StoryEditor

Wikileaks otkrio kako je stranka Janše kroz posao s Patrijom dobila 2,8 milijuna eura

Piše PSD.
10. travnja 2013. - 23:54
Nepravomoćna presuda bečkog suda austrijskom državljaninu Wolfgangu Riedlu, kojom se tog austrijskog menadžera proglašava krivim zbog potkupljivanja neimenovanih slovenskih političara, samo je dio afere Patria kojom se već pet godina bave austrijsko, finsko i slovensko pravosuđe, piše Jutarnji.hr.

Premda nema nikakve zakonske osnove za automatski prijenos presude u Beču na sudski proces u Ljubljani, nitko u Sloveniji ne može zaobići usporedbe koje se dijele na one u javnosti i one stručne. U općem raspoloženju borbe protiv korupcije slovenska javnost očekuje da i sud u Ljubljani osudi petoricu optuženih u slovenskom dijelu afere Patria, među kojima su i bivši slovenski premijer Janez Janša te poznati međunarodni biznismen slovenskoga podrijetla s hrvatskom putovnicom Walter Wolf.

Zbog učestalog nedolaženja na sud Slovenija je za Wolfom ovih dana izdala i međunarodnu tjeralicu.

Ulje na vatru ovih dana dolilo je aktualiziranje WikiLeaksovih depeša bivšeg američkog veleposlanika u Sloveniji u kojima je veleposlanik Thomas Robertson 25. svibnja 2007. sasvim jasno napisao da je Janšina stranka SDS kao dio “posla s Patrijom” dobila 2,8 milijuna eura. Očekivanja javnosti nemaju u potpunosti stručno pokriće u mišljenju pravnih stručnjaka.

- Presuda u Beču formalno-pravno nema nikakvo značenje za one koji su optuženi za potkupljivanje u Ljubljani. Doduše, ako je netko osuđen zbog davanja mita, logično je da na drugoj strani postoji netko tko je mito uzeo - rekao je nekadašnji direktor slovenskog Ureda za sprečavanje korupcije Boštjan Penko.

Slično misle i mnogi slovenski pravni stručnjaci koji nisu željeli biti imenovani.

- Svaka presuda djeluje samo na one na koje se ona odnosi, dakle na optužene u konkretnom procesu. Na one na koje se presuda ne odnosi ona nema nikakvih posljedica, iako mogu biti povezani s drugim procesom u kojemu je presuda bila izrečena - objasnio je jedan od tih stručnjaka.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 02:04