stdClass Object ( [id] => 1074587 [title] => Zašto je Biden ‘izbacio‘ Churchila? Možda zato jer je veliki državnik bio rasist, a kriv je i za smrt tri milijuna Bengalaca koji su skapali od gladi [alias] => zasto-je-biden-izbacio-churchila-mozda-zato-jer-je-britanski-drzavnik-bio-rasist-a-kriv-je-i-za-smrt-tri-milijuna-bengalaca-koji-su-umrli-od-gladi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U našem narodu postoji ona poslovica: "Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba." U ovom tekstu bavit ćemo se naoko sličnim frazemom: "Churchill u Ovalni ured, Churchill iz Ovalnog ureda."

Kažemo "naoko sličnim", jer dok sintagma s nesretnim Martinom znači "raditi bez rezultata, ništa ne postići, ne promijeniti", frazem s britanskim ratnim premijerom iz WW2 ima drukčije značenje – označava proturječna shvaćanja o liku i djelu slavnog pobjednika nad Hitlerom. Konkretno: označava činjenicu da različiti američki predsjednici različito doživljavaju Winstona Churchilla.

Zadnja epizoda ove 20-godišnje trakavice počela je 20. siječnja: već prvog dana mandata novog predsjednika SAD-a Joea Bidena, dok potpisuje svoje prve izvršne uredbe, prisutni novinari uočavaju da u Ovalnom uredu više nema Churchillove biste. Tamo gdje je stajao mali brončani Churchill sada stoji mali brončani Cesar Chavez, američki radnički vođa i aktivist za prava Latinoamerikanaca.

---

image
Joe Biden Churchillovu bistu dao je maknuti već prvog svog dana u Ovalnom uredu
 
Jim Watson
---

No velimo: to je samo zadnja epizoda. Churchillova bista već je i prije znala dobiti šut-kartu iz Ovalnog ureda. Ovo nije prvi put. Titove putešestvije s Pantovčaka nisu ništa prema ovome.

Preciznije, ovo je drugi put da Churchill leti iz Ovalnog ureda: prvi put to se dogodilo 2009., kad je bistu uklonio ondašnji Bidenov šef, tada netom izabrani predsjednik SAD-a Barack Obama, zamijenivši je bistom Martina Luthera Kinga Jr. (dok je Churchillovu bistu premjestio na manje vidljivo mjesto u Bijeloj kući).

A sve je počelo još 2001., kad je lutajuću bistu Winstona Churchilla u Bijelu kuću donio tadašnji britanski premijer Tony Blair, koji ju je – kao simbol "specijalnog odnosa" između Britanije i Amerike – dao tadašnjem predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu.

Imperijalisti protiv Obamina djeda

Bush je Churchillovu bistu u Ovalnom uredu držao svih osam godina mandata, da bi je 2009. uklonio Obama, na što je žučno reagirao tadašnji gradonačelnik Londona, današnji britanski premijer Boris Johnson (inače autor Churchillove biografije). Pišući za tabloid "Sun", Johnson je osudio tu Obaminu odluku i nazvao je "drskom", sugerirajući da se to dogodilo zbog "nenaklonosti Britanskog Carstva kenijskom djedu američkog predsjednika".

"Neki drže da je ovo potez protiv Britanije. Neki tvrde da Obama, koji je djelomično rodom iz Kenije, ne voli vidjeti simbol Britanskog Carstva, a Churchill je bio gorljivi branitelj tog carstva", pisao je Johnson, kojem su asistirali i neki američki konzervativci.

---

image
Winston Churchill
---

Tako je bivši republikanski guverner Arkansasa Mike Huckabee tada izjavio da je Obama "vjerojatno odrastao slušajući da su Britanci gomila imperijalista koji su progonili njegova djeda", dok je za republikanskog senatora iz Teksasa Teda Cruza ta Obamina odluka "nagovijestila sve što slijedi idućih godina".

No to je bila tek epizoda: nakon Obaminih osam godina, brončani Churchill se početkom 2017. vraća u Ovalni ured, gdje ga postavlja tada novoizabrani američki predsjednik Donald Trump.

"Ovo je izvorni čovjek, na mnogo, mnogo načina... Velika mi je čast vratiti Winstona Churchilla", rekao je Trump novinarima.

"Jako smo zadovoljni", odgovorila je tadašnja britanska premijerka Theresa May, koja je odmah u siječnju 2017. posjetila Washington i novog predsjednika SAD-a, kao prva od stranih državnika.

'Slučaj očitog rasizma'

I tako je iduće četiri godine bista Winstona Churchilla provela u starom dobrom Ovalnom uredu, da bi je sada opet prognao novi američki predsjednik Joe Biden. Umjesto Churchillove, Biden je u Ovalni ured – uz spomenutog Cesara Chaveza – stavio biste Rose Parks (pionirka borbe za prava Afroamerikanaca), Martina Luthera Kinga mlađeg, Roberta Kennedyja i Eleanor Roosevelt.

Povijest se, dakle, ponovila: Churchillova bista i po drugi put je deložirana iz Ovalnog ureda. Hoće li britanski premijer Boris Johnson i sada žučno reagirati na tu Bidenovu odluku kao što je onomad reagirao na istu odluku Baracka Obame? Hoće? Neće? Hoće?

Naravno da neće. Sadašnja reakcija britanskog premijera bitno je benevolentnija.

"Ovalni ured je predsjednikov privatni ured i na predsjedniku je da ga ukrasi kako želi", rekao je već 21. siječnja glasnogovornik Borisa Johnsona, kako prenosi britanski Guardian.

---

image
Theresa May, bivša premijerka Velike Britanije, i Donald Trump ispred Churchillove biste dok je za Trumpova mandata još bila "na mjestu" AFP
AFP
---

"Ne sumnjamo u važnost koju predsjednik Biden pridaje odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, a premijer se raduje uspostavljanju te bliske veze s njim", dodao je glasnogovornik.

