StoryEditorOCM
Svijetnosi svoj križ

Voditeljici švicarske javne telelevizije zabranili nošenje lančića s raspelom, evo kako su to obrazložili

Piše vijesti sd
27. ožujka 2023. - 19:14
TV voditeljica Wasilili Goutziomitros nosila je mali, a ne veliki križ, ali to nije promaknulo vodstvu švicarske javne televizije (ilustracija)Godong/Photononstop Via Afp

U razvijenim demokracijama, u kojima vlada pluralitet političkih stranaka, ali i vjeroispovijesti, pazi se na odmak od političkih stranaka, ali i od ideologija i religija. Toga se drže i u medijima, posebno u javnim.

Tako je švicarska javna radiotelevizija SRF zabranila voditeljici Wasilili Goutziomitros nošenje lančića s raspelom za vrijeme emisije, objavio je švicarski internetski portal nau.ch, a prenio njemački portal katholisch.de, javlja hkm.hr, prenosi Fenix-magazin.

"Vidljivo vjersko znakovlje kod voditelja informativnih emisija SRF-a nije predviđeno", objavio je SRF u četvrtak 23. ožujka na upit portala nau.ch, ne spominjući izričito zabranu. SRF se pritom poziva na svoje publicističke smjernice u kojima između ostaloga piše: "Informativne su emisije sadržajne i analitične. Suradnici SRF-a poštuju odmak prema svim ideologijama i interesnim skupinama". SRF pritom nije pojasnio povezivanje križa s ideologijama i interesnim skupinama.

Wasilili Goutziomitros od prošle godine vodi popularni televizijski dnevnik "10vor10" (deset do deset). Tijekom emisije nedavno je nosila lančić s malim raspelom. U petak je na Twitteru objavila kako "mini križ" za nju nije vjerski simbol, nego dragi predmet iz obiteljskog naslijeđa koji je već godinama prati u svakodnevici. "Na televiziji ga zapravo skidam, ali je ovaj put u gužvi prošao", napisala je voditeljica.

image

Križ se pomno analizirao u švicarskim medijima (ilustracija)

AFP

Zastupnik Evangeličke pučke stranke u švicarskom parlamentu, bivši evangelički župnik Marc Jost kritizirao je SRF zbog toga događaja. "Zbog ukrasnog predmeta ne može se predbacivati voditeljici da ne poštuje odmak od ideologije. Glede toga očekivao bih više tolerancije od SRF-a ukoliko su sadržaji i komentari neovisni", izjavio je Jost za nau.ch, pitajući se kome danas smeta simbol koji predstavlja ljubav, milosrđe i pravednost, a osim toga dio je i švicarskog državnog grba, piše Fenix-magazin.

Naoko mala stvar izazvala je veliki interes. Međutim, principi se potvrđuju i na malim stvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:54