StoryEditorOCM
Svijetmultipolarni svijet

Xi i Putin u Moskvi uspostavili novi svjetski poredak: ‘Nakon toga dana svijet više nikada neće biti isti‘

Piše Damir Pilić
23. ožujka 2023. - 09:32

Kineski vođa Xi Jinping otišao je iz Moskve zadovoljan. Dvije najmoćnije sile Istoka potvrdile su svoje čvrsto prijateljstvo, uz obostranu ocjenu da ono predstavlja temelj novog međunarodnog poretka, odnosno multipolarnog svijeta koji će zamijeniti dosadašnji unipolarni svijet američke hegemonije.

- Sada se događaju promjene kakve nisu viđene već 100 godina. Kada smo zajedno, mi smo ti koji upravljaju tim promjenama – rekao je Xi na odlasku, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin prisnažio da su odnosi Kine i Rusije “na najvišoj točki u povijesti”.

Mirovni plan

Dvojica čelnika multipolarnih sila razgovarali su i o ratu u Ukrajini, pri čemu je Putin pohvalio kineski mirovni plan u 12 točaka - koji je Kina predložila prošlog mjeseca - rekavši da on može biti temelj za okončanje sukoba, ali da ni Zapad ni Kijev ne žele razgovarati o miru.

- Mnoge odredbe kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rješavanje sukoba u Ukrajini, kad god Zapad i Kijev budu spremni za to. Ali Rusija zasad ne vidi tu spremnost s njihove strane – rekao je Putin, aludirajući na sistematsko zapadno potkopavanje kineskog mirovnog plana i dezavuiranje Kine kao mogućeg mirovnog posrednika.

To se potkopavanje očitovalo i u podizanju optužnice Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu protiv Putina “zbog navodnih ratnih zločina” u Ukrajini – kako se izrazio glavni tužitelj ICC-a Karim Khan – koje je očito namjerno tempirano baš uoči Xijeva dolaska u Moskvu.

Osim toga, Bijela kuća i State Department upravo su se ovog tjedna usprotivili bilo kakvom prekidu vatre u Ukrajini, što je jedna od ključnih točaka kineskog mirovnog plana. Tu zapadnu ratobornost kritizirao je i glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, koji se oglasio iz Pekinga:

- Amerika tvrdi da sprečava rat, ali postoji samo nekoliko sukoba i ratova u svijetu koji nemaju nikakve veze s Amerikom. Tvrdi da održava mir, ali naši ljudi ne vide nikakve njezine praktične mjere posvećene miru. Oni samo vide kontinuiranu opskrbu bojnog polja oružjem – poručio je Wang.

Naglasak razgovora Xija i Putina nije, dakle, bio na Ukrajini, već na bilateralnim odnosima i ekonomskoj suradnji između Moskve i Pekinga. Dvojica lidera dogovorila su niz sporazuma o više strateških pitanja - od trgovine i poljoprivrede, preko energetike i industrije, do znanosti, vojske i medija - uključujući i onaj o bilateralnoj trgovini sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike u juanima, kako bi se što prije i obuhvatnije provela “dedolarizacija svijeta”, čime bi se SAD-u izbila moćna ekonomska poluga kojom zapravo vlada svijetom.

U tom smislu, ruski predsjednik je rekao da se dvije trećine trgovine između Rusije i Kine – koja je lani, uslijed zapadnih sankcija Rusiji, narasla čak za 30 posto - već odvija u rubljima i juanima.

Jedna od centralnih tema rusko-kineskih razgovora bio je i projekt plinovoda Snaga Sibira 2, koji bi u Kinu, preko Mongolije, mogao isporučivati 50 milijardi kubičnih metara ruskog plina godišnje. Putin je precizirao da će do 2030. ukupni volumen opskrbe Kine ruskim plinom biti najmanje 98 milijardi kubičnih metara, uz dodatnih 100 milijuna tona LNG-a.

Izvjestitelji navode da je na zajedničkoj svečanoj večeri Putin citirao drevno kinesko djelo “I Ching” (“Knjiga promjene”), rekavši da ruski i kineski narod imaju “zajedničku dušu” i da zajedničkom snagom mogu prevladati svaku prepreku i postati nositelji tehnološkog napretka čovječanstva.

- Udruživanjem naših bogatih znanstvenih potencijala i proizvodnih kapaciteta, Rusija i Kina mogu postati svjetski lideri u području informacijske tehnologije, mrežne sigurnosti i umjetne inteligencije - rekao je Putin novinarima.

Govor tijela obojice predsjednika bio je u skladu s njihovim optimističkim projekcijama za multipolarnu budućnost svijeta, a zbog važnosti ovog Xijeva posjeta i snažne potvrde kinesko-ruskog prijateljstva pojedini analitičari drže da je ovim susretom u Moskvi upravo uspostavljen novi svjetski poredak.

Tako doajen našeg vanjskopolitičkog novinarstva Tomislav Jakić ocjenjuje da će 21. ožujka 2023. u kronologiji svjetskih zbivanja “biti upisan kao onaj dan nakon kojega svijet više nikada neće biti isti”, odnosno da se od toga dana “poredak na svjetskoj ljestvici velesila definitivno promijenio”:

Poučak Dostojevskog

“Dakle, ocrtava se nova globalna podjela. S jedne će strane biti Kina, Rusija, ostale zemlje BRICS-a i sve veći broj država iz tzv. Trećeg svijeta što će se toj jezgri pridružiti na osnovi odbijanja američke politike hegemonizma i nasilnog održavanja unipolarnog svijeta. Na drugoj strani ostaju Amerika i Britanija i – najvjerojatnije – podijeljena Europa”, piše Jakić u svojoj analizi na portalu Tačno.net.

Spomenuti autor pritom navodi kako je realno pretpostaviti da će u Europi, bez obzira na “sve glasnije” zaklinjanje u jedinstvo u “borbi demokracije protiv autokracije”, to jedinstvo “početi pucati pod pritiskom sve veće cijene što je Europa plaća za američki rat protiv Rusije, a svakim danom sve više i očitije protiv Rusije i Kine”.

Dodajmo samo da je kineski predsjednik na odlasku pozvao Putina da ove godine posjeti Kinu. Kako bi rekao Dostojevski, “promjena dolazi s Istoka”. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 23:37