StoryEditorOCM
Svijetkineski predsjednik

Xi upozorava Macrona: Postoji veća i dugotrajnija prijetnja globalnom miru od rata u Ukrajini, nadam se da će Francuska odigrati aktivnu ulogu u jednoj stvari...

Piše Hina
10. svibnja 2022. - 18:33

Sukob između blokova do kojeg je došlo zbog krize u Ukrajini mogao bi postati veća i dugotrajnija prijetnja globalnom miru nego sama kriza, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping svome francuskom kolegi u utorak, prenose kineski državni mediji.

Kina je nekoliko puta pozivala europske zemlje da iskažu diplomatsku autonomiju umjesto da se svrstavaju uz SAD, u onome što Peking naziva "hladnoratovskim mentalitetom".

Kina je odbila osuditi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, koju Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Xi je rekao da Kina vjeruje da bi Europa trebala imati punu kontrolu nad europskom sigurnošću, izvijestila je kineska državna televizija.

image

Emmanuel Macron

BENOIT TESSIER/POOL/AFP

Xi je također rekao da se nada da će Francuska odigrati aktivnu ulogu u promoviranju kinesko-europskih veza, s obzirom na to da Francuska trenutno predsjedava EU-om.

Elizejska palača objavila je pak da su Macron i Xi raspravljali o ratu u Ukrajini i globalnoj prehrambenoj krizi koja je proizišla iz toga te su pozvali na hitan prekid vatre.

"Dva čelnika ponovila su svoju predanost poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine", objavio je ured predsjednika.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 02:58