StoryEditorOCM
Svijetzabrinjavajući podatci

Zar je dotle došlo? Ni Nijemci si više ne mogu priuštiti godišnji odmor, jedan faktor jako povećava rizik od siromaštva

Piše PSD
25. srpnja 2022. - 10:54

Svaka peta osoba u Njemačkoj (22,4 posto) ima premalo novca da bi si jednom godišnje mogla priuštiti jednotjedni odmor. Proizlazi to iz podataka koje je predsjednik ljevičarske frakcije u njemačkom Bundestagu Dietmar Bartsch zatražio od Europske statističke agencije Eurostat, piše Fenix magazin.

Statistički rizik toga da si ne mogu priuštiti ljetovanje osobito je prisutan kod osoba s djecom, a četiri od deset samohranih roditelja (42,2 posto) odmor si ne može priuštiti. S brojem djece raste i rizik od siromaštva. Ovo istraživanje je pokazalo kako si odmor u trajanju od sedam dana ne može priuštiti 18.1 posto parova s jednim djetetom, a stopa raste na 29,4 posto za sve one koji imaju troje ili više djece. 

Najmanji rizik od siromaštva imaju parovi bez djece s jednim partnerom starijim od 65 godina, u toj skupini samo 15,9 posto ljudi sebi ne može priuštiti odmor. 

– Ljetni odmor je vrijeme putovanja. Za milijune djece i obitelji to je, nažalost, samo daleki san. Činjenica da mnogim samohranim roditeljima i obiteljima nedostaje novca čak i za najkraće putovanje pokazuje da moramo učiniti više za djecu i obitelji u našoj zemlji. Svako dijete i svaka obitelj trebaju jednom godišnje daleko od svoja četiri zida imati priliku napuniti baterije i doživjeti nešto novo, poručio je Dietmar Bartsch.

- Treba razmisliti o tome i pronaći rješenje kako inflacija ne bi dodatno pogoršala problem. Inflacija će dodatno povećati jaz između onih koji će otići na godišnji odmor i onih koji će ostati kod kuće, Umjesto kontinuiranog ograničavanja plaća, u sadašnjoj krizi trebamo snažno rješenje za plaće i brzu osnovnu za sigurnost djece. Djeca imaju samo jedno djetinjstvo, dodao je Bartsch.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 04:20