StoryEditor
Svijetnovi soj

WHO: Omikron je vrlo veliki globalni rizik zbog niza razloga, postoje i naznake da je otporan na cjepivo. No neke stvari još su nejasne

Piše Hina
13. prosinca 2021. - 12:11

Omikron varijanta koronavirusa, koji je registriran u više od 60 zemalja, je "vrlo veliki" globalni rizk i postoje naznake da je otporan na cjepivo, no nedostaju podaci o stvarnoj opasnosti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Ukupni rizik povezan s omikronom ostaje visok zbog niza razloga", stoji u izvještaju WHO-a.

"I drugo, prvi podaci ukazuju na to da zaobilazi imunološki odgovor i da je vrlo zarazan što bi moglo dovesti do novih valova infekcije s teškim posljedicama", navodi agencija.

Dok prve analize u Južnoafričkoj Republici pokazuju da bi omikron mogao biti manje opasan od delte i da su svi slučajevi u Europi umjereni ili asimptomatski, ostaje nejasno koliko je doista virulentan, kaže se u izvješću.

"Potrebno je više podataka da bi se razumjela opasnost omikrona. Čak i ako je manje opasan od delte, očekuje se da će se hospitalizacije povećati zbog veće stope prijenosa, a to može dovest do dodatnog opterećenja zdravstvenih sustava i više smrtnih slučajeva".

Više podataka očekuje se idućih tjedana, navodi WHO.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 06:23