StoryEditor
Vijestinapad Bombaša samoubojice

Tri hrvatska vojnika ranjena u Afganistanu, jedan se bori za život; Krstičević: Spreman sam preuzeti političku odgovornost; Tuškan: Posljedice su mogle biti puno teže

Piše JL
24. srpnja 2019. - 12:50
konferencija_vojnici7-240719

Tri hrvatska vojnika ranjena su u napadu u Afganistanu, objavljeno je na press konferenciji u prostorijama MORH-a. Ministar obrane Damir Krstičević pojasnio je o čemu se radi.

- Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, oni su upoznati s ovim događajima - rekao je Krstičević, prenosi Jutarnji list.

Ministar je dodao da je sada najvažnije da se ozlijeđene vojnike zbrine i pruži im se sva njega.

- Žao mi je što se ovo dogodilo. Nema gore stvari od stradavanja vojnika. Suosjećamo s njihovim obiteljima. Bili smo jutros kod tih obitelji i ja ću nakon završetka ove konferencije otići u posjet obitelji najteže stradalog vojnika. Kao ministar obrane, spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Ministarstvo obrane i Vlada RH  pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. HV će se i dalje snažno boriti za demokratske vrijednosti, za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama. To je redovna aktivnost, svaki dan su oni išli u taj kamp, ali svaka operacija nosi svoj rizik, a sada smo se nažalost u to i uvjerili. Informirat ćemo vas o razvoju situacije. Također, svi pripadnici kontingenta su dobili uputu da se jave svojim obiteljima kako bi ih uvjerili da su na sigurnom. Naše misli i molitve su uz naše vojnike i njihove obitelji - zaključio je Krstičević.

 

'Da vozilo nije bilo oklopljeno, posljedice bi bile puno teže'

Brigadni general Krešo Tuškan kaže da su ozlijeđeni pripadnici specijalnih snaga HV-a, a nakon toga je izvadio kartu i detaljno pokazao koja je bila ruta kretanja naših vojnika.

- Naš tim specijalnih snaga broji 23 pripadnika. Njihova zadaća u Afganistanu je savjetovati njihovo središte za specijalnu policiju, savjetovati menadžment afganistanskog središta za obuku specijalne policije i ostala administrativna pitanja vezana za obuku. Oni su jutros krenuli na zadaću sa 5 neborbenih oklopnih vozila. Neborbena su, ali oklopljena po najvišim standardima za neborbena vozila. U svakom vozilu su bila tri pripadnika Oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu gdje je bio plan da se dva vozila odvoje i otiđu kamp pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika. Tri vozila su nastavila put prema kampu - rekao je brigadir Tuškan i nastavio opisivati što se dogodilo:

- U 8.45 na glavnoj cesti ispred kampa Lyon došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom na treće naše vozilo. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale perimetar te pružile pomoć ozlijeđenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim ozljeđenima. Dva pripadnika s težim ozljedama su zračnim putem transportirani u najbližu bolnicu, a treći koji je imao ozljedu ruke, ostao je u kampu radi pružanja daljnje pomoći.

Na mjestu napada još uvijek traje očevid.

- Provode ih afganistanske snage i specijalni tim. Do završetka istrage mi nećemo znati više, ali do sada je očito iz izvještaja očevidaca da se dogodio napad na ovaj način, vojnici su zbrinuti. Naše snage nastavljaju svoje zadaće uz pojačane mjere opreza, a dobili su upute da se jave svojim obiteljima. Obavještene su i obitelji ozljeđenih pripadnika Hrvatske vojske - rekao je Tuškan i pokazao fotografije napadnutih vozila.

- Da vozilo nije bilo oklopljeno, posljedice bi bile puno teže - dodao je.

Deseti hrvatski kontingent sa 104 pripadnika od ožujka boravi u Afganistanu

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su trojica pripadnika ranjena u srijedu ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora", a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan otišao je i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s devetim hrvatskim kontingentom, koji se trenutno nalazi u području misije Odlučna potpora, ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Rano ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu trojica naših vojnika su ozlijeđena, jedan je u životnoj opasnosti, druga dvojica imaju teške ozljede. Kod jednog vojnika se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke.

Iz MORH-a su rekli da su se hrvatski vojnici kretali u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8,45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u hrvatsko vozilo, kažu iz MORH-a.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad. 

Hina

#AFGANISTAN#HV#HRVATSKA VOJSKA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 08:21