StoryEditor
Svijetužasni detalji

Zaključak slučaja Maradonine smrti: ‘Bio je prepušten samome sebi i umro je nakon duge agonije‘

Piše Hina
1. svibnja 2021. - 11:53

Argentinska nogometna ikona Diego Maradona primio je neadekvatnu liječničku skrb, bio prepušten samome sebi i umro je nakon duge agonije, zaključilo je stručno liječničko vijeće u petak.

U dokumentu od 70 stranica vijeće je izjavilo da je Maradona, koji je podlegao srčanom udaru 25. studenog prošle godine u dobi od 60 godina, "počeo umirati najmanje 12 sati prije" trenutka kada je pronađen mrtav u svom krevetu.

Maradona je umro samo nekoliko tjedana nakon što je podvrgnut operaciji mozga zbog krvnog ugruška.

Argentinski javni tužitelj sazvao je vijeće od 20 stručnjaka kako bi ispitao uzrok smrti i utvrdio je li bilo nemara.

Pod istragom su Maradonin neurokirurg Leopoldo Luque, psihijatrica Agustina Cosachov i psiholog Carlos Diaz, kao i dvije medicinske sestre, koordinator za njegu i medicinski koordinator.

Osobe koje eventualno budu proglašene krivima mogle bi dobiti i 15 godina zatvora.

Maradona je operiran 3. studenog, samo četiri dana nakon što je proslavio 60. rođendan u klubu u kojem je trenirao, Gimnasia y Esgrima.

Tada je bio lošeg zdravlja i imao je problema s govorom.

Maradona se tijekom života borio s ovisnostima o kokainu i alkoholu.

Kad je umro, bio mu je poremećen rad jetre, bubrega i kardiovaskularnog sustava.

Vijeće je zaključilo da bi Maradona "imao veće izglede za preživljavanje" s adekvatnim liječenjem u primjerenoj medicinskoj ustanovi.

Umro je u svom krevetu u unajmljenoj kući u ekskluzivnoj četvrti Buenos Airesa, gdje je bio na kućnoj njezi.

Maradona nije "u potpunosti mogao koristiti svoje mentalne sposobnosti" i nije mu trebalo prepustiti da odlučuje gdje će se liječiti, rekli su stručnjaci.

Također su otkrili da je u njegovu liječenju bilo mnogo "nedostataka i nepravilnosti", a medicinski tim je njegovo preživljavanje prepustio "sudbini".

Maradona je idol milijunima Argentinaca otkad je nadahnuo južnoameričku zemlju za drugi trijumf na Svjetskom kupu 1986. godine.

Napadački vezni igrač koji je dvije godine proveo sa španjolskim velikanom Barcelonom, voljen je i u Napulju gdje je pomogao Napoliju da osvoji jedina dva naslova u Seriji A u povijesti kluba.

item - id = 1095410
related id = 0 -> 1120510
related id = 1 -> 1083134
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 12:25