StoryEditorOCM
Svijetobitelj mjesecima razdvojena

Volodimir Zelenski prvi se put od početka rata u Ukrajini pojavio u javnosti sa suprugom Olenom. Po prvi put je i skinuo svoju zelenu uniformu

17. svibnja 2022. - 22:11

 

Po prvi  put od početka rata u Ukrajini, predsjednik Volodimir Zelenski pojavio se u javnosti sa suprugom Olenom Zelenskom.

Bračni par je zajedno stigao na sahranu prvog predsjednika Ukrajine Leonida Kravčuka u Kijevu. Zelenski je izgledao iscrpljeno i blijedo dok je sa suprugom polagao cvijeće na odar preminulog predsjednika. Kravčuk je bio prvi predsjednik Ukrajine  nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Javnost je Zelenskoga nakon dugo vremena vidjela bez zelene uniforme kojom je zamijenio civilno predsjedničko odijelo i kravatu otkako je počela agresija na Ukrajinu. Predsjednička obitelj je razdvojena zbog sigurnosti. Olena Zelenska je koncem travnja dala intervju za poljski list Rzeczpospolita gdje je, između ostaloga, rekla da supruga viđa samo na televiziji i na video snimkama koje on objavljuje na društvenim mrežama.

image
Sergei Supinsky/Afp
image
Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Od početka rata, njezin suprug živi u uredu koji funkcionira kao vojni bunker. Prvoj dami i djeci nije bilo dopušteno odlaziti tamo.  

 - Rat ga nije promijenio. Morate shvatiti da je oduvijek bio takav. To je čovjek na kojeg se možete osloniti. Čovjek koji nikada neće zakazati. Tako će biti do kraja - kazala je Zelenska. Ona je veći dio života provela podalje od svjetlosti reflektora za razliku od supruga, bivšeg glumca, komičara i političara. Par je išao u istu školu u Krivoji Rihu u središnjoj Ukrajini, ali se nisu upoznali sve dok oboje nisu počeli studirati na Nacionalnom sveučilištu u tom gradu. Ona se školovala za arhitekticu, dok je Zelenski studirao pravo.

Olena Zelenska je sama odabrala smjer svog javnog života. Prodorna je unatoč tome što joj je neugodno biti u centru pažnje.

image
Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

- Ja nisam javna osoba, ali nova stvarnost ima svoja pravila i ja ih se pokušavam pridržavati - rekla je za Vogue nedugo nakon što je njezin suprug izabran za predsjednika. Zalagala se za otvaranje skloništa za žrtve obiteljskog nasilja i promovirala Ukrajinski ženski kongres koji radi na ravnopravnosti spolova. Ruska invazija natjerala je prvu damu Ukrajine na novu poziciju, prije svega stalno svojim objavama i nastupima pokušava podići svijesti međunarodne javnosti o zločinima protiv djece i starijih osoba.

 Iz sigurnosnih razloga Olena Zelenska i dvoje djece predsjednika Ukrajine, 17-godišnja Oleksandra i devetogodišnji Kirilo, odvojeni su od supruga i oca i pod posebnom su paskom sigurnosne službe.

Olena Zelenski proglašena je drugom najvećom metom ruskih snaga.

"Iz nekog razloga stalno mi se postavlja ovo pitanje. Ali ako bolje pogledate, postaje jasno da je svaki Ukrajinac meta Rusa: svaka žena, svako dijete. Oni koji su neki dan poginuli od ruskog projektila dok su pokušavali evakuirati iz Kramatorska nisu bili članovi predsjedničke obitelji, bili su samo Ukrajinci. Dakle, cilj broj jedan za neprijatelja smo svi mi", istaknula je.

image
Sergei Supinsky/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 07:11