StoryEditor
SvijetPALI VELIKI IGRAČI

Više od 800 uhićenih u velikoj međunarodnoj akciji lova na švercere oružjem i drogom: policiji su trebali tjedni da dešifrira sustav tajnih poruka

Piše PSD.
3. srpnja 2020. - 08:22

Nacionalna agencija za suzbijanje teškog kriminala Velike Britanije (NCA) i snage reda iz Europe zajedničkim su snagama uspješno probile tajni komunikacijski sustav EncroChat koji su kriminalci koristili za trgovanje narkoticima i oružjem, prenosi Jutarnji list. NCA je rekla da je ovo najveća i najznačajnija policijska akcija u Velikoj Britaniji.

Utjecajne osobe iz kriminalnog podzemlja našle su se među više od 800 uhićenih diljem Europe. Do uhićenja je došlo nakon što su NCA i drugi presreli poruke koje su kriminalci slali putem EncroChata. U akciji je zaplijenjeno i više od dvije tone droge, nekoliko desetaka komada vatrenog oružja i 54 milijuna funti (453 milijuna kuna).

Dok je NCA bila dio akcije, pokrenule su je policije Francuske i Nizozemske, a u akciju je bio uključen i Europol, europska agencija za suradnju policijskih snaga. Wil van Gemert, zamjenik izvršnog direktora u Europolu, rekao je na konferenciji za medije u Hagu da je hakiranje komunikacijske mreže omogućilo ometanje kriminalnih aktivnosti poput nasilnih napada, korupcije, pokušaja ubojstava i krijumčarenja značajne količine droge.

NCA kaže da se akcijom koja je trajala više od tri mjeseca i u koju su bili uključeni policajci iz cijele Britanije udarilo na organizirani kriminal u Velikoj Britaniji kao nikad do sad. U Britaniji je u sklopu akcije uhićeno 746 osoba, među kojima su se našla i dva policajca. Čelnica policijske uprave koja djeluje na širem području Londona Cressida Dick, čije su snage uhitile 171 osobu i zaplijenile 13,3 milijuna funti, akciju je opisala kao "epohalnu". "Ovo je samo početak. Udari na organizirani kriminal koji će proizaći iz ove operacije trajat će mjesecima i godinama", dodala je.

Direktorica za istrage u NCA Nikki Holland rekla je da su operativci koji su radili na akciji probijanje sustava usporedili s probijanjem Enigme, sustava za šifriranje informacija koji su Nijemci koristili za komunikaciju u Drugom svjetskom ratu. "Oni tvrde da je ovo toliko značajno. Prodiranje u te informacije je kao da imate doušnika u samoj organizaciji koji vam stalno govori što se planira i radi", pojasnila je.

image
AFP/Ilustracija

Procjenjuje se da je otprilike 60 tisuća ljudi bilo pretplaćeno na servis EncroChat, inače baziran u Francuskoj. Od tih 60 tisuća korisnika, 10 tisuća ih je bilo iz Velike Britanije. 

Sustav je djelovao na prilagođenim Android mobitelima, a EncroChat je na svojoj stranici korisnicima nudio "sigurnu komunikaciju bez briga". Korisnici sustava imali su pristup porukama koje su se nakon određenog perioda brisale s mobitela na koji su poslane. Uz to, korisnici su unosom posebne četveroznamenkaste šifre mogli izbrisati sve podatke koji su bili pohranjeni na mobitelu, a taj je pothvat izgledao kao da jednostavno pokušavaju "otključati" zaslon mobitela kojem se upalio čuvar ekrana. Modificirani mobiteli koštali su tisuću eura (7,5 tisuća kuna), a pretplata na servis koštala je dodatnih 1,5 tisuća eura (11,3 tisuće kuna).

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 07:13