StoryEditorOCM
SvijetOdbij Putine

Zemlje u regiji pod američkom komandom vježbaju za slučaj ruske agresije. Dio vježbi održava se i u Hrvatskoj

Piše DAVOR KRILE
23. svibnja 2023. - 22:21

Nekoliko zemalja šire regije, kojima su pridružene i američke snage u Europi, otpočelo je jučer s zajedničkom vojnom vježbom NATO-a ‘Immediate Response 23‘. Vježba je ove godine djelomično osmišljena i kako bi prikazala sposobnost zapadnog vojnog bloka da se na Balkanu odupre potencijalnoj ruskoj agresiji.

Velika vojna vježba, u kojoj će sudjelovati oko 10 tisuća vojnika od čega barem 7000 ‘domaćih‘, održat će se u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u Sloveniji. Obuka na vojnim poligonima ovih zemalja će demonstrirati kombinirana djelovanja snaga na kopnu, moru i u zraku, te vježbe bojevog gađanja.

“Immediate Response 23” je druga od tri povezane vježbe koje zajedno čine takozvanu Dinamičnu platformu za angažiranje snaga u Europi, NATO-ovo odvraćanje i povećanu spremnost (DEFENDER). U čitavom DEFENDER-u 23 sudjelovati će oko 24.000 vojnika oružanih snaga 25 zemalja članica NATO-a i njima partnerskih zemalja.

image

Američki vojnici i njihov Chinook helikopter na vježbi ‘Brzi odgovor‘

Robert Atanasovski/Afp

Na ceremoniji početka vježbe u Prištini, američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier, rekao je da je vježba važna za uvjeravanje NATO saveznika i partnerskih zemalja u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu. Jedan od ciljeva vježbe je, rekao je, "pokazati sposobnost američkih vojnih snaga da brzo rasporede trupe i opremu spremne za borbu kako bi uvjerili saveznike, zaštitili kontinent od agresije i odvratili one koji bi mogli ugroziti mir u Europi”. Kosovo sudjeluje u vježbi kao zemlja partner, upućujući na nju oko 1.700 vojnika.

Hrvatski dio vježbe održati će se u vojnom kampu “Josip Jović” u Udbini i na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja. U sklopu priprema prošlog su četvrtka u luku Gaženica u Zadru uplovila dva broda Hrvatske ratne mornarice – Cetina i Krka - s američkim vojnim vozilima koja su dopremljena iz crnogorske luke Bar. Nakon dolaska u Zadar, vozila su napunjena gorivom i dopremljena u kamp u Udbini.

U susjednoj Crnoj Gori vojne aktivnosti su započele u kampu u blizini Pljevalja. “Immediate Response” u Crnoj Gori okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gore i Oružanih snaga SAD-a, te časnike Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pripadnici crnogorske i američke vojske će u ovom dijelu vježbe jačati interoperabilnost kroz uvježbavanje složenih borbenih sadržaja planinskog ratovanja. Sjeverna Makedonija ugostiti će postrojbe sudionice na svom vojnom poligonu za gađanje Krivolak, a dio bojevih gađanja odigrati će se i na specijaliziranim poligonima u Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2023 22:23