StoryEditorOCM
Svijetbez protukandidata

Zapadni dužnosnici kritizirali ruske predsjedničke izbore, oglasio se i Zelenski: ‘Putin je sve iscenirao...‘

Piše Hina
17. ožujka 2024. - 22:53

Zapadni dužnosnici kritizirali su u nedjelju ruske predsjedničke izbore na kojima je prema očekivanjima premoćno pobijedio Vladimir Putin, ocijenivši da trodnevni izbori nisu bili ni slobodni niti pošteni.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron osudio je izbore u Rusiji na kojima je predsjednik Putin osvojio novi šestogodišnji mandat s gotovo 88 posto glasova.

Putin je pobijedio na izborima na kojima nije imao nijednog pravog protukandidata. Njegov glavni politički protivnik Aleksej Navaljni umro je prošlog mjeseca u arktičkom zatvoru, a ostali kritičari Kremlja su ili u zatvoru ili u egzilu. Neovisno praćenje izbora bilo je krajnje ograničeno, a Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nije bila pozvana promatrati trodnevno glasovanje.

Cameron je istaknuo da "slobodni i pošteni izbori ovako ne izgledaju". "Birališta su zatvorena u Rusiji, nakon nezakonitog održavanja izbora na ukrajinskom teritoriju, nedostatka pravog izbora za birače i bez neovisnog nadzora OESS-a", rekao je Cameron, prenosi agencija dpa.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost američke Bijele kuće kazao je da "izbori očito nisu slobodni ni pošteni s obzirom na to da je Putin zatvorio svoje političke protivnike i spriječio druge da se kandidiraju protiv njega".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je "ruski diktator" simulirao još jedne izbore. "Svima u svijetu je jasno da je taj lik, kao što se to već često događalo u prošlosti, jednostavno bolestan za vlašću i čini sve kako bi zauvijek vladao." "Nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može ga biti. Ovoj osobi treba suditi u Haagu. Moramo osigurati sve da se to dogodi", rekao je Zelenskij, prenosi Reuters.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je na platformi X objavilo da nikoga ne mogu iznenaditi rezultati ruskih pseudoizbora.

"Putinova vladavina je autoritarna, on se oslanja na cenzuru, represiju i nasilje. ‘Izbori‘ na okupiranim teritorijima Ukrajine su ništavni i još jedno kršenje međunarodnog prava."
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:21