StoryEditor
SvijetNEĆE IĆI NJEŽNO?

Vrag je odnio šalu, broj mrtvih u Švedskoj rapidno raste, njihova taktika ipak se pokazala nemoćnom pred koronom. Sada se sprema radikalan zaokret?

17. travnja 2020. - 11:09
Jonathan Nackstrand/AFP

Zamoliti, ne narediti.

To je taktika kojom su Šveđani od početka krenuli u borbu protiv koronavirusa. Bez zatvaranja osnovnih škola, trgovina, kafića i restorana. Bez policajaca koji rastjeruju građane po šetnicama. Bez epidemiologa i infektologa koji očajavaju nad „korona-partyjima“. Bez policijskog sata, drastičnih zabrana okupljanja. Sa životom koji se, koliko je god to moguće, normalno nastavlja kao i prije epidemije.

Jedina u Europi, Švedska nije pozatvarala sve i proglasila „lockdown“. Epidemiolozi su propisivali pravila igre. Njihova primjena je, bez ikakvih mjera prisile, prepuštena građanima.

I dok ostatak svijeta raspravlja jesu li Šveđani potpuno naivni ili se jedini u ovoj histeriji sa koronom ponašaju kao odrasli ljudi, tamošnji parlament ovih je dana usvojio zakon kojim ovlašćuje vladu da od subote 18. travnja može uvesti strože mjere za suzbijanje epidemije. Zatvoriti škole, ograničiti kretanje, zabraniti rad barovima, teretanama, frizerajima i tvornicama.

Drugim riječima, napraviti radikalan zaokret.

Koliko god to švedske vlasti odbijale priznati, voda je došla do grla. U toj je zemlji koja broji 10 milijuna stanovnika koronavirusom zaraženo 12 540 ljudi. A preminulo njih čak 1 333. Samo 16. travnja u Švedskoj je od koronavirusa umrlo 133 ljudi.

Dugo su se u Agenciji za javno zdravstvo branili da broj zaraženih u Švedskoj – ako se gleda proporcionalno na svaki milijun stanovnika – uopće ne premašuje onaj kojeg imaju zemlje ostale skandinavske zemlje poput Danske ili Norveške, koje su uvele „lockdown“.

image
Jonathan Nackstrand/AFP

Kao i da je čak i nešto niži od broja kojeg na svaki milijun stanovnika imaju Njemačka ili Velika Britanija. I neusporedivo niži od Španjolske, Italije ili Francuske. Sve odreda zemalja koje su zatvorile praktički sve ne bi li se obranile od koronavirusa. To je bio glavni argument vodećem švedskom epidemilogu Andersu Tegnellu, ujedno i šefu Agencije za javno zdravstvo, da se prilično tvrdoglavo drži liberalnog koncepta.

Kao da je po svaku cijenu želio dokazati da Švedska ima dovoljno zrele, savjesne i odgovorne građane, koji se i bez zabrana – slijedeći upute zdravstvenih vlasti - mogu othrvati opakom virusu. Njegove preporuke su, u to nema nikakve sumnje, pokazale da polovina radnika u Švedskoj svoj posao obavlja od doma. Da se prepolovio broj građana koji putuje javnim transportom. Kao i da je na ulicama Stockholma 70 posto manje ljudi nego inače.

Ono, međutim, što tjera jezu u kosti u švedskom slučaju je golemi broj umrlih. COVID-19 dosad je odnio 1 333. života. Odnosno 132 života na svaki milijun stanovnika. Što je osma najgora stopa smrtnosti u svijetu. Švedska se po tom parametru našla uz bok Španjolskoj (413 umrla na milijun stanovnika), Belgiji (419), Italiji (367), Francuskoj (275), Britaniji (202), Nizozemskoj (193) te Švicarskoj, gdje je 148 umrlih na milijun stanovnika. Za usporedbu, susjedna Finska ima 14 umrlih na milijun stanovnika. Njemačka ima 48, Danska 55, Poljska i Hrvatska po 8, a Slovačka samo 1,5 umrla na milijun stanovnika.  

image
Jonathan Nackstrand/AFP

Visoku stopu smrtnosti švedske vlasti pravdaju činjenicom da je COVID-19 dosta rano ušao u staračke domove. Posebno one u Stockholmu, gdje je, prema službenim statistikama, čak polovina umrlih povezana sa domovima za starije. Ako se gledaju brojke za čitavu državu, udio umrlih koji su virusom zaraženi u staračkim domovima kreće se oko trećine.

Dvadesetak švedskih znanstvenika ovih je dana oštro kritiziralo način na koji se njihove vlasti nose sa krizom. I zatražilo hitno postrožavanje mjera, kako bi se nacija obranila od virusa.

Bitka protiv korone nije ni približno gotova. Tek kad ona završi moći će se donijeti prava ocjena učinka švedskog pristupa. Može se na kraju pokazati da će ta zemlja prije od ostalih razviti „imunitet krda“. Da smrtnost, kada se usporede i ostale brojke, i nije tako visoka. Te da će u Švedskoj ekonomija možda manje stradati nego drugdje, gdje je uspostavljen „lockdown“. Pa će se od posljedica epidemije moći i oporaviti prije nego drugi.

No, što ako ne bude tako? Što ako se pokaže da vlasti nisu reagirale u trenutku kada je vrag odnio šalu, a korona počela ubirati svoj krvavi danak?

Jer težiti da se po svaku cijenu bude originalan je jedno, a zbog te originalnosti žrtvovati ljudske živote je nešto sasvim drugo.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 14:45