StoryEditorOCM
Svijetspalili im selo

Zatvoreni krug mržnje: Smrt židovskog dječaka iskoristili za kolektivnu osvetu; ‘Istrijebite te životinje!‘

Piše Damjan Raknić/JL
28. svibnja 2024. - 09:42

Benjamin Achimeir, 14-godišnji Izraelac koji je sa svojom obitelji živio u naselju Malachei HaShalom u Zapadnoj obali, jednom od 150 izraelskih naselja u tom palestinskom teritoriju koja međunarodno pravo vidi kao ilegalna, 12. je travnja ovce koje je čuvao poveo na ispašu i nestao. Kad su se ovce bez njega vratile na farmu na kojoj je radio, dječaka su počeli tražiti izraelska policija, vojska, ratno zrakoplovstvo, obavještajne službe te tisuće volontera iz Malachei HaShaloma. Tijelo mu je pronađeno nakon 24 sata, a policija je konstatirala da je ubijen na pašnjaku, piše BBC.

Međutim, neki izraelski doseljenici koji su živjeli u naseljima u Zapadnoj obali nisu bili zadovoljni s aktivnostima koje je policija poduzela nakon nestanka i ubojstva Achimeira.

Nakon što je 14-godišnjak nestao, komunikacijskom platformom WhatsApp proširile su se poruke u kojima je pisalo da doseljenici trebaju uzeti stvari u svoje ruke. Rečeno je da bi obližnja palestinska sela trebalo blokirati, da bi trebalo pretražiti domove Palestinaca te da "ubilačku arapsku populaciju treba kolektivno kazniti". Zatim su odaslane poruke s punktovima za sastajanje, a nekoliko su sati nakon toga poslane poruke koje su sadržavale emojije vatre i pozive da se "istrijebe životinje" i "spali palestinsko selu Dumu", piše Jutarnji list.

Osvetnici su nakon toga napali 11 palestinskih sela. Spalili su desetak domova i više od 100 automobila, zaklali su tisuće životinja, vatrenim su oružjem usmrtili četiri osobe te teže ozlijedili njih 20-ak.

Murad Dawbsheh, 52-godišnji građevinar i otac troje djece iz Dume, vadio je vodu iz svog bunara kada je najednom čuo kako jedna žena vrišti i vidio crni dim. Dawbsheh je potrčao prema svom domu i vidio da se veća grupa doseljenika okupila kod drveća koje je od njegove kuće udaljeno oko 100 metara. Ta se grupa podijelila u dvije i jedna je krenula prema njegovoj kući. Nakon što je ušao u svoj dom, Dawbsheh je svoju obitelj odveo u omanju sigurnu sobu s metalnim rešetkama na prozorima. Doseljenici su razbili sve prozore na njegovoj kući te zapalili ulazna vrata, ali u kuću nisu uspjeli ući. Spalili su i novu kuću koju je Dawbsheh sagradio za svog sina, oba građevinarova automobila, ostavu s drvima te biblioteku u kojoj je čuvao stvari svoje pokojne majke, dokumente i dragocjenosti. Njegova tri sina koji ne čuju dobro bila su prestrašena, rekao je Dawbsheh BBC-u.

Pet je izraelskih doseljenika uhićeno zbog sumnje da su sudjelovali u zločinima, a jedan je Palestinac uhićen zbog sumnje da je povezan s ubojstvom Benjamina Achimeira.

image
Zain Jaafar/Afp

Policijska je istraga pokazala da su izraelski doseljenici napali i palestinska sela koja su od mjesta na kojemu je Achimeirovo tijelo pronađeno udaljena i sedam kilometara. Poruke koje su doseljenici na dan napada na palestinska sela razmjenjivali te svjedočanstva napadnutih palestinskih civila i dužnosnika sugeriraju da je napad bio koordiniran te da nije bilo važno jesu li napadnute osobe imale ikakve veze s ubojstvom Achimeira.

Neki su doseljenici ustvrdili da se zbog nestanka 14-godišnjaka ne moraju držati zakona, a neki su htjeli da se oko palestinskih sela uspostave kontrolne točke te pretražuju Palestinci i njihova vozila. BBC navodi da doseljenici nemaju pravo uspostavljati kontrolne točke.