Kako vidimo, taj Johnsonov opušteni stav izrazito je u suprotnosti s njegovom žustrom kritikom Baracka Obame, kada je Obama počinio isto što je sada počinio Biden. I američki CNN ukazuje da je "u drugom dobu ista odluka izazvala negodovanje". Ova popustljivost Londona dosta govori o aktualnom stanju Britanije, koja nakon Brexita ne može sebi dopustiti zamjeranje Washingtonu.

Možda postoje i drugi, osobniji razlozi zbog kojih je Johnson zbog iste odluke afroameričkog predsjednika napao, a bijelog predsjednika dočekao koncilijantno. Nešto o tome kao da naslućuje i CNN, kada javlja da "pregrijan, zbunjujući i na kraju opterećen očitim rasizmom, slučaj biste Winstona Churchilla u Bijeloj kući i dalje traje".

'Ovo je šamar Britancima'

Još ćemo se vratiti na rasizam, a sada valja naznačiti da nije čitava britanska javnost Bidenovo micanje Churchillove biste doživjela tako dobrohotno kao Johnson. Zloglasni britanski tabloidi Bidenov potez drže "prljavim", dok ga Nigel Farage, prvi tamošnji euroskeptik i čelnik stranke Brexit, ocjenjuje kao "šamar Britancima i bilo kakvim izgledima za dobre odnose".

Stoga već u petak 22. siječnja, odmah ujutro, američka ambasada u Londonu žuri izgladiti trzavice, objavivši video koji naglašava "poseban odnos" između SAD-a i Velike Britanije.

"Vidjeli smo određenu raspravu o Churchillovu poprsju, pa smo samo željeli podsjetiti o čemu se uistinu radi u Posebnom odnosu", napisala je ambasada na Twitteru, uz videozapis od 30 sekundi u kojem se ističe da se u odnosu Londona i Washingtona "ne radi o komadu skulpture", nego o mnogostrukim vezama koje uključuju i one iz područja trgovine i sigurnosti.

No, kako pomalo zlurado notira ruski Sputnik, "videozapis američke ambasade nije dobro prošao kod vanjskopolitičkog analitičara Nilea Gardinera, bivšeg pomoćnika bivše premijerke Margaret Thatcher", koji je na Twitteru poručio da je Churchill "ogroman heroj s obje strane Atlantika", pozvavši Bidenovu administraciju da "pokaže malo poštovanja".

I tako su se vode između dviju obala Atlantika uzburkale. Ali kako je čuveni državnik Winston Churchill, legendarni pobjednik Drugog svjetskog rata i dobitnik Nobela za književnost – u nacionalnoj anketi 2002. izabran za najvećeg Britanca u povijesti – uopće došao u nedostojnu situaciju da ga se svako malo unosi i iznosi iz Ovalnog ureda, kao da je kakva kontroverzna ličnost dvojbene moralne visine?

Što bi rekao CNN, kako se našao u situaciji "opterećenoj očitim rasizmom"?

---

image
Theresa May, bivša premijerka Velike Britanije, i Donald Trump ispred Churchillove biste dok je za Trumpova mandata još bila "na mjestu" AFP
AFP
---

Rođenog sina poslao Titu

Slabo se znade o mračnoj strani Winstona Churchilla. U službenoj povijesti Zapada on je kanoniziran kao mitski pozitivac koji je nadvladao Hitlera i omogućio Europi i svijetu normalan život. Uz Staljina i Roosevelta, on je taj treći ratni šampion, treći akter čuvene antifašističke fotografije s Jalte, prvi slijeva.

Stoga su manje poznati njegovi postupci i izjave koje odaju da je ovaj konzervativni britanski gospodin bio i solidan komad rasista. Ta strana njegove ličnosti brižno je odagnana iz javne slike o njemu, kako ne bi grdila mit o spasitelju slobodnog svijeta.

---

image
---

Zato su mnogi građani zapadnih zemalja bili nemalo iznenađeni kad je lani, u jeku protestnih akcija pokreta "Black Lives Matter" – koji se iz Amerike prelio u Europu – u času kad je počeo obračun sa spomenicima koji simboliziraju kolonijalnu eru, na udar došao i Churchillov kip u Londonu. Mnogi su ostali zatečeni čuvši da su prosvjednici i Churchilla proglasili rasistom.

Katalog Churchillovih rasističkih izjava i postupaka najvećim dijelom prikazuje njegov odnos prema Indiji. No, prije nego što uđemo u tu "tamnu zonu" britanskog ratnog premijera, red je proknjižiti njegovu "ostavštinu na Balkanu".

---

image
AFP
---

Sve do 1945. Churchillova je uloga na Balkanu pozitivna. Podržava grčke partizane, a već sredinom 1943., kao prvi od zapadnih saveznika, uočava da se u Jugoslaviji protiv Hitlera ne bore četnici – kako su saveznici dotad mislili – nego partizani. A uočava tako što u Titov Vrhovni štab šalje rođenog sina Randolpha, da bude siguran u nepristran izvještaj. Po primitku izvještaja, ratnu pomoć koju je London dotad slao Draži Mihailoviću, Churchill preusmjerava Titu, što olakšava borbu jugoslavenskih partizana.

Sukrivac za Bleiburg

Ali Churchillova politika na Balkanu se 1945. mijenja i počinju njegovi "balkanski grijesi" – oni nisu rasističke prirode, ali su imali dalekosežne posljedice.

To se osobito odnosi na Grčku, gdje Churchill 1945. "okreće ćurak": nakon što je dotad pomagao grčke partizane (EAM) u borbi protiv nacista, u okolnostima nacističkog poraza okreće se protiv partizanskog pokreta, želeći kao uvjereni monarhist obnoviti predratni grčki kraljevski režim. Ukratko, Churchill je izravno odgovoran za izbijanje građanskog rata 1945. u Grčkoj.

