StoryEditorOCM
Svijetrat u ukrajini

Zbog visoke razine vode ugrožena brana pored nuklearne elektrane Zaporižje: ‘Valjda neće puknuti...‘

Piše hina
5. svibnja 2023. - 09:43

Rekordno visoka razina vode mogla bi preplaviti veliku branu u južnoj Ukrajini i oštetiti dijelove nuklearne elektrane Zaporižje pod ruskom kontrolom, rekao je ruski dužnosnik za agenciju Tass u četvrtak.

Renat Karha, savjetnik generalnog direktora nuklearne tvrtke Rosenergoatom, rekao je da će, pukne li brana Nova Kahovka, biti poplavljen električni kabel za crpne stanice elektrane Zaporižje.

"To bi stvorilo funkcionalne probleme u radu elektrane i ugrozilo njezinu sigurnost", rekao je za Tass.

U studenome prošle godine, nakon što su se ruske snage povukle iz obližnjega južnoga grada Hersona, satelitske snimke pokazale su znatnu novu štetu na brani.

Obje strane međusobno su se optuživale za planiranje probijanja brane eksplozivom, što bi poplavilo velik dio nizvodnog područja i vjerojatno izazvalo veliko razaranje oko Hersona.

Karhini komentari posve odudaraju od komentara ukrajinskih dužnosnika potkraj ožujka, koji su tada izrazili bojazan da bi se elektrana Zaporižja do kraja ljeta mogla suočiti s nestašicom vode za hlađenje reaktora jer su ruske snage ispustile vodu iz rezervoara koji je opskrbljivao elektranu.

Ruske snage preuzele su elektranu kad su izvršile invaziju na dijelove Ukrajine prošle godine. U središtu je nuklearne sigurnosne krize zbog gotovo neprekidnoga granatiranja u njezinoj blizini, za što se Kijev i Moskva međusobno okrivljuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:25