StoryEditorOCM
4 kantunaPROSTORNI PLANOVI ZA VITRENJAK I UVALU BREGDETTI PODIGLI PRAŠINU

Ako je investitor Zdenko Zrilić, a projekte radi tvrtka Zdravka Livakovića, zašto se odmah misli da im gradska uprava pogoduje?!

17. siječnja 2019. - 21:25
Vitrenjak_.PNG

Nikada usvajanje nekog urbanističkog plana u Zadru nije prošlo bez neslaganja, podignutih tenzija ili sumnji u zakinutost "malih u odnosu na velike", a neki su od tih planova, primjerice onaj za Karmu, više od deset godina čekali završetak procedure. Zato nije neočekivano što se prašina digla i oko urbanističkih planova uređenja zapadnog dijela Vitrenjaka i dijela Uvale Bregdetti za koje su proteklih dana održana javna izlaganja.

Dodatnu notu ovog su puta dale činjenice što do izrade oba plana dolazi na zahtjev tvrtki u vlasništvu zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, ali i to što se u slučaju Vitrenjaka na suprotnoj strani našla obitelj Ivice Vlakića, bivšeg zadarskog dogradonačelnika.

Ivica i Jakov Vlakić su suvlasnici dijela zemljišta na Vitrenjaku, pa su itekako nezadovoljni što su planom predviđene građevinske čestice od 1.000 metara kvadratnih, dok je Prostornim planom Grada Zadra definirano da građevinsko zemljište mora imati minimalno 600 metara kvadratnih. Uvećanje građevinskih čestica Vlakići su doživjeli kao narušavanje vlastitih interesa i pogodovanje investitoru, ali i kao kazneno djelo obezvrjeđenja tuđe imovine.

- Sve primjedbe na ovaj plan zaprimat ćemo do 2. veljače, što znači kako je moguće da nam se još netko javi, a nakon isteka tog roka ćemo sjesti s projektantom i vidjeti što možemo napraviti. Gradskim Prostornim planom predviđene su građevinske parcele od minimalno 600 kvadrata, što znači da one mogu biti i veće, kaže zamjenik gradskog pročelnika Marko Segarić nastojeći spustiti napetosti oko plana za Vitrenjak.

Segarić tvrdi da se uvećanje parcela na Vitrenjaku dogodilo zbog želje za "podizanjem urbanističkih standarda na toj atraktivnoj lokaciji", a nakon što je projektant zaključio da bi to "omogućilo kvalitativno rahliju gradnju".

- Suprotnih mišljenja uvijek ima, a mi ćemo nastojati, kao i uvijek, doći do kompromisa kojim će biti zadovoljni i većina stručnjaka i većina vlasnika zemljišta. Ovo je prijedlog o kojem će se još biti rasprave i primjedbi, podsjeća Segarić.

Planom za Vitrenjak obuhvaćeno je 2,7 hektara, a vlasnik većine zemljišta je tvrtka Zdenka Zrilića "Kamen gradnja" koja je i naručitelj UPU-a što ga je izradila tvrtka D&Z Zdravka Livakovića. Po prijedlogu plana, unutar ove mješovite zone, stanovanje je osnovna namjena prostora, a dopušta se izgradnja stambenih i stambeno-poslovnih građevina, te građevina gospodarske namjene u kojima se obavljaju trgovačke, uslužne, ugostiteljske i slične djelatnosti. Zgrade društvenih djelatnosti mogu se graditi uz uvjet da njihovo funkcioniranje ili sadržaji nisu u suprotnosti sa stanovanjem kao osnovnom namjenom prostora ili na bilo koji način smanjuju kvalitetu stanovanja.

Minimalna površina građevinske čestice je 1.000 kvadrata, maksimalni koeficijent izgrađenosti je 0,30, a maksimalna visina građevine iznosi 12 metara.

Vrlo slični su i uvjeti iz UPU-a za dio Uvale Bregdetti, u Arbanasima, na predjelu kojega je svojedobno koristila "Zadranka".

