StoryEditorOCM
Svijet‘čuvari prisege‘

Vođa desničarske skupine dobio 18 godina za napad na Kongres: ‘Krivi smo što smo domoljubi, kao i predsjednik Trump‘

Piše D. K.
26. svibnja 2023. - 16:33

Stewart Rhodes, utemeljitelj krajnje desničarske milicije Oath Keepers, osuđen je pred američkim okružnim sudom na 18 godina zatvora zbog svoje uloge u napadu Trumpovih pristaša na Kongres lanjskog siječnja. Kazneno djelo koje je počinio artikulirano je kao ‘pobunjenička zavjera‘.

Tužitelji su za Rhodesa tražili kaznu od čak 25 godina, a obrana samo kaznu koja pokriva njegovo vrijeme u pritvoru od lanjskog siječnja. Prije izricanja presude američki okružni sudac Amit Mehta rekao je prkosnom Rhodesu da predstavlja stalnu prijetnju američkoj vladi, te da je njegov zatvor alat kojim se demokracija brani od nasilja. Pošto nije iskazao ni trunku kajanja za svoje postupke, sudac je procijenio da će Rhodes kad god da bude pušten opet biti spreman dići oružje protiv svoje legitimno izabrane vlasti.

image

Rogati Jake, maskota napada na Kapitol gomile trumpovaca

Selcuk Acar/Nurphoto Via Afp

Rhodes je na sudu uporno tvrdio da je njegovo kazneno gonjenje samo politički motivirano i da je on ‘običan politički zatvorenik, baš kao i predsjednik Trump‘. „Naš jedini zločin je suprotstavljanje onima koji uništavaju našu zemlju", zaklonio se iza navodnog patriotizma organizator napadača na američki Kongres.

Rhodes je inzistirao da u siječnju 2022. nikada nije ušao na Kapitol a tvrdio je i da nikada nikome nije rekao da to učini. No, članovi njegove udruge ‘Čuvari prisege‘ vodili su glavnu riječ u destrukciji 6. siječnja, kad je rulja na poticaj Donalda Trumpa probila svoj put do parlamenta, pokušavajući spriječiti potvrđivanje izborne pobjede Joea Bidena.

Tužitelji su uspješno dokazali da su Rhodes i drugi iz njegove skupine pripremali oružanu pobunu, uključujući skladištenje oružja u hotelu u Virginiji koje je bilo namijenjeno brzom prebacivanju u Washington. Devet smrtnih slučajeva povezano je s napadom na Kapitol 6. siječnja, uključujući i samoubojstva među pripadnicima policije. Obavljeno je više od 1000 uhićenja a dosad je izrečeno i više od 500 osuđujućih presuda.

Kao i svi drugi oblici Trumpovih pokušaja izborne subverzije, taj napad na Kongres nije uspio: ubrzo nakon njega Trump je opozvan po drugi put zbog poticanja pobune, a Republikanci u Senatu su ga oslobodili krivnje. Američki pravni sustav danas želi demonstrirati da je 6. siječnja 2022. bio iznimka, a ne događaj koji bi se mogao ponoviti.

image

Trump: vrhovni vođa desnih paravojski

Rob Carr/Getty Images Via Afp

Krajnje desna antivladina milicija ‘Čuvari prisege‘ osnovana je još 2009., a Elmer Rhodes joj je bio inicijator i glavni utemeljitelj. Bivši odvjetnik i neuspjeli padobranac dosad je četvrti pripadnik skupine osuđen za napad na parlament, a procesi traju još najmanje dvadesetorici. Grupa već godinama aktivno potiče neposluh američkim institucijama i zakonima, premda su dvije trećine članova ove bagre bivši pripadnici vojske ili policijskih snaga. Svi su dobro naoružani pa spadaju u paravojne skupine a vjeruju i čitav niz teorija zavjere. Javno često nastupaju i u vojnim uniformama, kao tijekom nemira 2014. u Fergusonu, kad su s poluautomatskim puškama danima lutali ulicama i krovovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:53