StoryEditorOCM
Svijetbiden ih pozvao

Zelenska odbila sjesti kraj udovice Navaljnog!? Razlog tomu je navodno jedna njegova izjava iz 2014. godine...

Piše JL
6. ožujka 2024. - 22:07

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, neće nazočiti govoru američkog predsjednika Joea Bidena o stanju nacije u američkom Kongresu u četvrtak, unatoč pozivu Bijele kuće. "Zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posjet djeci iz sirotišta u Kijevu, koji je bio unaprijed planiran, nažalost, prva dama neće moći sudjelovati u događaju", naveo je ured Zelenske u odgovoru na upit Politica u srijedu, prenosi Jutarnji list.

No, Washington Post je u utorak navečer izvijestio kako postoje drugi razlozi koji stoje iza toga što je Zelenska odbila poziv. Naime, prema izvorima WP-a, Zelenska je trebala sjediti u blizini prve dame SAD-a Jill Biden i Julije Navaljne, udovice ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, koji je prošli mjesec u ne posve razjašnjenim okolnostima preminuo u kažnjeničkoj koloniji u ruskom arktičkom krugu, gdje je zatočen pod optužbama za koje se smatra da su politički montirane.

Američki list navodi da je to izazvalo nelagodu za najviše rukovodstvo Ukrajine jer mnogi Ukrajinci ne smatraju Navaljnu i druge pripadnike ruske oporbe saveznicima u borbi protiv ruskog autokrata Vladimira Putina.

Sporni komentar Navaljnog

Razlog tome je, kako piše Politico, nekadašnji komentar Navaljnog da Krim "nije sendvič koji se može vraćati naprijed-nazad", što se smatralo njegovom potporom ruskom polaganju prava na 2014. godine okupirani i nelegalno anektirani ukrajinski poluotok. Navaljni je kasnije javno podržao obnovu granica Ukrajine iz 1991. godine te se protivio ruskom napadu na Ukrajinu.

U međuvremenu je Navaljna također odbila poziv Bijele kuće da nazoči Bidenovom govoru. Njezina glasnogovornica, Kira Jarmiš, izjavila je da je to zbog njezinog umora i potrebe da se "oporavi" nakon smrti supruga i putovanja na kojem je nedavno bila, prenosi Ukrainska Pravda.

Cijela ova priča izazvala je gnjev u Kijevu. "Svijet tvrdoglavo želi Ukrajince i Ruse staviti rame uz rame, implicirajući, kako kažu, da i jedni i drugi pate od Putinovog autoritarizma. Žrtva i agresor nisu ista stvar", navela je Irina Geraščenko, ukrajinska zastupnica iz oporbene političke stranke Europska solidarnost, u objavi na Facebooku. "Tragedija obitelji Navaljni nije jednaka genocidu nad ukrajinskim narodom", dodala je. "Svi su Rusi odgovorni za ovaj užasan rat. Nisu to zaustavili".

​WP navodi da je glasnogovornik Bijele kuće rekao da je odluka Zelenske vjerojatno uzrokovana "preklapanjem rasporeda" i uputio novinare za daljnje upite uredu Zelenske, koji, kako navodi, nije odgovorio na zahtjev za komentar. Glasnogovornik je i za Ukrainsku Pravdu rekao da se radi o preklapanju rasporeda.

Jedan američki dužnosnik navodi kako Bijela kuća vjerojatno nije obavijestila Kijev da je Navaljna odlučila ne prisustvovati događaju, iako njezina prisutnost nije bila jedini problem za Ukrajince.

Ukrajinsko dodvoravanje republikancima

Još jedan problem za Ukrajinu, koja očekuje dodatnu sigurnosnu pomoć od SAD-a, navodno je blizak odnos službenog Kijeva s Bidenom, prenosi Ukrajinska Pravda., prenosi Jutarnji list. Naime, američki predsjednik najviše je pomagao Ukrajini od početka ruske invazije punog opsega, no ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokušava izbjeći daljnju politizaciju ukrajinskih ratnih napora.

WP navodi da Ukrajina sada očajnički lobira kod republikanaca u Zastupničkom domu da glasaju za Bidenov zahtjev za pomoć od 60 milijardi dolara, paket pomoći kojem se republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegovi odani sljedbenici u Kongresu protive.

Pozivajući zastupnike da podrže financijsku pomoć, Kijev ne želi uvrijediti republikance, koji bi mogli kontrolirati Bijelu kuću iduće godine, ovisno o ishodu izbora u studenom.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da će u svom govoru u četvrtak Biden pozvati republikance u Zastupničkom domu da donesu odluku o financiranju Ukrajine "što je prije moguće".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:21