StoryEditor
Svijetsrećom se sagnuo

Znate li koji je glazbenik prvi zapjevao na ruševinama Berlinskog zida? Taj povijesni trenutak, koji je zauvijek obilježio i njega i Njemačku, zamalo se pretvorio u tragediju

Piše JL
7. studenog 2019. - 12:42

Za dva dana napunit će se 30 godina od jednog od ključnih trenutaka u modernoj povijesti - pada Berlinskog zida. Tog 9. studenog 1989. godine vlasti u Istočnoj Njemačkoj odlučile su da svi građani njihove države mogu posjetiti Zapadni Berlin i Zapadnu Njemačku, nakon čega su deseci tisuća ljudi nahrupili na zid.

Deveti studenoga 1989. - dan koji je promijenio svijet: i nakon 30 godina još nije sigurno je li sve bila slučajnost, posljedica lapsusa...

No, kad se priča o padu Berlinskog zida ne može se zaobići jedan drugi trenutak, koji se dogodio gotovo dva mjeseca kasnije. Riječ je o Novogodišnjem koncertu američkog pjevača i glumca Davida Hasselhoffa, čiji je hit "Looking for freedom" tijekom ljeta '89 čak dva mjeseca bio na vrhu ljestvice najslušanijih pjesma u Zapadnoj Njemačkoj, podsjeća Jutarnji list.

Na koncertu se skupilo više od 100.000 ljudi, a 'Hof' je u crnoj jakni na kojoj su svjetlucale zvijezde pjevao s ruševina omraženog zida. I dok je većina razdragano pjevala, neke je atmosfera toliko ponijela da su bacali baklje. Jedna od njih preletjela je opasno blizu Hasselhoffa koji se u tom trenutku, na njegovu sreću, sagnuo prema publici. Da je kojim slučajem stajao uspravno vrlo vjerojatno bi pogodila u glavu.

Srećom, to se nije dogodilo, a koncert je ušao u kolektivno sjećanje kao jedan od prijelomnih trenutaka u ujedinjenju Njemačke.

#BERLINSKI ZID# PAD BERLINSKOG ZIDA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 19:28