StoryEditorOCM
Svijettako se to radi

Zbog problema s prtljagom na aerodromima, Njemačka planira ‘uvesti‘ nekoliko tisuća radnika, upozorili poslodavce da ne muljaju s plaćom i smještajem

Piše Hina
26. lipnja 2022. - 10:06

Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka djelatnika u njemačkim zračnim lukama kao privremenu mjeru, objavio je njemački list Bild am Sonntag u nedjelju, navodeći ministre unutarnjih poslova, prometa i rada.

Zračne luke diljem Europe, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog covida-19.

Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na sigurnosnu provjeru u zračnoj luci u Duesseldorfu ranije ovog tjedna pokazale su razmjer deficita radne snage, koji je izazvao kaos tijekom turističke sezone.

image

Gužva u nizozemskom Eindhovenu 9. lipnja

AFP

Ministarstva unutarnjih poslova, rada i prometa započet će zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili u njemačkim zračnim lukama, napisao je Bild, dodavši da u zračnim lukama postoji manjak od 2000 do 3000 zaposlenika.

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četveroznamenkasti broj kvalificiranih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od srpnja.

Ministar rada Hubertus Heil je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plaće sukladno kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.

"Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja", rekao je Heil, prema Bildu.

Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plaća od uobičajenih na nekom tržištu rada.

image

Otkazani letovi u Bruxellesu 20. lipnja

Francois Walschaerts/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 21:37