StoryEditor
Svijetkolaps sustava

Zašto karantena u Italiji ne daje rezultate? Stručnjaci upozoravaju na ključne greške, najveći problem su zaraženi liječnici i kršenje mjera

Piše PSD
19. ožujka 2020. - 10:30
Medical staff treat a COVID-19 coronavirus patient at a hospital in Wuhan, in China's central Hubei province on March 19, 2020. - China on March 19 reported no new domestic cases of the coronavirus for the first time since it started recording them in January, but recorded a spike in infections from abroad. (Photo by STR/AFP)/China OUTStr

Italija još ne vidi pozirivne posljedice drastičnih mjera suzbijanja širenja koronavirusa na snazi, a jučer je zabilježen najveći broj preminulih osoba u 24 sata otkako je izbila pandemija Covida-19, čak 475 osoba, što je broj žrtava popeo na gotovo 3000.

Ukupni broj zaraženih virusom porastao je sa 31.506 na 35.713, što je porast od 13,35 posto, objavila je talijanska Civilna zaštita.

Na dramatičnu situaciju u Italiji osvrnuo se direktor Programa za hitne slučajeve WHO-a Michael Ryan koji je ove katastrofalne brojke doveo u koleraciju s velikim udjelom starijeg stanovništva, ali i zapanjujućim brojem zaraženih zdravstvenih djelatnika.

Kako javlja CNN, veliki broj liječnika zaražen je zbog neadekvatnih mjera zaštite u gotovo neljudskim uvjetima rada po poljskim bolnicama, pretrpanim ustanovama, hodnicima... 

- Suočeni smo s kolapsom zdravstvenog sustava. Opreme jednostavno nema dovoljno, liječnici biraju koga će uopće liječiti. Jedino što bi nas moglo spasiti je ogromna financijska injekcija, ali na sve se to trebalo misliti puno prije - rekla je za CNN liječnica Chiara Bonini, i sama zaražena koronavirusom. Trenutno je u samoizolaciji, no dobila je prvi negativni nalaz. Čeka još jedan pa će natrag na posao. 

Dr. Giorgio Palù, bivši predsjednik i europskog i talijanskog udruženja virologa te profesor virologije i mikrobiologije na Sveučilištu u Padovi rekao je CNN-u kako se nakon uvođenja oštrijih mjera društvenog distanciranja kroz desetak dana očekivao pad broja zaraženih, no rezultat je i njega razočarao. Tvrdi da je u ovom trenutku teško reći kad će se krivulja porasta broja zaraženih ublažiti no da smatra kako su ove mjere jedino rješenje.

- Alternative nema, a prava građana u ovom su trenutku manje bitna od sigurnosti - upozorio je ugledni virolog.

Drastične mjere trebalo je uvesti ranije, mišljenja je dr Palù, bila je greška zatvoriti samo 11 žarišta zaraze.

- Ograničiti izlaske na odlazak jednom tjedno u trgovinu nije dovoljno. Potrebna je potpuna izolacija - poručio je stručnjak svojim sunarodnjacima od kojih između 40 i 60 uopće ne poštuje pravila samoizolacije.

Rekao je i da je vlada bila lijena i nepotrebno otezala s uvođenjem oštrijih mjera te da je daleko veći broj građana trebalo podvrgnuti testiranju, a s tim se slaže i čelnik WHO-a Tedros Ghebreyesus koji je nedavno upozorio da ako žele 'suspregnuli i kontrolirali pandemiju, zemlje moraju izolirati, testirati, tretirati i pratiti'.

Izdvojeno

22. srpanj 2020 20:15