StoryEditor
SvijetNakon odluke Europskog suda u Strasbourgu

Zbog zabrane križa "udaraju" po Proroku

Piše PSD.
10. studenog 2009. - 21:27

Nedavna presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koja je Italiji naložila uklanjanje križeva iz učionica u državnim školama, u susjednoj je zemlji izazvala, najblaže rečeno, suprotan učinak: umjesto razgovora o sekularizaciji, multietničkom društvu, kakvo postaje ono talijansko, i vjerskoj toleranciji, na površinu izlazi čisti rasizam i prijezir prema drugim religijama, posebice u redovima talijanske desnice, koja se više ne trudi biti ni politički korektna.

Tako je, primjerice, čelnica Pokreta za Italiju Daniela Santanche tijekom gostovanja na televiziji Mediaset, inače u vlasništvu premijera Silvija Berlusconija, u emisiji posvećenoj raspravi o odluci Suda u Strasbourgu rekla:

“Muhamed je bio poligamist koji je imao devet žena, od kojih je jedna bila devetogodišnjakinja, dakle, bio je i pedofil.“

Santanche je pozvala Europu da se prestane baviti križevima u talijanskim javnim institucijama i počne raditi nešto korisno, primjerice, “boriti se s činjenicom da u Saudijskoj Arabiji djevojčice poklanjaju šeicima“.

Muslimanski odgovor

Dakle, nakon što se prije nekoliko godina u jednoj televizijskoj debati o muslimanskoj marami posvadila s fundamentalističkim imamom Mahdemom, Santanche je nedavno u emisiji na privatnoj televiziji Sky Italia opet tvrdila da Kur’an od žena ne zahtijeva nošenje marame, te da marama nije vjerski simbol ni simbol slobode, što je iznimno razljutilo imama Alija Abu Shwaimua, predsjednika Islamskog centra u Milanu i Lombardiji.

On joj nije ostao dužan kad se zastupnica opet obrušila na islam: “Ono što svima nama treba jest samo malo poštovanja. Za nas muslimane Isus Krist je jedan od pet proroka i poštujemo ga. Nikada nismo tražili da se raspelo ukloni iz talijanskih učionica, a i da jesmo, kakav je to nivo kad političari na taj način vrijeđaju ono što netko drugi štuje“, kazao je imam.

Nina kljenak

Veliki broj istomišljenika

Gledatelji su studio zatrpali pozivima, a broj onih koji podržavaju razjarenu zastupnicu bio je neusporedivo veći u odnosu na one koji su negativno komentirali način na koji se Santanche izrazila i sadržaj njezinih žestokih izjava.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 17:22