Naručitelj plana je Zrilićeva tvrtka "Nautilus", ali, za razliku od Vitrenjaka, na 11,4 hektara planom obuhvaćenog zemljišta nema građana kao privatnih vlasnika. Većina zemljišta je u vlasništvu "Nautilusa", a vlasnici preostalog dijela su Grad Zadar i država zbog zaštitne zone oko željezničke pruge koja prolazi kroz prostor obuhvaćen planom.

Plan je izradio "Block projekt" Željka Predovana koji je predvidio da će od 11,4 hektara 62,4 posto zemljišta biti namijenjeno za mješovitu, pretežno stambenu namjenu. Ali, u Arbanasima bi se trebali graditi i poslovni prostori, restorani, barovi, te apartmani na nadzemnim etažama i ne manji od 45 kvadratnih metara.

- Po našim procjenama, uz uvjet da se poslovni prostori grade u prizemlju, moglo bi biti izgrađeno između 500 i 600 stanova za približno 1.800 stanovnika. Moguće je izgraditi i jedan manji hotel kapaciteta do 80 kreveta, kaže Željko Predovan.

I u slučaju plana za dio Uvale Bregdetti, rokovi za dostavljanje primjedbi istječu početkom veljače.

 

AKCIJA MLADIH: Karneval tek počeo, a maske su već pale!

Povodom planova za Vitrenjak i dio Uvale Bregdetti, priopćenjem se oglasila i Akcija mladih žestoko se protiveći donošenju tih planova smatrajući da se protive interesima građana Zadra.

- U Gaženici na hrvatskim zakonima nepoznatu definiciju predloženog urbanističkog plana „luka otvorena za javni promet - ribarski dio luke" uputili smo prigovore na nadležna ministarstva. Naravno ne očekujući bilo kakav zakoniti pravorijek aktualnih vlasti, već jedino s namjerom da se javnost upozna s poražavajućim činjenicama, stoji u priopćenju.

- Kad ono karneval tek počeo, a maske već pale: svakome je od jučer jasno da je u pogledu zaštite hrvatskih interesa HDZ-ova vlast raskrinkana. Primjerice, što je u uvali Bregdetti HDZ-ova lokalna vlast prihvatila prijedlog za izradu prostornog plana na zahtjev tvrtke „Nautilus" u vlasništvu/suvlasništvu Zdenka Zrilića, iste osobe koja je kao vlasnik nekih drugih tvrtki istovremeno dužnik Gradu - nikoga u gradskoj upravi ne zabrinjava ili skandalizira. Pride, u predloženom, a sad izrađenom urbanističkom planu omogućena je izgradnja viših zgrada nego što je to slučaj u ostalom dijelu istog kvarta, predviđena je i poprilična (pre)izgrađenost obuhvaćenih parcela, ali su zato susjedne parcele lokalnog stanovništva ostavljene bez mogućnosti gradnje jer su se sa zakonskih minimalno 600 m2 propisanih za gradnju, povećane na 1.000 m2, za zaključiti je stoga kako bi se izašlo u susret tvrtki koja je naručila plan. Susjedne manje parcele lokalnog stanovništva tako će ostati obezvrijeđene, za osiguravanje zelenila i/ili eventualno trgovanje poslušnošću po starim izborno-trgovačkim receptima već odavna prokušanima u Zadru.

Jednako tako kao izrađivač oba problematična prostorna plana, (po tko zna koji put u Zadru), pojavljuje se tvrtka D&Z u vlasništvu/suvlasništvu Zdravka Livakovića koji je optuženik za ozbiljna djela zloupotrebe ovlasti i zločinačkog udruživanja iz oblasti gospodarskog kriminala. Ni to nikoga u gradskoj upravi ne zabrinjava niti ne skandalizira. U Akciji mladih smatramo da bi sve ovo trebalo zabrinjavati i skandalizirati građanke i građane grada Zadra koji u konačnici plaćaju cijenu navedenih postupaka, upozoravaju iz Akcije mladih.

27. travanj 2024 23:05