StoryEditorOCM
Svijetnije slučajno

Vratio se berlinski sajam, RH među traženijim destinacijama. Predstavljene novosti, njemačke medije zanimalo i ovo

Piše Milena Budimir
7. ožujka 2023. - 14:04

Nakon tri godine pandemijske "pauze" sajam ITB Berlin, jedan od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova s tradicijom od 1966. godine, ponovno je otvorio svoja vrata. Na sajmu sudjeluje oko 5.000 izlagača iz 161 zemlje svijeta uz moto „Mastering Transformation“. I upravo tu Hrvatska je među traženijim europskim destinacijama. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, u sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja 20 suizlagača, turističkih zajednica, agencija, hotela. Hrvatsku delegaciju je predvodila Nikolinom Brnjac, ministrica turizma i sporta i Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.   

Odgovarali su na pitanja njemačkih novinara, u društvu Gordana Bakote, veleposlanika RH u SR Njemačkoj i Romea Draghicchia, direktora Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj.

Direktor Staničić je predstavio rezultate hrvatskog turizma, očekivanja od ove turističke godine, ali i brojne druge novosti, investicije i primjere dobrih održivih projekata iz hrvatskog turizma, podsjećajući kako je upravo Lijepa naša prošle sezone proglašena prvakom europskog turizma

- Nama najvažnije turističko tržište je upravo– Njemačka. Partneri su optimistični, potražnja za putovanjima je velika te očekuju ostvarenje rekordnog prometa iz rekordne 2019. godine. Oporavak je vidljiv i kroz ponovni trend ranog bukiranja pa kroz ožujak krećemo sa posebnom kampanjom za rano bukiranje aranžmana na najvećim travel platformama u Njemačkoj poput Expedie i Weg.de - poručio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a

Najavio je nove, direktne aviolinije, pa tako možemo očekivati direktne linije prema Splitu iz Berlina, Dusseldorfa, Frankfurta i Munchena.

image
HTZ, Ministarstvo turizma

- Ovi izvrsni rezultati nisu se dogodili slučajno – sve je to plod kontinuiranog rada, inovativnosti i konstantnog osluškivanja njemačkog tržišta kao i ciljanih promotivnih aktivnosti. U Berlinu predstavljamo svu raznolikost i autentičnost koju Hrvatska nudi tijekom cijele godine – od kvalitetne smještajne ponude, prirodne i kulturne baštine na obali i unutrašnjosti do aktivnog odmora i eno-gastronomskih užitaka - kazala je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Na hrvatskom štandu održana je i prezentacija i, naravno, degustacija naših vrhunskih vina i sireva, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a u sklopu štanda postavljena je posebna „Škrinja blaga“ s eksponatima koji prikazuju bogatu hrvatsku kulturno-povijesnu i materijalnu baštinu.

Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, uvjeren je kako će se na Sajmu potvrditi dobri trendovi i najave za sezonu pred nama. Veleposlanik Njegova ekselencija Gorgan Bakota podsjetio je na činjenicu kako 3.4 milijuna Njemačkih turista svake godine dođe u Hrvatsku. Novoizgrađen Pelješki most im je olakšao put prema jugu, a ulazak u eurozonu i u Shengen je svima "olakšao život".

- Uz sve to Hrvatska je država koja vam garantira sigurnost - naglasio je veleposlanik.

Njemačke medije je zanimala povezanost željezničkim putem.

- Sa Češkom već godinama radimo na toj poveznici, Prag, Bratislava, Budimpešta, Zagreb, Rijeka, pa putem Splita. Otvoreni smo i za suradnju s njemačkim željeznicama - kazao je Staničić, dok je ministrica nadodala kako Hrvatska Vlada planira najveća ulaganja upravo u željezničku infrastrukturu.

image
HTZ, Ministarstvo turizma
image
HTZ, Ministarstvo turizma
image
HTZ, Ministarstvo turizma
image
HTZ, Ministarstvo turizma
image
HTZ, Ministarstvo turizma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 19:33