StoryEditorOCM
Svijetval nasilja

Više od 1000 uhićenih nakon nereda u Velikoj Britaniji, među njima 11-godišnji dječak te 13-godišnja djevojčica

Piše Hina
13. kolovoza 2024. - 20:56

Britanske vlasti su dosad uhitile više od 1000 ljudi nakon višednevnih nereda koji su sadržavali nasilje, palež i pljačku kao i rasističke napade usmjerene protiv muslimana i migranata, objavilo je Nacionalno tijelo šefova policija (NPCC) u utorak.
Do nereda je došlo nakon ubojstva tri djevojčice u sjevernom engleskom gradu Southportu 29. srpnja, koje se na temelju dezinformacija na internetu pogrešno pripisalo islamističkom migrantu.

Nasilje je izbilo u gradovima diljem Engleske i u Sjevernoj Irskoj, no broj nemira je smanjen otkako su prošlog tjedna pojačani napori da se identificira sudionike.

image
Benjamin Cremel/Afp

Mnogi su ubrzo zatvoreni, pri čemu su neki dobili duge zatvorske kazne.

Strah među ljudima

NPCC je u svojem najnovijem izvješću objavio da je uhićeno 1024, a optuženo 575 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Među uhićenima je 69-godišnjak optužen za vandalizam u Liverpoolu te 11-godišnji dječak u Belfastu.

Trinaestgodišnjakinja je na sudu u Basingstokeu priznala krivnju za nasilno remećenje reda, rekli su tužitelji, nakon što je 31. srpnja viđena kako udara po ulazu u hotel za tražitelje azila.

image
Benjamin Cremel/Afp

"Ovaj alarmantan incident je izazvao stvaran strah među ljudima na koje su ovi nasilnici okomili, a osobito je uznemirujuće saznati da je toliko mlada djevojka sudjelovala u ovom nasilnom remećenju reda", rekao je tužitelj Thomas Power.
Posljednji put kada se Britanija suočila s masovnim neredima je bilo 2011. kada je policija ustrijelila crnca, što je dovelo do nekoliko dana uličnog nasilja.

Brzo i strogo postupanje pravosuđa se smatralo korisnim za gušenje nemira 2011. kada je tijekom nekoliko tjedana uhićeno 4000 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:20