StoryEditorOCM
Svijet‘prljavi‘ ples

Zaljubljeni par zaplesao na društvenoj mreži, a ćudoredni iranski režim osudio ih je na višegodišnji zatvor

Piše VIJESTI SD
7. veljače 2023. - 13:09

Iranski teokratski režim, njegova politika, odluke i presude predmet su zaprepaštenja slobodnomislećega svijeta. Sve je postalo potpuno jasno poslije smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u teheranskom pritvoru nakon što ju je zbog nepropisnog nošenja hidžaba u rujnu 2022. uhitila iranska ćudoredna policija.

To je izazvalo val prosvjeda u Iranu u kojima je, prema procjenama, poginulo najmanje 525 ljudi. Zbog neslaganja s takvom odlukom i prosvjeda uhićene su brojne osobe, među kojima i neke poznate, a neki su osuđeni i na smrtnu kaznu.

image

Ples mladih Iranaca koji je naljutio režim

Screenshot Twitter

Nova odluka ianskoga režima koja zaprepaštava suvremeni svijet jest uhićenje i osuda influencerskog para, 21-godišnje Astiaj Haghighi i godinu starijega zaručnika Amira Mohammada Ahmadija. "Krimen" influencerskog para, koji pojedinačno ima po milijun pratitelja, jest snimka plesa objavljena na Instagramu.

U sada izbrisanom videu Ahmadi podiže Haghighi i vrti je oko sebe dok zajedno veselo plešu pokraj tornja Azadi, također poznatog kao Toranj slobode, u glavnom iranskome gradu Teheranu.

Njihovo se uhićenje navodno dogodilo 1. studenoga 2022., nedugo nakon što je par objavio "spornu" plesnu snimku, koja je sadržavala i nekoliko savjeta za pratitelje, piše Buzz Feed News.

Uhićeni nisu imali pravo na odvjetnike, a njihovim obiteljima naređeno je da o svemu moraju šutjeti. Pri uhićenju nije bilo nevažno što je Astiaj Haghighi u rujnu na Instagramu dala podršku Mahsi Amini. "U nadi da će sutra biti bolje sutra, držimo se za ruke i podržimo jedni druge. Svi smo mi Iranci i moramo pomagati jedni drugima", napisala je influencerica u objavi koja se, kao i snimka plesa, više ne može vidjeti na njenom i zaručnikovom profilu.

Iranske vlasti nisu problematizirale samo uhićenje i presudu, ali visina kazne izazvala je polemiku.

Iranski državni medij Mizan tvrdio je da Haghighi i Ahmadi nisu uhićeni zbog plesa, već što su u objavama na Instagramu "poticali ljude na pobunu protiv zemlje i subverziju". Kako je prenio Buzz Feed News, Mizan je osporio desetogodišnju zatvorsku kaznu i ustvrdio da je par dobio "samo" petogodišnju.

Međutim, činjenica je da ih je teheranski sud pojedinačno osudio na 10 godina i 6 mjeseci zatvora svakoga, na ukupno 21 godinu zajedno, pod optužbom za "promicanje nečistoće i nepristojnosti, okupljanje i tajni dogovor protiv nacionalne sigurnosti i propagande protiv režima". Paru je također zabranjen pristup društvenim mrežama i ne smiju napustiti zemlju dvije godine, objavio je Washington Post, prenosi Buzz Feed News.

Dobiti deset i pol godina zatvora zbog snimke plesa na Instagramu i iznošenja vlastitoga, pažljivo formuliranoga stava o smrti djevojke zbog nepropisnog nošenja hidžaba, stvarno graniči s nevjericom. Ćudoredna policija zaista je pravosudno i civilizacijsko čudo, točnije čudovište suvremenoga svijeta.

image

Zbog ubojstva Mahse Amini u rujnu 2022. u Iranu i u svijetu izbili su masovni prosvjedi sa stotinama žrtava

Ozan Kose/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 11:45