StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA TRŽNICA JOŠ UVIJEK ČEKA SVOJE NOVO RUHO

Adventskim kućicama smanjen najama i promijenjena lokacija, trgovcima se išlo na ruku...

Piše Iva Ivanac
29. listopada 2018. - 20:43
zadar_advent5-021217

Do petka u podne gradska tvrtka Tržnica Zadar prikuplja ponude za davanje u zakup kućica na ovogodišnjem "Adventu u Zadru" koji službeno počinje 24. studenoga na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana i trajat će do 2. siječnja iduće godine.

U odnosu na prošlu godinu kada je prostoru Trga Petra Zoranića i Pet bunara bilo postavljeno 22 kućice za ugostiteljske i trgovačke sadržaje, ove godine broj kućica se povećao na 25, a usput se promijenio njihov raspored i veličina. Zbog potreba osiguranja puteva za hitne intervencije (policija, vatrogasci, hitna pomoć...) pozornica će biti smještena između Novog cafea (kod Kolone) i prostorija Udruge Porat, a na Trgu Pet bunara će biti deset velikih kućica, dok će se male smjestiti ispred bine.

U zakup se daju dvije veličine kućica. Kućice od sedam metara kvadratnih s terasom od devet kvadrata bit će postavljene na Trgu Petra Zoranića, a kućice od osam metara kvadratnih s terasom od 18 kvadrata rasporedit će se na Trgu Pet bunara. Početna cijena zakupa kućica, bez obzira na veličinu, je 12 tisuća kuna.

- Početna cijena je ista za sve kućice. Prošlogodišnje cijene, 15 tisuća kuna za trgovinsku djelatnost i od 20-30 tisuća kuna za ugostiteljsku, nekima su bile previsoke i upravo je to razlog zbog čega je ove godine jeftinija početna cijena zakupa, kaže Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar koja je ove godine preuzela aktivnosti oko iznajmljivanja festivalskih kućica.

Kao novost ove godine Letinić ističe mogućnost da dva trgovca zakupe jednu kućicu što će, vjeruje, mnogima trgovcima olakšati zakup jer dosadašnja iskustva s adventa pokazuju da trgovci lošije zarađuju od ugostitelja.

Cijena zakupa, uz montažu i demontažu kućica, uključuje i troškove skupljanja i odvoza smeća te troškove električne energije i vode.

Glavni kriterij za dobivanje kućica je najveći ponuđeni iznos zakupnine, a o tome tko će dobiti kućice odlučuje stručno povjerenstvo pri Tržnici Zadar. U slučaju da dva ili više ponuditelja zakupa ponude istu cijenu za kućicu, bit će pozvani da u roku od 24 sata ponovno dostave ponude s novim iznosom zakupa. Tko će biti u povjerenstvu direktor Letinić nije nam mogao reći, a evo što je kazao zašto neće biti javnog otvaranja ponuda.

- U povjerenstvu će biti tri člana Tržnice Zadar (menadžeri prodaje, osobe iz marketinga), a cijeli postupak će pratiti pravna služba. Pravilnikom unutar društva donesena je odluka da se ponude otvaraju pred povjerenstvom i mi se držimo toga. Usto, tržnica nema dovoljno velike prostore da organizira javno otvaranje ponude, ali sljedeće godine ćemo pokušati, s obzirom na veliku interes javnosti oko zakupa, napraviti javno otvaranje, po mogućnosti u Maloj vijećnici gradske uprave, objasnio je direktor Letinić.

Ako neki ponuditelj dostavi ponudu za više od jedne kućice i bude utvrđen kao najbolji ponuditelji, na kraju će moći zakupiti samo jednu kućicu i to onu za koju je ponudio najviše novaca.

 

Njirić: nova tržnica čeka 'blagoslov' konzervatora
Prošle su dvije godine od pobjede rada arhitekta Hrvoja Njirića na natječaju za uređenje gradske tržnice, ali konačno idejno rješenje budućeg "trbuha" grada još uvijek nismo dobili. Njirićev rad je pobijedio unatoč brojnim kritikama zadarskih konzervatora i stručnog žirija, a jedna od ključnih primjedbi njegovom rješenju s jedriljem iznad tržnice odnosila se na nepraktičnost, odnosno za izloženost vjetru, suncu i kiši prodavača i kupaca, na što su u nekoliko navrata već upozoravali sami korisnici tržnice. No autor pobjedničkog rada kaže kako je taj problem sada uklonjen na način da će iznad prodajnih mjesta, odnosno štandova, biti postavljen dupli sistem pokrivanja u stilu brodskih jedara.
- Nikakve izmjene u odnosu na pobjednički rad nisu rađene već je u pitanju tehnička razrada svih funkcionalnih elemenata u skladu s natječajnim rješenjem i preporukama ocjenjivačkog suda. Nema nikakvih senzacionalnih promjena. Otklonili smo sve primjedbe koje smo imali, a Grad se složio da imamo dupli sistem pokrivanja. Vizual cijele građevine nije se bitno izmjenio – kaže Njirić dodajući da će troškovi izvedbe njegovog projekta ostati u okviru onih koji su iskazani u dokumentu javne nabave (između 6 i 8 milijuna kuna). Kako će izgledati ta poboljšana varijanta uređenja tržnice Njirić nam nije mogao pokazati jer još uvijek na nju čeka suglasnost konzervatora.
- Trenutno smo u fazi izrade idejnog projekta koji je prva točka našeg ugovora, mi se držimo našeg zadanog vremenskog okvira, dodaje arhitekt Njirić.
28. travanj 2024 00:17