StoryEditor
Svijet‘endemsko zlo‘

WHO upozorava: Trećina žena u svijetu su žrtve fizičkog, posebice seksualnog nasilja, a pandemija samo otežava stanje

9. ožujka 2021. - 18:29

Trećina žena u svijetu su žrtve fizičkog, posebice seksualnog nasilja, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a pandemija samo otežava stanje.

Oko 736 milijuna djevojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpjele napad, najčešće partnera naglašava WHO u novom izvješću objavljenom dan nakon međunarodnog dana ženskih prava. 

"Nasilje nad ženama je endemsko zlo u svim zemljama i svim kulturama i nanosi štetu milijunima žena i njhovom obitlejima", upozorio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Iako za sada nema čvrstih dokaza, jasan je negativan utjecaj pandemije koja traje dulje do godine dana, a prisilila je stotine milijuna ljudi da ostanu doma i izazvala svjetsku gospodarsku krizu, naglasila je dr Claudia Garcia-Moreno, suautorica izvješća. 

"Znamo da se situacija brojnih žena pogoršala" i otkrila da je 641 milijun žena, ili 26 posto svih starijih od 15 godina bile žrtve nasilja partnera", rekla je ona, prenosi agencija France presse. 

"Ta situacija je zarobila žene koje su već bile zlostavljane. Odjednom su još izoliranije i u stalnoj nazočnosti partnera koji ih zlostavlja", opisala je. 

Uz to financijske poteškoće i stres zbog djece kod kuće i drugi problemi vezani za pandemiju mogu izazvati nova nasilja, dodala je.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 04:42