Neizravno je odgovoran i za brutalnost osvete jugoslavenskih partizana nad ustašama i četnicima na Bleiburgu. Kako je nakon deklasificiranja arhivskih dokumenata iz tog vremena otkrio talijansko-slovenski povjesničar Jože Pirjevec, Vrhovnom štabu je bilo poznato kako je Churchill postupio prema grčkim partizanima i komunistima, a budući da on u ratnoj prepisci s Titom nije skrivao nakanu da Jugoslavijom nakon rata vlada kralj Petar, jugoslavenski komunisti strahovali su da će i u Jugoslaviji pokušati isto što u Grčkoj – uništenjem partizanskog pokreta na vlast vratiti kraljevski režim.

"Jugoslavenski komunisti su mislili da će ti zapadni imperijalisti iskoristiti ustaše, četnike, ljotićevce i ostale grupe s Bleiburga kao 'petu kolonu' protiv njih, što nije bilo daleko od istine. Sad sam u Churchillovu arhivu u Cambridgeu našao dokument koji je napisao tadašnji britanski ambasador u Beogradu Ralph Stevenson. Par dana uoči Bleiburga, 29. travnja 1945., Stevenson piše: 'Mi smo planirali da će se partizani i kvislinzi sudariti u Sloveniji i ostaviti nam prostor da uđemo u Jugoslaviju'", rekao je Pirjevec 2018. u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tom prilikom slovenski je povjesničar zaključio da su upravo zbog takvih planova Britanaca jugoslavenski partizani na Bleiburgu "masovno likvidirali njihove potencijalne pomagače, od ustaša i četnika do bjelogardejaca i balista".

'Zašto Gandhi nije mrtav?'

Ali nije Biden uklonio Churchillovu bistu iz Ovalnog ureda zbog Balkana i Bleiburga, nego zbog kolonijalnog odnosa britanskog ratnog premijera prema Indiji i Indijcima. Među Churchillovim "indijskim grijesima" najzlokobniji je onaj koji ga okrivljuje za masovnu glad u indijskoj pokrajini Bengal 1943. godine, odnosno za smrt od gladi više od tri milijuna Bengalaca.

Tijekom Drugog svjetskog rata, naime, Britanija je za svoje potrebe crpila i izvozila sirovine i hranu iz Indije, uzrokujući time velike nestašice na potkontinentu (samo u prvih sedam mjeseci 1943. britanske su vlasti iz Indije izvezle 70.000 tona riže "za potrebe britanske vojske i civila"). Kad su Churchillu javili da u Bengalu vlada velika glad i da ljudi masovno umiru, on je uzvratio ciničnim pitanjem: "Zašto onda Gandhi nije već mrtav?"

Neki britanski dužnosnici, na primjer tadašnji državni tajnik za Indiju Leopold Amery i novi indijski potkralj sir Archibald Wavell, htjeli su dostaviti hranu u Bengal, ali je Churchill blokirao njihove napore. Izgladnjelom bengalskom narodu odbio je poslati pomoć, iako su britanski i kanadski brodovi puni hrane plovili pokraj obala Bengalskog zaljeva, pa je masovna glad u Bengalu na koncu odnijela više od tri milijuna života, šest puta više od ukupnih britanskih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Churchill je za glad okrivio same Indijce, jer se "razmnožavaju poput zečeva". Osim što je žitelje potkontinenta uspoređivao sa životinjama ("Mrzim Indijce", rekao je na jednom sastanku ratnog kabineta), i sâm hinduizam je držao "životinjskom religijom".

Pišem Staljin, pamtim Churchill

Indijski političar, pisac i bivši zamjenik tajnika UN-a Shashi Tharoor, autor knjige "Nemilosrdno Carstvo" (Inglorious Empire) – u kojoj piše o strahotama britanskog imperijalizma – čak drži da bi Churchilla trebalo svrstati uz najveće diktatore 20. stoljeća, odnosno da Churchill nije ništa bolji od Hitlera, jer obojica imaju jednaku količinu "krvi na rukama".

---

image
---

Govoreći 2017. na predstavljanju spomenute knjige, Tharoor je okrivio Churchilla za bengalsku glad iz 1943., te ga je usporedio s najozloglašenijim diktatorima prošlog stoljeća.

"Ovo je čovjek kojeg Britanci uporno slave kao nekakvo oličenje slobode i demokracije, ali za mene je on samo jedan od zlih vladara 20. stoljeća kojeg možemo staviti uz bok Maou, Hitleru i Staljinu", rekao je tada Tharoor, uz zaključak:

"Britanci su svojom politikom stvorili glad i zatim odbili pomoći žrtvama gladi."

