StoryEditor
Vijesti'crni petak'

Tisuće Poljaka na ulicama prosvjedovalo protiv strožeg zakona o pobačaju: 'Kapelice su vaše, maternice naše!'

23. ožujka 2018. - 19:45

Tisuće Poljaka su u petak izašle na ulicu kako bi na "crni petak" sudjelovale u prosvjedima protiv nacrta zakona kojim bi se trebao postrožiti zakon protiv pobačaja koji je i dosad bio među najstrožima u Europi.

U Varšavi su djevojke u dobro organiziranom prosvjedu dizale uvis velike crvene kartonske ruke s natpisom STOP. Drugi su nosili transparente s različitim natpisima koji su se nerijetko rimovali, poput "Kapelice su vaše, maternice naše" i "Želimo pravo izbora, a ne strah".

Nešto ranije tijekom dana povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muiznieks upozorio je Poljsku da je taj nacrt kojim se zabranjuje pobačaj kod malformacije ploda nespojiv s obvezama zemlje na polju ljudskih prava.

Masovni skupovi su organizirani i u mnogim drugim gradovima u zemlji, u Poznanu, Wroclawu, Krakovu, Gdanjsku i Szczecinu.
Ako parlament prihvati tekst koji je predložio odbor Zaustavimo pobačaj, što je sasvim moguće, pobačaj će biti moguć samo u dva slučaja: kada je ugrožen život majke i ako je žena zatrudnjela nakon silovanja ili incesta.

Nacrt predviđa petogodišnju zatvorsku kaznu za liječnike, sestre pa i same trudnice koji sudjeluju u pobačaju, ali ostavlja mogućnost sudcu da ne kazni potonje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 15:43