StoryEditorOCM
SvijetRat hranom

Zelenski proziva Ruse za blokadu izvoza hrane iz crnomorskih luka, dok Kremlj ima sasvim drugo objašnjenje

Piše HINA
21. siječnja 2023. - 16:42

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je pozvao na uklanjanje stalnih zapreka izvozu hrane iz Ukrajine morskim putem u obraćanju konferenciji svjetskih ministara poljoprivrede, a ruska strana odmah je zanijekala odgovornost za zastoj.

"Više od stotinu brodova koji prijevoze hranu čekaju u redu kod Bospora", rekao je ukrajinski čelnik u subotu u videoporuci međunarodnoj konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu.

"Zašto? Jer im je potrebna inspekcija, a ruski predstavnici je blokiraju. Brodovi su zadržani tjednima", dodao je Zelenskij, predviđajući da će to rezultirati rastom cijena hrane.

Za Aziju to donosi veći rizik društvene nestabilnosti, a za države u Africi poput Etiopije i Sudana prazne stolove tisuća obitelji, upozorio je Ukrajinac.

Iako Rusija nastavlja gađati ukrajinsku infrastrukturu, uključujući luke i prometnu logistiku, te voditi brutalne borbe u regijama ključnim za poljoprivredu, "ukrajinski poljoprivrednici i dalje obrađuju polja", rekao je Zelenskij.

Rusija je u subotu zanijekala blokadu ukrajinskih brodova sa žitom i okrivila Kijev za stvaranje "umjetnog prometnog zastoja".

"Trenutno su 64 broda usidrena u ukrajinskim lukama i u inspekcijskim zonama. Redoslijed njihove inspekcije određuje ukrajinska strana, ruski predstavnici na to nemaju nikakvog utjecaja", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Ruska mornarica blokirala je ukrajinske crnomorske luke odmah nakon početka rata prošle veljače.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, prošlog je ljeta dogovoren prekid blokade kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza. Međutim, ruski ratni brodovi imaju pravo pregledavati brodski teret, piše agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 09:01