StoryEditorOCM
Svijetaktivirali kočnicu

Zbog nove varijante korone Europska unija je obustavila putovanja iz Južne Afrike: oni koji su već stigli morat će u karantenu

Piše Hina
26. studenog 2021. - 19:23
ARLINGTON, VA - NOVEMBER 23: An American Airlines plane takes off from Ronald Reagan Washington National Airport November 23, 2021 in Arlington, Virginia. With Covid-19 vaccinations on the rise and Americans now traveling more freely, U.S. airports and airlines are expecting millions more passengers this holiday season compared to 2020. Drew Angerer/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Drew Angerer

Države članice dogovorile su se da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što je otkrivena nova varijanta koronavirusa, objavilo je u petak slovensko predsjedništvo Vijeća EU-a.

Odbor koji okuplja zdravstvene stručnjake iz 27 država članica “složio se oko potrebe da se aktivira kočnica za slučaj opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja iz Južne Afrike u EU”, objavilo je na Twitteru slovensko predsjedništvo.

Također se pozivaju sve zemlje članice da testiraju sve putnike koji dolaze iz te zemlje i propišu obveznu karantenu.

Nešto ranije Europske komisija je predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afirke i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.

“Zračni promet s tim zemljama treba suspendirati dok ne otkrijemo kakvu opasnost predstavlja nova varijanta. Putnici koji se vraćaju iz tih područja moraju poštovati stroga pravila karantene”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Belgija je prva europska zemlja u kojoj je otkriven prvi slučaj nove varijante koronavirusa, koja je prvi put zabilježena u Južnoafričkoj Republici.

Ta varijanta je otkrivena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. studenoga. Osoba je prve simptome razvila 22. studenoga.

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je znanstvenici smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 21:12