StoryEditorOCM
SvijetNEVJEROJATNO OTKRIĆE

Znanstvenici slučajno pronašli do sada neviđene, neobične kristale na Marsu: ‘Ovo je ravno pronalasku oaze u pustinji..‘

Piše M. U.
19. srpnja 2024. - 19:35

NASA-in rover Curiosity slučajno je prešao preko kamena na Marsu krajem svibnja. To je uobičajeno na crvenom planetu, ali ovaj kamen je bio vrlo poseban jer je u sebi skrivao čiste kristale sumpora, nešto što nikada prije nije viđeno na Marsu prenosi Forbes.

 - Još ne znamo puno o ovim žutim kristalima, ali moj tim je uzbuđen što će ih istražiti - napisala je NASA u objavi na X-u.

Znanstvenici su bili "zapanjeni" ovim otkrićem. Prisutnost sulfata, vrste soli koja sadrži sumpor, uobičajena je u području koje Curiosity istražuje unutar Gale kratera.

image

Kristali sumpora na Marsu

X/ Curiosity Rover/

Prijašnja otkrića bila su ona sumpornih minerala, odnosno mješavina sumpora i drugih materijala, kamen koji je Curiosity nedavno razbio sastoji se od čistog sumpora. Slika kamena prikazuje zgnječeni materijal sa žutim kristalima, poput geode koja je zdrobljena. Curiosity je pronašao i polje sličnih svijetlih stijena koje možda skrivaju iste kristale sumpora.

Otkriće je privuklo pažnju znanstvenika koji proučavaju Mars.

- Pronaći polje kamenja od čistog sumpora je poput pronalaska oaze u pustinji.  Ne bi trebalo biti tamo, pa sada moramo to objasniti.  - rekao je znanstvenik projekta Curiosity, Ashwin Vasavada iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon.

image
Handout/Afp

Kristali sumpora bili su premali i krhki za uzorkovanje i analizu.

- Nema razloga očekivati čisti sumpor u ovoj specifičnoj regiji, pa smo prilično iznenađeni. Jedna ideja je da bi nešto poput toplih izvora moglo formirati ovaj sumpor, ali nismo vidjeli nikakve dokaze koji bi sugerirali postojanje toplih izvora u ovom području. Znanstvenicima će trebati vremena da analiziraju podatke koje je Curiosity prikupio - kaže glasnogovornik JPL-a Andrew Good

Curiosity je sletio u krater Gale na Marsu 2012. godine i od tada istražuje podnožje planine Sharp, ogromne središnje planine u krateru. Ovaj istraživač je tijekom svog vremena prešao preko mnogih stijena. Kotači su pretrpjeli značajna oštećenja zbog grubog terena, ali i dalje funkcioniraju. Bili su dovoljno jaki da zdrobe stijenu sumpora.

Curiosity je na misiji da otkrije je li Mars nekad mogao biti pogodan za mikrobni život. Razumijevanje povijesti vode na planetu važan je dio postizanja tog cilja. Elementarni sumporni kristali dodaju novi sloj misterije u rad Curiosityja.

- Otkriće čudnih i neočekivanih stvari je ono što čini istraživanje planeta tako uzbudljivim - rekao je Vasavada.

Nakon više od desetljeća istraživanja, Curiosity još uvijek pronalazi iznenađenja na Marsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 14:15