StoryEditorOCM
Svijetspirala nasilja

Zbog eskalacije nasilja u Ekvadoru Peru rasporedio vojsku uz granicu s državom u kaosu; Kina zatvorila veleposlanstvo

Piše hina
10. siječnja 2024. - 06:24

Peruanska vlada proglasila je u utorak izvanredno stanje duž svoje sjeverne granice s Ekvadorom dok se razbuktava val nasilja za koji su uglavnom krive kriminalne skupine u susjednoj državi.

Premijer Alberto Otarola objavio je to, ističući da će proglašenje izvanrednog stanja rasporediti neodređeni broj vojnih postrojba kao potporu redarstvenim snagama.

Peruanski ministri obrane i unutarnjih poslova također će otputovati na granicu kako bi koordinirali operacije, rekao je premijer.

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa izdao je dekret ranije u utorak klasificirajući 22 bande kao terorističke organizacije, ubrzo nakon što su naoružani napadači zauzeli TV studio u prijenosu uživo, u najnovijem primjeru eskalacije bezakonja u zemlji.

Ranije istog dana, peruanski je ministar unutarnjih poslova naredio je "odmah" raspoređivanje redarstva na granici u pokušaju jačanja sigurnosti. 

image
Rodrigo Buendia/Afp

Kinesko veleposlanstvo i generalni konzulati u Ekvadoru bit će privremeno zatvoreni od 10. siječnja do daljnjega, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Suočen s eskalacijom nasilja posljednjih dana, ekvadorski predsjednik Daniel Noboa potpisao je izvršni dekret, proglašavajući južnoameričku zemlju u stanju "unutarnjeg oružanog sukoba", identificirajući nekoliko skupina organiziranog kriminala kao terorističke organizacije i nedržavne zaraćene strane.

Predsjednik je naredio oružanim snagama da djeluju u okviru međunarodnog humanitarnog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:08