StoryEditorOCM
Svijetfatalni bug

Zbog računalne pogreške prisilno su prizemljeni gotovo svi letovi u SAD-u. Tisuće putnika zarobljene u zračnim lukama

Piše D.K.
11. siječnja 2023. - 13:25

   Letovi diljem SAD-a obustavljeni su na neodređeno vrijeme nakon što je Savezna uprava za zrakoplovstvo utvrdila veliku pogrešku u svom računalnom sustavu. Tisuće putnika u američkim zračnim lukama su na čekanju. Predviđena su velika kašnjenja svih putovanja, s obzirom na upozorenje Zapovjednog centra sustava kontrole zračnog prometa da brzog rješenja baš i nema na vidiku.

     Službena web stranica Zapovjednog centra sustava kontrole zračnog prometa SAD-a objavila je: "Prekid rada NOTAMS-a se nastavlja daljnjim radom tehničara, no bez trenutačne procjene vremena obnove."

image

Putnici čekaju popravak sustava

Robyn Beck/Afp

      Sustav NOTAMS, inače, američkim pilotima civilnog zrakoplovstva servira obavijesti koje moraju pročitati prije leta i pruža kritične informacije o sigurnosti njihova leta, objašnjava CNN. Nejasno je na koliko će letova u konačnici utjecati njegova blokada jer bi neke zrakoplovne kompanije navodno mogle nastaviti poslovati i bez njega. American Airlines je u svom priopćenju objavio da pomno prati situaciju koja utječe na sve zračne prijevoznike, te da surađuje s Federalnim sustavom kontrole zračnog prometa kako bi se smetnje u radu i u putovanjima klijenata svele na najmanju moguću mjeru".

      Agencije javljaju kako su navodno odgođeni svi letovi iz zračnih luka Philadelphia, Tampa i Honolulu. Osim toga, kašnjenja zbog prizemljenja ima i u New Yorku, kao i u zračnoj luci Ronald Reagan u Washingtonu.

   Bettina Inclán, koja je na prisilnom čekanju u washingtonskoj zračnoj luci, napisala je na Twitteru da sustav njezinu pilotu ne dopušta ažuriranje, pa tako ne može provjeriti planove leta i slijediti federalne propise. Stavljajući sigurnost na prvo mjesto, napisala je, oni prizemljuju sve letove dok FAA ne popravi sustav.

image

New York, LaGuardia

Bruce Bennett/Afp

    Putnik Walter Katz, koji je ostao zaglavljen u zračnoj luci LaGuardia u New Yorku, objavio je na Twitteru: "Kvar računala u cijelom sustavu znači da je sav zračni promet zatvoren širom zemlje."

     Prema inicijalnim medijskim informacijama, izgleda da nije riječ o računalnom terorizmu ili hakiranju. Prvi put je problem sa sustavom NOTAMS prijavljen jučer, 10. siječnja. Nakon njegova ponovnog pokretanja, problem još uvijek nije riješen na razini cijele zemlje, zbog čega su tisuće putnika ostale zaglavljene.Savezna uprava za zrakoplovstvo izjavila je da se intenzivno radi na ponovnom uspostavljanju sustava obavijesti unutar zračnih misija.

      "Obavljamo završne validacijske provjere i iznova ponovno učitavamo sustav. Operacije u nacionalnom sustavu zračnog prostora su pogođene ovom blokadom, no omogućit ćemo česta ažuriranja kako budemo napredovali."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 21:29