StoryEditor
Svijetoštra odluka

Zdravstvene vlasti Sjedinjenih Američkih Država zabranile e-cigarete triju proizvođača

Piše Hina
27. kolovoza 2021. - 07:32

Elektroničke cigarete triju proizvođača nisu dobile odobrenje zdravstvenih vlasti za prodaju u Sjedinjenim Državama, priopćila je u četvrtak Američka agencija za lijekove, što je prva u nizu odluka koje će znatno utjecati na tu industriju.

Ovi proizvodi nisu uspjeli dokazati da je korist koju donosi odraslima (napose kako bi prestali pušiti klasične cigarete) veća od rizika koje donosi mlađima. Za potonje e-cigarete mogu zapravo biti početak stvaranja ovisnosti.

Zabranjeni su proizvodi grupacija JD Nova Group LLC, Great American Vapes i Vapor Salon. Uključuju e-cigarete s okusom "cole", "jabučne posipanke" i "žitarica s cimetom".

Ako su već u prodaji, ovi se proizvodi moraju povući s tržišta, upozorava Američka agencija za lijekove (FDA) u priopćenju.

Ova agencija je zadužena za ocjenu njihove korisnosti za javno zdravlje.

"Znamo da su proizvodi s aromatiziranim nikotinom veoma privlačni za mlade, pa je stoga procjena njihovih potencijalnih i stvarnih posljedica uporabe među mladima važan čimbenik u odlučivanju o tome koji se proizvod može pustiti na tržište", navodi se u priopćenju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 00:23