StoryEditorOCM
Svijetekstremne poplave

Zastrašujuća snimka iz Češke: bujica koja nosi sve pred sobom niz ulicu odnosi i čovjeka, potpuno je bespomoćan...

Piše Hina, Vijesti SD
15. rujna 2024. - 18:02

Šest mrtvih, nekoliko nestalih, tisuće evakuiranih i deseci tisuća bez struje, dosadašnje su posljedice oluje Boris koja olujnim kišama i katastrofalnim poplavama pustoši srednju i istočnu Europu.

Ova oluja izazvala je katastrofalne štete i poplave u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj. Pod vodom su i dijelovi Austrije. 

Nakon što su četiri osobe poginule u subotu u Rumunjskoj, u nedjelju se utapanjem jedne osobe u Poljskoj i stradavanjem vatrogasca u Austriji broj mrtvih popeo na šest. 

U Češkoj je policija izvijestila o nestanku četiri osobe, tri osobe u automobilu koji je upao u rijeku u sjeveroistočnom gradu Lipova-Lazne i muškarca koji je nestao odnesen nabujalom rijekom.

Posebno je ozbiljna situacija na sjeveroistoku zemlje gdje je zbog izlijevanja rijeke Opave evakuiran velik dio istoimenog grada. U Češkoj je 260.000 domova ostalo bez struje zbog poplava.

Razmjere katastrofe prikazuju fotografije i snimke iz tih zemalja na kojima se vide poplavljene cijele četvrti, ulice pod vodom, stanovnici s vodom do pazuha, pješčani nasipi kojima se nalet bujica pokušava ograničiti, ljudi koji traže utočište. 

Na jednoj od snimakai iz Češke, objavljenoj na platformi "X" vidi se čovjek kog bujica vode doslovno odnosi niz ulicu. 

U Poljskoj je grad Ladek Zdroj ostao bez cestovnog pristupa, a u regiji Klodzko 1600 ljudi je moralo biti evakuirano.

“Mislimo da će biti još evakuacija”, rekao je Tusk i pozvao stanovništvo da se tome ne protivi. 

Poljski premijer najavio je postavljanje satelitskih internetskih sustava Starlink kako bi se osigurala komunikacija na mjestima koja su odsječena.

Poljska je poslala vojsku da pomogne vatrogascima i policiji u pogođenim područjima, rekao je novinarima ministar obrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Željeznički promet između Poljske i Češke je prekinut, javila je agencija PAP.

"Imamo prvi potvrđeni smrtni slučaj utapanja, u regiji Klodzko", rekao je u nedjelju ujutro poljski premijer Donald Tusk, koji od subote putuje jugozapadom zemlje, najviše pogođenim poplavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 18:04