Ovdje je zanimljivo uočiti kako se na Zapadu puno piše o ukrajinskom holodomoru, odnosno o Staljinovoj krivnji za milijune mrtvih od gladi u Ukrajini 30-ih godina 20. stoljeća (iako je glad tada vladala i u ostatku SSSR-a), dok se Churchillov holodomor u Bengalu strateški prešućuje. No sada je u Americi stasao pokret BLM, koji nameće novu svjesnost, a Biden zna da je u Bijelu kuću dobrim dijelom došao na krilima ideja i pristalica tog pokreta. Zato brončani Churchill mora opet iz Ovalnog ureda u egzil.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNA BISTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => SPORNA BISTA 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-28 13:53:34 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-31 16:49:37 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2021-01-31 16:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15925810.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15924978.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15925510.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15925800.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15925806.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15925804.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15925006.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Jim Watson","","","AFP","","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sir Winston Churchill snimljen 1944. godine","Joe Biden Churchillovu bistu dao je maknuti ve\u0107 prvog svog dana u Ovalnom uredu
\n\u00a0","","Winston Churchill","","","Theresa May, biv\u0161a premijerka Velike Britanije, i Donald Trump ispred Churchillove biste dok je za Trumpova mandata jo\u0161 bila \u201dna mjestu\u201d AFP"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2285","k_15925810_1280.jpg":"1280x1280","k_15925810_1024.jpg":"1024x1024","k_15925810_640.jpg":"640x640","k_15925810_480.jpg":"480x480","k_15925810_340.jpg":"340x340","k_15925810_220.jpg":"220x220","o_15925810_1280.jpg":"1280x1523","o_15925810_1024.jpg":"1024x1218","o_15925810_640.jpg":"640x761","o_15925810_480.jpg":"480x571","o_15925810_340.jpg":"340x404","o_15925810_220.jpg":"220x261","h_15925810_1280.jpg":"1280x854","h_15925810_1024.jpg":"1024x683","h_15925810_640.jpg":"640x427","h_15925810_480.jpg":"480x320","h_15925810_340.jpg":"340x227","h_15925810_220.jpg":"220x147","pp_15925810_1280.jpg":"1006x1280","pp_15925810_1024.jpg":"805x1024","pp_15925810_640.jpg":"503x640","pp_15925810_480.jpg":"377x480","pp_15925810_340.jpg":"267x340","pp_15925810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15924978_1280.jpg":"1280x1280","k_15924978_1024.jpg":"1024x1024","k_15924978_640.jpg":"640x640","k_15924978_480.jpg":"480x480","k_15924978_340.jpg":"340x340","k_15924978_220.jpg":"220x220","o_15924978_1280.jpg":"1280x851","o_15924978_1024.jpg":"1024x681","o_15924978_640.jpg":"640x425","o_15924978_480.jpg":"480x319","o_15924978_340.jpg":"340x226","o_15924978_220.jpg":"220x146","h_15924978_1280.jpg":"1280x854","h_15924978_1024.jpg":"1024x683","h_15924978_640.jpg":"640x427","h_15924978_480.jpg":"480x320","h_15924978_340.jpg":"340x227","h_15924978_220.jpg":"220x147","pp_15924978_1280.jpg":"1006x1280","pp_15924978_1024.jpg":"805x1024","pp_15924978_640.jpg":"503x640","pp_15924978_480.jpg":"377x480","pp_15924978_340.jpg":"267x340","pp_15924978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2962","k_15925510_1280.jpg":"1280x1280","k_15925510_1024.jpg":"1024x1024","k_15925510_640.jpg":"640x640","k_15925510_480.jpg":"480x480","k_15925510_340.jpg":"340x340","k_15925510_220.jpg":"220x220","o_15925510_1280.jpg":"1280x1974","o_15925510_1024.jpg":"1024x1579","o_15925510_640.jpg":"640x987","o_15925510_480.jpg":"480x740","o_15925510_340.jpg":"340x524","o_15925510_220.jpg":"220x339","h_15925510_1280.jpg":"1280x854","h_15925510_1024.jpg":"1024x683","h_15925510_640.jpg":"640x427","h_15925510_480.jpg":"480x320","h_15925510_340.jpg":"340x227","h_15925510_220.jpg":"220x147","pp_15925510_1280.jpg":"1006x1280","pp_15925510_1024.jpg":"805x1024","pp_15925510_640.jpg":"503x640","pp_15925510_480.jpg":"377x480","pp_15925510_340.jpg":"267x340","pp_15925510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2846","k_15925800_1280.jpg":"1280x1280","k_15925800_1024.jpg":"1024x1024","k_15925800_640.jpg":"640x640","k_15925800_480.jpg":"480x480","k_15925800_340.jpg":"340x340","k_15925800_220.jpg":"220x220","o_15925800_1280.jpg":"1280x1897","o_15925800_1024.jpg":"1024x1517","o_15925800_640.jpg":"640x948","o_15925800_480.jpg":"480x711","o_15925800_340.jpg":"340x503","o_15925800_220.jpg":"220x326","h_15925800_1280.jpg":"1280x854","h_15925800_1024.jpg":"1024x683","h_15925800_640.jpg":"640x427","h_15925800_480.jpg":"480x320","h_15925800_340.jpg":"340x227","h_15925800_220.jpg":"220x147","pp_15925800_1280.jpg":"1006x1280","pp_15925800_1024.jpg":"805x1024","pp_15925800_640.jpg":"503x640","pp_15925800_480.jpg":"377x480","pp_15925800_340.jpg":"267x340","pp_15925800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","k_15925806_1280.jpg":"1280x1280","k_15925806_1024.jpg":"1024x1024","k_15925806_640.jpg":"640x640","k_15925806_480.jpg":"480x480","k_15925806_340.jpg":"340x340","k_15925806_220.jpg":"220x220","o_15925806_1280.jpg":"1280x1280","o_15925806_1024.jpg":"1024x1024","o_15925806_640.jpg":"640x640","o_15925806_480.jpg":"480x480","o_15925806_340.jpg":"340x340","o_15925806_220.jpg":"220x220","h_15925806_1280.jpg":"1280x854","h_15925806_1024.jpg":"1024x683","h_15925806_640.jpg":"640x427","h_15925806_480.jpg":"480x320","h_15925806_340.jpg":"340x227","h_15925806_220.jpg":"220x147","pp_15925806_1280.jpg":"1006x1280","pp_15925806_1024.jpg":"805x1024","pp_15925806_640.jpg":"503x640","pp_15925806_480.jpg":"377x480","pp_15925806_340.jpg":"267x340","pp_15925806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2034","k_15925804_1280.jpg":"1280x1280","k_15925804_1024.jpg":"1024x1024","k_15925804_640.jpg":"640x640","k_15925804_480.jpg":"480x480","k_15925804_340.jpg":"340x340","k_15925804_220.jpg":"220x220","o_15925804_1280.jpg":"1280x1356","o_15925804_1024.jpg":"1024x1084","o_15925804_640.jpg":"640x678","o_15925804_480.jpg":"480x508","o_15925804_340.jpg":"340x360","o_15925804_220.jpg":"220x233","h_15925804_1280.jpg":"1280x854","h_15925804_1024.jpg":"1024x683","h_15925804_640.jpg":"640x427","h_15925804_480.jpg":"480x320","h_15925804_340.jpg":"340x227","h_15925804_220.jpg":"220x147","pp_15925804_1280.jpg":"1006x1280","pp_15925804_1024.jpg":"805x1024","pp_15925804_640.jpg":"503x640","pp_15925804_480.jpg":"377x480","pp_15925804_340.jpg":"267x340","pp_15925804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","k_15925006_1280.jpg":"1280x1280","k_15925006_1024.jpg":"1024x1024","k_15925006_640.jpg":"640x640","k_15925006_480.jpg":"480x480","k_15925006_340.jpg":"340x340","k_15925006_220.jpg":"220x220","o_15925006_1280.jpg":"1280x855","o_15925006_1024.jpg":"1024x684","o_15925006_640.jpg":"640x427","o_15925006_480.jpg":"480x320","o_15925006_340.jpg":"340x227","o_15925006_220.jpg":"220x147","h_15925006_1280.jpg":"1280x854","h_15925006_1024.jpg":"1024x683","h_15925006_640.jpg":"640x427","h_15925006_480.jpg":"480x320","h_15925006_340.jpg":"340x227","h_15925006_220.jpg":"220x147","pp_15925006_1280.jpg":"1006x1280","pp_15925006_1024.jpg":"805x1024","pp_15925006_640.jpg":"503x640","pp_15925006_480.jpg":"377x480","pp_15925006_340.jpg":"267x340","pp_15925006_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14904861 Threads: 2 Questions: 3141109481 Slow queries: 7002956 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234793545 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/zasto-je-biden-izbacio-churchila-mozda-zato-jer-je-britanski-drzavnik-bio-rasist-a-kriv-je-i-za-smrt-tri-milijuna-bengalaca-koji-su-umrli-od-gladi-1074587 [printLink] => /vijesti/svijet/zasto-je-biden-izbacio-churchila-mozda-zato-jer-je-britanski-drzavnik-bio-rasist-a-kriv-je-i-za-smrt-tri-milijuna-bengalaca-koji-su-umrli-od-gladi-1074587?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 511430 [name] => winston churchill [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => winston-churchill [link] => /tag/winston-churchill ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) [2] => stdClass Object ( [id] => 237726 [name] => bista [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bista [link] => /tag/bista ) [3] => stdClass Object ( [id] => 629718 [name] => Ovalni ured [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-31 17:45:28 [main_article_id] => 0 [alias] => ovalni-ured [link] => /tag/ovalni-ured ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNA BISTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto je Biden ‘izbacio‘ Churchila? Možda zato jer je veliki državnik bio rasist, a kriv je i za smrt tri milijuna Bengalaca koji su skapali od gladi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15925810.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Sir Winston Churchill snimljen 1944. godine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15925810.jpg [title] => Sir Winston Churchill snimljen 1944. godine ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15924978.jpg [title] => Joe Biden Churchillovu bistu dao je maknuti već prvog svog dana u Ovalnom uredu
 
