostornog plana obuhvaća 12 hektara kad se škola gradi na vjerojatno jednom hektaru.

- Najveći problem je što to zovete stambena zona i ta zona zauzima 11 hektara. Ne radi ovo Darko iz glave. Dakle, netko je došao do njega i rekao „ajde ti opasaj ovo, stavi školu, zamaskiraj, prodaj priču”, kazao je Rubeša pa zazivao nove izbore.

- Ne idemo mi u nove izbore jer ih mi želimo, već zato što Dukić pali vatre gdje ih god može zapaliti i provocira većinu umjesto da surađuje. Ne idemo u nove izbore jer ću ja dati ostavku, već što ću u prosincu donijeti amandmane u iznosu od sto milijuna kuna što prelazi tih 5 posto koje možete maknuti i u tih 100 milijuna kuna će biti 15 milijuna kuna za OŠ Kožino. Sad vam najavljujem amandman u dvanaestom mjesecu za izgradnju nove škole u ovoj zoni, inatio se Rubeša pa kazao kako će za ovu točku glasati kada se ona preimenuje te kada ne bude više u imenu pisalo "stambena zona".

Meštrović pak nije "fan" novih izbora.

- Ako će biti novi izbori, onda radimo protiv građana i protiv sebe jer ako nakon 31 godine idemo na izbore, onda ste svi igrači HDZ-a. Imamo pravo nadgledati, vidjeti, uvjetovati, kazao je Enio.

Pročelnik Kasap je kazao kako se u dvanaestom satu raprave ne bi trebalo previše uzbuđivati te kako će sve nastojati objasniti.

- Razumijem vijećniče Rubeša da u neznanju postoji ogroman strah, meni je to jasno, ali kad se dvije rečenice pročitaju, vidi se da je ovo tek početak izrade plana i da će se u toj izradi tek onda definirati što će i gdje biti, kazao je Kasap ističući kako se ”problematičan” pojam iz naziva ove točke ne može mijenjati sve dok se ne promijeni Prostorni plan Grada Zadra ponovivši kako je bitna namjena ovog prostora, a ona je definirana kao društveno-rekreacijska.

Bruno Milin je također pokušao razjasniti stvari govoreći kako se će upravo izrada plana definirati gdje će koja građevina biti. Za govornicu je izašao i Damir Burčul koji je iznio prijedlog.

- U ovom nazivu treba dodati još jedno slovo "s" tako da se zove SMS. Ova druga zona stavite pet, šest fontana, patkice, palmice, a ovo do, neka bude nekoliko statua Pinokija. Bio bih vam zahvalan kad biste to podržali i nazvali Pinokio aqualand Kožino, sarkastičan je bio Burčul jer više nije znao na koji način opozicijskoj većini objasniti što izrada urbanističkog plana podrazumijeva.

Nakon rasprave od sat vremena, pokušaja izmjene naziva, priče o Pinokiju, akvaparku, zazivanju novih izbora, ova je točka prihvaćena. 

Za nju su glasali vijećnici HDZ-a i nezavisni Enija Meštrovića. No, osim datuma, što se promijenilo od prethodne sjednice Gradskog vijeća da su isti vijećnici ovaj put bili "za"? Ništa. Ono što su izglasali u utorak, mogli su izglasati i prije dva mjeseca. 

PLAN ZA KOŽINO KAO PLAN ZA BREGDETTI?

Na temi Kožino, spominjala se i javna rasprava o Uvali Bregdetti, a vijećnik Daniel Radeta je kazao kako je njemu tada bio zabranjen ulaz u gradsku vijećnicu.

- Nijedan urbanistički plan nikad nije bio od javnog interesa, uvijek je bio plan od interesa investitora i to je danas vidljivo u prostoru. Što će se u budućnosti dogoditi sa planom za Kožino - ono što se dogodilo i za uvalu Bregdetti. Izglasali smo prijedlog izrade, a onda ste mi zabranili ulaz u zgradu. Niste mi dozvolili da uđem na javnu raspravu i sada se čudite, kazao je Radeta. Kasap je odgovorio kako se rasprava o planu za Bregdetti održavala u vrijeme pandemije koronavirusa, kada su na snazi bile epidemiološke mjere koje su se morale poštivati.

28. travanj 2024 11:07