Administratori jedne od doseljeničkih WhatsApp grupa bili su David-Zvi Atia, Yedidya Asis i Israel Itzkovitz. Asis je član krajnje desne organizacije doseljenika Hilltop Youth, a bilo mu je neko vrijeme i zabranjeno da ulazi u Zapadnu obalu. Itzkovitz je bio član WhatsApp grupe koja je u veljači 2023. organizirala nasilne napade na palestinske gradove i sela.

Nakon što je izraelska policija počela hapsiti osumnjičene za napade na palestinska sela, neki su se doseljenici čudili, a drugi tražili savjete za izbjegavanje policije. Israel Baniuk, 17-godišnji doseljenik koji je na društvenim mrežama govorio da Židovi trebaju naseliti Gazu, javio je drugim doseljenicima da Palestinci na društvenim mrežama objavljuju snimke napada te da bi doseljenici mogli izgubiti "medijski rat" protiv "nacističkih" žitelja palestinskih sela, piše Jutarnji list.

Abdellatif Abu Aliya, 52-godišnji građevinar iz sela al-Mughayyir, rekao je BBC-u da su članovi njegove obitelji prije napada doseljenika na njegovo selo vidjeli i snimili najmanje dvije osobe u uniformama Izraelskih obrambenih snaga (IDF). I on je rekao da su napadači bili organizirani te da su palili automobile. Doseljenici naoružani pištoljima i jurišnim puškama M16 otvorili su vatru na njegovu kuću. Uništili su njezine električne vodove te spremišta za vodu. U obranu kuće stalo je nekoliko Palestinaca te bacalo kamenje na doseljenike. Oni su zatim na njih zapucali, a razmjeni je vatre poginuo Jihad, 20-godišnji nećak Abdellatifa Abua Aliyje. Njegova se krv još uvijek nalazi na podovima i zidovima Abu Aliyjeve kuće, a građevinar je u njoj pronašao 20-ak čahura. Palestinsko ministarstvo zdravstva tvrdi da su 32 osobe ozlijeđene u napadu doseljenika na al-Mughayyir.

Noor Abu Rasheed, 17-godišnjakinja iz al-Mughayyira koja je tijekom osvetničkog pohoda doseljenika ustrijeljena u obje noge, 26. je svibnja puštena iz bolnice. Njezina obitelj sada živi u šatoru pored njihove uništene kuće. "Nadam se da ću se vratiti u školu i obaviti ispite", rekla je Abu Rasheed za BBC. Pogledala je zatim u svoje rane i nasmijala se. "Ako preživim", dodala je 17-godišnjakinja.

image
/Shutterstock

Doseljenici su poruke u kojima su pozivali na nasilje slali i nakon što je pronađeno tijelo Benjamina Achimeira. Dva su Palestinca ubijena nakon što je 14-godišnjak pronađen. Nedugo zatim, doseljenici su počeli brisati sporne WhatsApp poruke. Neke osobe čije je poruke vidio BBC rekle su britanskoj novinskoj kući da ih nisu slale, neke nisu htjele komentirati poruke, a neke su rekle da BBC širi antisemitsku propagandu.

IDF je rekao će pritužbe na račun svojih trupa istražiti, a izraelska policija nije odgovorila na BBC-jev upit. "Hvala stotinama i tisućama hrabrih muškaraca koji su se odlučili osvetiti. Blagoslovljene bile oči koje su u subotu vidjele Dumu i al-Mughayyir", stajalo je u objavi na društvenoj mreži Facebook koju je napisao 29-godišnji DJ Adar Lpair.

Izraelski doseljenici u Zapadnoj obali Palestince su napali nekoliko dana nakon što su pripadnici palestinske vojno-političke organizacije Hamas 7. listopada iznenada napali Izrael. Podsjetimo, u tom je napadu ubijeno 1139 Izraelaca i stranih državljana (766 civila i 373 djelatnika sigurnosnog sektora), a oteto njih 252.

Izraelski su doseljenici tako 11. listopada upali u kuću u selu Qusra i ubili troje Palestinaca. Prema UN-u, tjedan koji je uslijedio nakon Hamasovog ubilačkog pohoda bio je najsmrtonosniji za Palestince na Zapadnoj obali od 2005. godine. Izraelska vojska i doseljenici ubili su najmanje 75 Palestinaca u periodu od 7. do 21. listopada, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 09:40