Jim Watson ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15925510.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15925800.jpg [title] => Winston Churchill ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15925806.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15925804.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15925006.jpg [title] => Theresa May, bivša premijerka Velike Britanije, i Donald Trump ispred Churchillove biste dok je za Trumpova mandata još bila ”na mjestu” AFP AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U našem narodu postoji ona poslovica: "Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba." U ovom tekstu bavit ćemo se naoko sličnim frazemom: "Churchill u Ovalni ured, Churchill iz Ovalnog ureda."

Kažemo "naoko sličnim", jer dok sintagma s nesretnim Martinom znači "raditi bez rezultata, ništa ne postići, ne promijeniti", frazem s britanskim ratnim premijerom iz WW2 ima drukčije značenje – označava proturječna shvaćanja o liku i djelu slavnog pobjednika nad Hitlerom. Konkretno: označava činjenicu da različiti američki predsjednici različito doživljavaju Winstona Churchilla.

Zadnja epizoda ove 20-godišnje trakavice počela je 20. siječnja: već prvog dana mandata novog predsjednika SAD-a Joea Bidena, dok potpisuje svoje prve izvršne uredbe, prisutni novinari uočavaju da u Ovalnom uredu više nema Churchillove biste. Tamo gdje je stajao mali brončani Churchill sada stoji mali brončani Cesar Chavez, američki radnički vođa i aktivist za prava Latinoamerikanaca.

---

image
Joe Biden Churchillovu bistu dao je maknuti već prvog svog dana u Ovalnom uredu
 
Jim Watson
---

No velimo: to je samo zadnja epizoda. Churchillova bista već je i prije znala dobiti šut-kartu iz Ovalnog ureda. Ovo nije prvi put. Titove putešestvije s Pantovčaka nisu ništa prema ovome.

Preciznije, ovo je drugi put da Churchill leti iz Ovalnog ureda: prvi put to se dogodilo 2009., kad je bistu uklonio ondašnji Bidenov šef, tada netom izabrani predsjednik SAD-a Barack Obama, zamijenivši je bistom Martina Luthera Kinga Jr. (dok je Churchillovu bistu premjestio na manje vidljivo mjesto u Bijeloj kući).

