StoryEditorOCM
Svijetporuka s upozorenjem

Zbog opasnosti od požara u Portugalu stanje pripravnosti, slijedi treći toplinski val: meteorolozi su najavili temperature do 38 stupnjeva i jake vjetrove

Piše HINA
21. kolovoza 2022. - 19:21

Na brojeve mobilnih telefona svih stanovnika Portugala poslana je poruka s upozorenjem o iznimno velikoj opasnosti od izbijanja šumskih požara dok se zemlja priprema za treći ljetni toplinski val, piše u nedjelju BBC.

Zemlja je ponovno u stanju pripravnosti. U narednim danima meteorolozi su najavili temperature do 38 Celzijevih stupnjeva i jake vjetrove.

U porukama su svi stanovnici ruralnih dijelova zemlje upozoreni da se suzdrže od bilo kakvog paljenja vatre.

Istodobno je vlada stanovnicima ograničila pristup šumama i zabranila korištenje strojeva da bi se na taj način izbjeglo iskrenje koje može izazvati požar.

Izvanredno stanje na snagu je stupilo u nedjelju u ponoć i trajat će do utorka.

Ove je godine u Portugalu, zbog posljedica toplinskih valova i suše po vladinim procjenama već izgorjelo oko 92.000 hektara.

U susjednoj Španjolskoj šumski požar koji je zahvatio istočnu pokrajinu Valenciju izmakao je kontroli i postao jedan od najvećih požara u zemlji ove godine.

U petak, dok je požar harao Valencijom peti dan, onamo je poslano 35 zrakoplova ne bi li ga pokušali obuzdati i staviti pod kontrolu.

Španjolsku su ove godine, više nego bilo koju drugu europsku zemlju pogodili šumski požari, podaci su programa Europske komisije za promatranje Zemlje Copernicus.

Ovogodišnji su šumski požari u Španjolskoj uništili četiri puta više područja nego tijekom čitavoga prošlog desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 09:58