StoryEditor
Vijestiantiimigranti

Uzbuna u Sloveniji: Štajerska straža naoružala se kalašnjikovima, maskirana paravojna skupina vježba 20-ak kilometara od hrvatske granice

Piše K. M. B.
11. studenog 2019. - 18:36

Za razliku od ovoga ljeta kada su slovenski mediji objavili reportažu s treninga u kampu Štajerske straže, čiji pripadnici su bili goloruki, najnovije fotografije Reutersa pokazuju kako sada u rukama drže oružje. Na samo 20-ak kilometara od hrvatske granice treniraju s AK-47, popularni kalašnjikovom, u rukama. Kako se može primijetiti na snimkama među njima ima i ženskih pripadnica straže. Ipak, moguće je da se radi i o replici oružja.

Njihov vođa Andrej Šiško izjavio je prije dva mjeseca u reportaži da oni nisu nikakva paravojna postrojba, kako ih se smatra u Sloveniji. Regrutirao je 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampiranje i uvježbavanje na privatnom zemljištu na Kozju kod Podčetrtka. Događaj je prijavio policiji od koje je dobio dozvolu.

Radi se o samoorganiziranoj skupini koja se uvježbava vojnim pravilima za  navodne konflikte koji su neminovni. Pojedinci vježbaju maskirani uz izgovor da bi inače mogli imati problema u poslu iz čega bi se dalo zaključiti da rade u državnim službama. Do sada su se izbjegavali fotografirati s oružjem. Činjenica je da je to dio antiimigrantskog pokreta u Sloveniji, koji izrazito jača uz granicu s Hrvatskom. 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 11:30