A sve je počelo još 2001., kad je lutajuću bistu Winstona Churchilla u Bijelu kuću donio tadašnji britanski premijer Tony Blair, koji ju je – kao simbol "specijalnog odnosa" između Britanije i Amerike – dao tadašnjem predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu.

Imperijalisti protiv Obamina djeda

Bush je Churchillovu bistu u Ovalnom uredu držao svih osam godina mandata, da bi je 2009. uklonio Obama, na što je žučno reagirao tadašnji gradonačelnik Londona, današnji britanski premijer Boris Johnson (inače autor Churchillove biografije). Pišući za tabloid "Sun", Johnson je osudio tu Obaminu odluku i nazvao je "drskom", sugerirajući da se to dogodilo zbog "nenaklonosti Britanskog Carstva kenijskom djedu američkog predsjednika".

"Neki drže da je ovo potez protiv Britanije. Neki tvrde da Obama, koji je djelomično rodom iz Kenije, ne voli vidjeti simbol Britanskog Carstva, a Churchill je bio gorljivi branitelj tog carstva", pisao je Johnson, kojem su asistirali i neki američki konzervativci.

---

image
Winston Churchill
---

Tako je bivši republikanski guverner Arkansasa Mike Huckabee tada izjavio da je Obama "vjerojatno odrastao slušajući da su Britanci gomila imperijalista koji su progonili njegova djeda", dok je za republikanskog senatora iz Teksasa Teda Cruza ta Obamina odluka "nagovijestila sve što slijedi idućih godina".

No to je bila tek epizoda: nakon Obaminih osam godina, brončani Churchill se početkom 2017. vraća u Ovalni ured, gdje ga postavlja tada novoizabrani američki predsjednik Donald Trump.

"Ovo je izvorni čovjek, na mnogo, mnogo načina... Velika mi je čast vratiti Winstona Churchilla", rekao je Trump novinarima.

"Jako smo zadovoljni", odgovorila je tadašnja britanska premijerka Theresa May, koja je odmah u siječnju 2017. posjetila Washington i novog predsjednika SAD-a, kao prva od stranih državnika.

'Slučaj očitog rasizma'

I tako je iduće četiri godine bista Winstona Churchilla provela u starom dobrom Ovalnom uredu, da bi je sada opet prognao novi američki predsjednik Joe Biden. Umjesto Churchillove, Biden je u Ovalni ured – uz spomenutog Cesara Chaveza – stavio biste Rose Parks (pionirka borbe za prava Afroamerikanaca), Martina Luthera Kinga mlađeg, Roberta Kennedyja i Eleanor Roosevelt.

Povijest se, dakle, ponovila: Churchillova bista i po drugi put je deložirana iz Ovalnog ureda. Hoće li britanski premijer Boris Johnson i sada žučno reagirati na tu Bidenovu odluku kao što je onomad reagirao na istu odluku Baracka Obame? Hoće? Neće? Hoće?

Naravno da neće. Sadašnja reakcija britanskog premijera bitno je benevolentnija.

"Ovalni ured je predsjednikov privatni ured i na predsjedniku je da ga ukrasi kako želi", rekao je već 21. siječnja glasnogovornik Borisa Johnsona, kako prenosi britanski Guardian.

---

image
Theresa May, bivša premijerka Velike Britanije, i Donald Trump ispred Churchillove biste dok je za Trumpova mandata još bila "na mjestu" AFP
AFP
---

"Ne sumnjamo u važnost koju predsjednik Biden pridaje odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, a premijer se raduje uspostavljanju te bliske veze s njim", dodao je glasnogovornik.

Kako vidimo, taj Johnsonov opušteni stav izrazito je u suprotnosti s njegovom žustrom kritikom Baracka Obame, kada je Obama počinio isto što je sada počinio Biden. I američki CNN ukazuje da je "u drugom dobu ista odluka izazvala negodovanje". Ova popustljivost Londona dosta govori o aktualnom stanju Britanije, koja nakon Brexita ne može sebi dopustiti zamjeranje Washingtonu.

Možda postoje i drugi, osobniji razlozi zbog kojih je Johnson zbog iste odluke afroameričkog predsjednika napao, a bijelog predsjednika dočekao koncilijantno. Nešto o tome kao da naslućuje i CNN, kada javlja da "pregrijan, zbunjujući i na kraju opterećen očitim rasizmom, slučaj biste Winstona Churchilla u Bijeloj kući i dalje traje".

'Ovo je šamar Britancima'

Još ćemo se vratiti na rasizam, a sada valja naznačiti da nije čitava britanska javnost Bidenovo micanje Churchillove biste doživjela tako dobrohotno kao Johnson. Zloglasni britanski tabloidi Bidenov potez drže "prljavim", dok ga Nigel Farage, prvi tamošnji euroskeptik i čelnik stranke Brexit, ocjenjuje kao "šamar Britancima i bilo kakvim izgledima za dobre odnose".

Stoga već u petak 22. siječnja, odmah ujutro, američka ambasada u Londonu žuri izgladiti trzavice, objavivši video koji naglašava "poseban odnos" između SAD-a i Velike Britanije.

"Vidjeli smo određenu raspravu o Churchillovu poprsju, pa smo samo željeli podsjetiti o čemu se uistinu radi u Posebnom odnosu", napisala je ambasada na Twitteru, uz videozapis od 30 sekundi u kojem se ističe da se u odnosu Londona i Washingtona "ne radi o komadu skulpture", nego o mnogostrukim vezama koje uključuju i one iz područja trgovine i sigurnosti.

No, kako pomalo zlurado notira ruski Sputnik, "videozapis američke ambasade nije dobro prošao kod vanjskopolitičkog analitičara Nilea Gardinera, bivšeg pomoćnika bivše premijerke Margaret Thatcher", koji je na Twitteru poručio da je Churchill "ogroman heroj s obje strane Atlantika", pozvavši Bidenovu administraciju da "pokaže malo poštovanja".

