StoryEditor
Svijetkomunikacijski štit

Visoko iznad Zemlje, u svemiru, također bijesni rat. Elon Musk je odigrao ogromnu ulogu u dosadašnjem otporu Ukrajine Rusiji, u čemu je tajna Starlinkove uspješne obrane?

28. svibnja 2022. - 16:58

Paralelno s ratom na ukrajinskoj zemlji, daleko u svemiru bijesni ništa manje žestok sukob. Sastoji se od dosad uglavnom neuspješnih ruskih pokušaja da Ukrajincima onemoguće stalnu širokopojasnu internetsku vezu preko koje komuniciraju, lociraju mete svojih topova i dronova, snimaju dokaze o ruskim ratnim zločinima i u live-u odašilju brojne strahotne slike Putinovih nedjela u svijet...

Sve to je slabijoj strani u ovome sukobu omogućio jedan, i to prilično ekscentričan čovjek. Da nije bilo njega i njegove tehnološke logistike, veliko je pitanje kako bi danas uopće izgledala Ukrajina i crta tamošnje bojišnice.

Milijarder Elon Musk, vlasnik i osnivač SpaceX-a, svoju je uslugu satelitskog širokopojasnog interneta Starlink u Ukrajini besplatno aktivirao već 26. veljače, samo dva dana nakon početka ruskog napada. Starlink je odmah postao ukrajinski informacijski spas, povezujući sustave posve ruiniranih gradova, bolnica, hitnih službi, vatrogasaca i mobilnih zapovjednih centara ukrajinske vojske te služeći kao glavna platforma za napade dronovima na ruske tenkovske kolone.

image
Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Više od 10 tisuća Starlink terminala koji uvezuju u mrežu satelitski signal iz svemira raspoređeno je po ukrajinskom tlu: za razliku od tornjeva kakve kao odašiljače koriste klasične mobilne mreže, ove naprave su malene i pomične te lako izbjegavaju otkrivanje i uništenje. Usprkos naporima Rusije da uništi ukrajinsku komunikacijsku infrastrukturu, Starlink je do zadnjega dana uspješno radio čak i u Mariupolju. Elon Musk i SpaceX postali su zbog svega u Kremlju i ruskom vojnom vrhu omraženiji od Joea Bidena.

I nedavno je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogožin javno zaprijetio Musku: 'Za sve ovo ćeš, Elone, jednom odgovarati kao odrasla osoba, ma koliko se pravio budalom!' Musk je i ovu, kao i sve prethodne slične ruske prijetnje, uredno objavio na Twitteru, kojega je nedavno cijeloga kupio.

Usprkos svemu, mnogi se, ipak, pitaju mogu li Musk i Ukrajina dugoročno biti sigurni da će Starlink odoljeti svakom ruskom pokušaju diverzije ili napada? Rusi odnedavno posve otvoreno nagoviještaju da bi, kako im ne polazi za rukom destrukcija ove mreže na zemlji, mogli isplanirati ubojiti cyber-napad na Muskove komercijalne satelite. Uostalom, na samom početku invazije na Ukrajinu uspješno su izveli udar na Viasatovu satelitsku KA-SAT mrežu i na neko vrijeme ostavili tisuće njezinih korisnika u Europi bez signala.

image
Joan Cros/Nurphoto Via Afp

Musk, međutim, nije nimalo impresioniran ni prijetnjama ni dosadašnjim pokušajima ruskoga hakiranja Starlinka: nedavno je poručio da su se već itekako našli pod ruskim udarima, no da su odoljeli svim pokušajima ometanja.

U čemu je tajna Starlinkove uspješne obrane? Sateliti su zapravo samo svemirska računala i njihov tradicionalni problem je donedavno bila komplicirana nadogradnja i softversko održavanje zbog velike udaljenosti. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost tvrde da je u tom smislu Muskov SpaceX napravio pravu revoluciju, jer je sve svoje proizvode izgradio modernim DevSecOps alatima koji promjenu za koju bi ranije trebali mjeseci sad omogućuju samo jednim klikom. Starlink infrastruktura se može rutinski ažurirati i nekoliko puta dnevno, slično kao i Teslina vozila, te se time minimalizira njezina ranjivost. Nakon pokušaja napada iz Rusije, Muskovi inženjeri u samo par sati mogu nadograditi softver i učinkovito zaustaviti ometanje.

Konstalacija Starlink mreže sastoji se, osim toga, od nekoliko tisuća Muskovih satelita u niskoj orbiti Zemlje, na visinama manjim od 2000 kilometara, dok je Viasat kojega su Rusi uspješno napali utemeljen na desetak zastarjelih satelita u geostacionarnoj orbiti udaljenoj oko 35 tisuća kilometara od zemljine površine.

image
Paul Hennessy/Nurphoto Via Afp

Sigurnost Starlinka i ukrajinske komunikacijske platforme ipak nije baš zauvijek čvrsto zadana, kako se može učiniti laiku. Rusi su nedavno sigurno zaplijenili nekoliko Starlinkovih zemaljskih terminala: neki od njih djelovali su iz trenutno posve okupiranog Mariupolja. To je u digitalnom vremenu čin usporediv s nekadašnjom savezničkom zapljenom njemačkoga stroja za komunikacijsko šifriranje, Enigme. U ruskoj tvornici trolova u Sankt Petersburgu računalni inženjeri pod ravnanjem 'Putinova kuhara' Jevgenija Prigožina sigurno već oponašaju britanskog matematičara Alana Turinga, detaljno analizirajući zaplijenjenu Muskovu tehnologiju i intenzivno joj tražeći najranjivije točke.

'Siguran sam da na više mjesta u Rusiji eksperti intenzivno rade na terminalima Starlinka koje su izvukli iz Ukrajine. Jamčim vam da se posvećeno bave obrnutim inženjeringom, a sat otkucava' - upozorava američki stručnjak za cyber sigurnost Ang Cui, istraživač globalne kompanije Red Balloon Security.

Uspjeli Rusi ubrzo u hakiranju Starlinka ili ne, sigurnosna arhitektura satelitskih komunikacija Muskovom će zaslugom biti zauvijek promijenjena. Kombiniranje privatnih i vladinih satelitskih mreža, svojevrsno javno-privatno partnerstvo u svemirskoj komunikaciji, pokazalo se više nego tvrdim orahom za kibernetičke neprijatelje.

image
-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2022 17:28