StoryEditorOCM
Svijetnove nevolje

Zabijelio se Bahmut, pogledajte kako sad izgledaju ukrajinski rovovi i tko je stavio zlokobnu zastavu na vrh nebodera

1. travnja 2023. - 12:10

Hladni val s obilnim snijegom zabijelio je ukrajinsku bojišnicu na istoku i jugoistoku zemlje, pa je i intenzitet borbi nešto smanjen, no ne i u Bahmutu. Tamo se i dalje vode žestoke ulične borbe za četvrti koje su srušene do temelja, a snimke iz rovova zatrpanih snijegom svjedoče o novim mukama branitelja. Ionako izazovna i opasna borba u urbanim dijelovima dodatno je otežana. Šef Wagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin objavio je snimku s vrha nebodera u Bahmutu na kojem se vijori njihova crna zastava.

"Zima, snijegom prekriveni Bahmut", objavio je na svom Telegram kanalu Prigožin te napisao: “Pao je snijeg prvi put nakon dugo vremena. Na zaposjednutim položajima razvija se crna zastava ‘glazbenika‘”.

Online OSINT promatrači pružili su geolociranu potvrdu da je zastava doista tamo gdje je Prigožin naveo.

Nejasan je taktički i strateški značaj Prigožinove objave osim u psihološkom smislu, jer kako navodi The War Zone nema naznaka da su trupe ruskih plaćenika ušle u centar grada u značajnijem broju ili da su imale oklopnu potporu. Ruski napredak u Bahmutu je u posljednje vrijeme minimalan, dobili su nekoliko blokova ali po vrlo visokoj cijeni. Ukrajinska vojska je, kako se čini, minirala neke od zgrada, koje diže u zrak kad u njih upadnu Prigožinovi plaćenici. 

Na nekim snimkama vidi se i kako ukrajinski snajperisti likvidiraju grupu wagnerovaca. Zbog vremenskih uvjeta bespilotne letjelice nisu mogle letjeti pa je i izviđanje otežano. Bez obzira na vojni značaj Wagnerove zastave koja se zavijorila u središtu Bahmuta, a vojni stručnjaci smatraju da ju je postavio mali tim koji se infiltrirao u to područje - ona bez sumnje ima psihološki učinak.

Izvještavajući o dnevnoj situaciji, ukrajinsko Ministarstvo obrane navodi kako u smjeru Bahmuta, neprijatelj ne prestaje napadati grad, pokušavajući ga preuzeti. U intervjuu za The New York Times ukrajinski zapovjednik na terenu sugerirao je  pak da je napad na Bahmut na izmaku.

"Neprijatelj je iscrpio sve svoje rezerve", izjavio je pukovnik Jevgen Meževikin objašnjavajući da su ruski napadi usporeni te neposredna prijetnja opkoljavanja osujećena.

“Prije su mogli napadati u svim smjerovima istovremeno i u grupama od najmanje 20, 30 ili 40 ljudi, ali to postupno odumire, rekao je.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar kazala je kako „ima dana na istoku u kojima je omjer ubijanja čak 1 prema 10". 

- To, naravno, nije svaki dan, a prosječni koeficijent je niži - dodala je.

Britanski obavještajci danas su ocijenili kako ruska zimska ofenziva za postizanje potpune kontrole nad Donbasom nije uspjela. Tvrde kako je načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov prokockao prednost u ljudstvu, te da mu je potpuno propao plan da pokrene opću zimsku ofenzivu i to uz ogromne žrtve. „Privremenu prednost koju je Rusija stekla mobiliziranjem oko 300.000 vojnika u jesen uvelike je protraćena ruskim marginalnim dobicima po cijenu desetaka tisuća žrtava u istočnoj regiji, zaključuje britansko Ministarstvo obrane.

"Nakon deset godina na čelu ruske komande, postoji realna mogućnost da Gerasimov pomiče granice koliko daleko će rusko političko vodstvo tolerirati ruski neuspjeh", ističu britanski analitičari.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 20:48