I tako su se vode između dviju obala Atlantika uzburkale. Ali kako je čuveni državnik Winston Churchill, legendarni pobjednik Drugog svjetskog rata i dobitnik Nobela za književnost – u nacionalnoj anketi 2002. izabran za najvećeg Britanca u povijesti – uopće došao u nedostojnu situaciju da ga se svako malo unosi i iznosi iz Ovalnog ureda, kao da je kakva kontroverzna ličnost dvojbene moralne visine?

Što bi rekao CNN, kako se našao u situaciji "opterećenoj očitim rasizmom"?

---

image
Theresa May, bivša premijerka Velike Britanije, i Donald Trump ispred Churchillove biste dok je za Trumpova mandata još bila "na mjestu" AFP
AFP
---

Rođenog sina poslao Titu

Slabo se znade o mračnoj strani Winstona Churchilla. U službenoj povijesti Zapada on je kanoniziran kao mitski pozitivac koji je nadvladao Hitlera i omogućio Europi i svijetu normalan život. Uz Staljina i Roosevelta, on je taj treći ratni šampion, treći akter čuvene antifašističke fotografije s Jalte, prvi slijeva.

Stoga su manje poznati njegovi postupci i izjave koje odaju da je ovaj konzervativni britanski gospodin bio i solidan komad rasista. Ta strana njegove ličnosti brižno je odagnana iz javne slike o njemu, kako ne bi grdila mit o spasitelju slobodnog svijeta.

---

image
---

Zato su mnogi građani zapadnih zemalja bili nemalo iznenađeni kad je lani, u jeku protestnih akcija pokreta "Black Lives Matter" – koji se iz Amerike prelio u Europu – u času kad je počeo obračun sa spomenicima koji simboliziraju kolonijalnu eru, na udar došao i Churchillov kip u Londonu. Mnogi su ostali zatečeni čuvši da su prosvjednici i Churchilla proglasili rasistom.

Katalog Churchillovih rasističkih izjava i postupaka najvećim dijelom prikazuje njegov odnos prema Indiji. No, prije nego što uđemo u tu "tamnu zonu" britanskog ratnog premijera, red je proknjižiti njegovu "ostavštinu na Balkanu".

---

image
AFP
---

Sve do 1945. Churchillova je uloga na Balkanu pozitivna. Podržava grčke partizane, a već sredinom 1943., kao prvi od zapadnih saveznika, uočava da se u Jugoslaviji protiv Hitlera ne bore četnici – kako su saveznici dotad mislili – nego partizani. A uočava tako što u Titov Vrhovni štab šalje rođenog sina Randolpha, da bude siguran u nepristran izvještaj. Po primitku izvještaja, ratnu pomoć koju je London dotad slao Draži Mihailoviću, Churchill preusmjerava Titu, što olakšava borbu jugoslavenskih partizana.

Sukrivac za Bleiburg

Ali Churchillova politika na Balkanu se 1945. mijenja i počinju njegovi "balkanski grijesi" – oni nisu rasističke prirode, ali su imali dalekosežne posljedice.

To se osobito odnosi na Grčku, gdje Churchill 1945. "okreće ćurak": nakon što je dotad pomagao grčke partizane (EAM) u borbi protiv nacista, u okolnostima nacističkog poraza okreće se protiv partizanskog pokreta, želeći kao uvjereni monarhist obnoviti predratni grčki kraljevski režim. Ukratko, Churchill je izravno odgovoran za izbijanje građanskog rata 1945. u Grčkoj.

Neizravno je odgovoran i za brutalnost osvete jugoslavenskih partizana nad ustašama i četnicima na Bleiburgu. Kako je nakon deklasificiranja arhivskih dokumenata iz tog vremena otkrio talijansko-slovenski povjesničar Jože Pirjevec, Vrhovnom štabu je bilo poznato kako je Churchill postupio prema grčkim partizanima i komunistima, a budući da on u ratnoj prepisci s Titom nije skrivao nakanu da Jugoslavijom nakon rata vlada kralj Petar, jugoslavenski komunisti strahovali su da će i u Jugoslaviji pokušati isto što u Grčkoj – uništenjem partizanskog pokreta na vlast vratiti kraljevski režim.

"Jugoslavenski komunisti su mislili da će ti zapadni imperijalisti iskoristiti ustaše, četnike, ljotićevce i ostale grupe s Bleiburga kao 'petu kolonu' protiv njih, što nije bilo daleko od istine. Sad sam u Churchillovu arhivu u Cambridgeu našao dokument koji je napisao tadašnji britanski ambasador u Beogradu Ralph Stevenson. Par dana uoči Bleiburga, 29. travnja 1945., Stevenson piše: 'Mi smo planirali da će se partizani i kvislinzi sudariti u Sloveniji i ostaviti nam prostor da uđemo u Jugoslaviju'", rekao je Pirjevec 2018. u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tom prilikom slovenski je povjesničar zaključio da su upravo zbog takvih planova Britanaca jugoslavenski partizani na Bleiburgu "masovno likvidirali njihove potencijalne pomagače, od ustaša i četnika do bjelogardejaca i balista".

'Zašto Gandhi nije mrtav?'

Ali nije Biden uklonio Churchillovu bistu iz Ovalnog ureda zbog Balkana i Bleiburga, nego zbog kolonijalnog odnosa britanskog ratnog premijera prema Indiji i Indijcima. Među Churchillovim "indijskim grijesima" najzlokobniji je onaj koji ga okrivljuje za masovnu glad u indijskoj pokrajini Bengal 1943. godine, odnosno za smrt od gladi više od tri milijuna Bengalaca.

Tijekom Drugog svjetskog rata, naime, Britanija je za svoje potrebe crpila i izvozila sirovine i hranu iz Indije, uzrokujući time velike nestašice na potkontinentu (samo u prvih sedam mjeseci 1943. britanske su vlasti iz Indije izvezle 70.000 tona riže "za potrebe britanske vojske i civila"). Kad su Churchillu javili da u Bengalu vlada velika glad i da ljudi masovno umiru, on je uzvratio ciničnim pitanjem: "Zašto onda Gandhi nije već mrtav?"

Neki britanski dužnosnici, na primjer tadašnji državni tajnik za Indiju Leopold Amery i novi indijski potkralj sir Archibald Wavell, htjeli su dostaviti hranu u Bengal, ali je Churchill blokirao njihove napore. Izgladnjelom bengalskom narodu odbio je poslati pomoć, iako su britanski i kanadski brodovi puni hrane plovili pokraj obala Bengalskog zaljeva, pa je masovna glad u Bengalu na koncu odnijela više od tri milijuna života, šest puta više od ukupnih britanskih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Churchill je za glad okrivio same Indijce, jer se "razmnožavaju poput zečeva". Osim što je žitelje potkontinenta uspoređivao sa životinjama ("Mrzim Indijce", rekao je na jednom sastanku ratnog kabineta), i sâm hinduizam je držao "životinjskom religijom".

Pišem Staljin, pamtim Churchill

Indijski političar, pisac i bivši zamjenik tajnika UN-a Shashi Tharoor, autor knjige "Nemilosrdno Carstvo" (Inglorious Empire) – u kojoj piše o strahotama britanskog imperijalizma – čak drži da bi Churchilla trebalo svrstati uz najveće diktatore 20. stoljeća, odnosno da Churchill nije ništa bolji od Hitlera, jer obojica imaju jednaku količinu "krvi na rukama".

---

image
---

Govoreći 2017. na predstavljanju spomenute knjige, Tharoor je okrivio Churchilla za bengalsku glad iz 1943., te ga je usporedio s najozloglašenijim diktatorima prošlog stoljeća.

"Ovo je čovjek kojeg Britanci uporno slave kao nekakvo oličenje slobode i demokracije, ali za mene je on samo jedan od zlih vladara 20. stoljeća kojeg možemo staviti uz bok Maou, Hitleru i Staljinu", rekao je tada Tharoor, uz zaključak:

"Britanci su svojom politikom stvorili glad i zatim odbili pomoći žrtvama gladi."

Ovdje je zanimljivo uočiti kako se na Zapadu puno piše o ukrajinskom holodomoru, odnosno o Staljinovoj krivnji za milijune mrtvih od gladi u Ukrajini 30-ih godina 20. stoljeća (iako je glad tada vladala i u ostatku SSSR-a), dok se Churchillov holodomor u Bengalu strateški prešućuje. No sada je u Americi stasao pokret BLM, koji nameće novu svjesnost, a Biden zna da je u Bijelu kuću dobrim dijelom došao na krilima ideja i pristalica tog pokreta. Zato brončani Churchill mora opet iz Ovalnog ureda u egzil.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jim Watson AFP AFP

Sir Winston Churchill snimljen 1944. godine
Jim Watson
Joe Biden Churchillovu bistu dao je maknuti već prvog svog dana u Ovalnom uredu
 


Winston Churchill
AFP

AFP
Theresa May, bivša premijerka Velike Britanije, i Donald Trump ispred Churchillove biste dok je za Trumpova mandata još bila ”na mjestu” AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/zasto-je-biden-izbacio-churchila-mozda-zato-jer-je-britanski-drzavnik-bio-rasist-a-kriv-je-i-za-smrt-tri-milijuna-bengalaca-koji-su-umrli-od-gladi-1074587 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a7402ae2e0c0705f94611c2c53f7d31065e34949 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+je+Biden+%E2%80%98izbacio%E2%80%98+Churchila%3F+Mo%C5%BEda+zato+jer+je+veliki+dr%C5%BEavnik+bio+rasist%2C+a+kriv+je+i+za+smrt+tri+milijuna+Bengalaca+koji+su+skapali+od+gladi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzasto-je-biden-izbacio-churchila-mozda-zato-jer-je-britanski-drzavnik-bio-rasist-a-kriv-je-i-za-smrt-tri-milijuna-bengalaca-koji-su-umrli-od-gladi-1074587 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzasto-je-biden-izbacio-churchila-mozda-zato-jer-je-britanski-drzavnik-bio-rasist-a-kriv-je-i-za-smrt-tri-milijuna-bengalaca-koji-su-umrli-od-gladi-1074587 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNA BISTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SvijetSPORNA BISTA

Zašto je Biden ‘izbacio‘ Churchila? Možda zato jer je veliki državnik bio rasist, a kriv je i za smrt tri milijuna Bengalaca koji su skapali od gladi

Piše Damir Pilić
31. siječnja 2021. - 17:45

U našem narodu postoji ona poslovica: "Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba." U ovom tekstu bavit ćemo se naoko sličnim frazemom: "Churchill u Ovalni ured, Churchill iz Ovalnog ureda."

Kažemo "naoko sličnim", jer dok sintagma s nesretnim Martinom znači "raditi bez rezultata, ništa ne postići, ne promijeniti", frazem s britanskim ratnim premijerom iz WW2 ima drukčije značenje – označava proturječna shvaćanja o liku i djelu slavnog pobjednika nad Hitlerom. Konkretno: označava činjenicu da različiti američki predsjednici različito doživljavaju Winstona Churchilla.

Zadnja epizoda ove 20-godišnje trakavice počela je 20. siječnja: već prvog dana mandata novog predsjednika SAD-a Joea Bidena, dok potpisuje svoje prve izvršne uredbe, prisutni novinari uočavaju da u Ovalnom u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:25