StoryEditorOCM
SvijetPutinov drugar

Viktor Orbán tvrdi da obnavlja Habsburško Carstvo, nudeći sebe za cara. To desno okupljanje u EU-u ples je poraženih

Piše Davor Krile
13. srpnja 2024. - 18:41

Viktor Orbán, ruski sluga u Europskoj uniji, pokušava marketinški obnoviti stari europski politički brend, Habsburško Carstvo. Pod tom zastavom bi, smatra, mogao puno šire prodati svoj desni populizam i sluganstvo prema Rusiji, ali i sebe kao tobožnjeg novog "lidera" nove Europe.

U Beču je 30. lipnja Orbán spektakularno objavio da osniva "Domoljube za Europu", političku skupinu ekstremne desnice u Europskome parlamentu. Kako je domoljublje koje Orban već dugo demonstrira više nego jasno usmjereno protiv Europe i prema razgradnji zajedničkih europskih interesa za račun najbezobraznijih nacionalista, naziv ovom društvu stoji kao kravi sedlo. Okruživši se kolegama, desničarskim populistima iz Austrije i Češke, mađarski premijer trijumfalno je najavio da na taj način on zapravo simbolički obnavlja i ujedinjenje središnjih teritorija bivših habsburških zemalja: Austriju, Češku i Mađarsku. Fali samo još da sebe okruni novodobnim carem Franjom Josipom.

"Stvaramo političku formaciju koja će ubrzo poletjeti poput rakete i postati najveća skupina europske desnice", rekao je Orbán. "Samo nebo nam je granica."

Sve Putinovo cvijeće

Naknadno je i francusko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen također pristupilo ovim lažnim domoljubima u EU parlamentu, kao i talijanska Liga Mattea Salvinija. Sve samo putinovsko cvijeće. Nije neočekivano ni da im se ubrzo pridruži još ostataka europskog desničarskog šljama, od španjolske tvrde desnice pa do nizozemskih šovinista.

image
Kent Nishimura/Getty Images Via Afp

No, teško će Orbán postati novi Franjo Josip čak i u tom opskurnom društvu, bez neke komplicirane dodatne matematike. Francuzi će, naime, činiti najveću frakciju u "Domoljubima za destabilizaciju Europe", s čak 30 europarlamentaraca. Mađarski Fidesz bit će tek drugi. Orbán i njegovi habsburški saveznici dominirat će skupinom samo ako uspiju još k sebi namamiti i populističke stranke iz Slovenije i Slovačke, Janeza Janšu i Roberta Fica. Hrvata s takvim ambicijama još nema, što ne znači da ih ubrzo neće biti. Nije nevažno napomenuti da je upravo politika koju ovi vrli "patrioti" danas propovijedaju već dovela do rasturanja jednog habsburškog carstva, 1918. godine. Nadati se da im se neće posrećiti repriza.

Okupljanje poraženih

Premda se ovo spektakularno udruživanje dojučerašnjih ljutih neprijatelja i rivala sad nastoji trijumfalno prikazati kao nova europska snaga, i slijepac, međutim, vidi da je riječ zapravo o strateškom okupljanju razbijenih i poraženih. Nacionalno okupljanje spektakularno je potučeno na nedavnim izborima za nacionalni parlament u Francuskoj. Džabe im je sad mlađahnog potrčka Marine Le Pen Jordana Bardellu proglašavati predsjednikom novih "Domoljuba za Europu" u EU parlamentu, jer to neće poništiti činjenicu da on nije postao novi francuski premijer, kako je već bio gromoglasno najavljivan.

Osim toga, "Domoljubi za Europu" će biti samo jedna od tri međusobno konkurentske desničarske skupine u EU parlamentu, pošto tamo već egzistiraju Europski konzervativci i reformisti u kojima dominiraju Braća Italije Giorgije Meloni i grupacija Europa suverenih naroda koju kontrolira Alternativa za Njemačku. Priča s krajnjom desnicom u Europi je slična kao i u Hrvata: glasni su i ambiciozni, ali fatalno i nepopravljivo razjedinjeni.

image
Alexander Nemenov/Afp

Čak se i u redovima novih "Austrougara" koje sad okuplja Orbán nepovjerenje donedavno moglo mazati na kruh. Austrijska Slobodarska stranka već desetljećima traži od Čeha odštetu za Austrijance koji su lišeni posjeda i protjerani iz bivše Čehoslovačke nakon Drugog svjetskog rata. Pitanje je trenutka kad će to opet eksplodirati. Regionalni populisti po definiciji svoje ideologije konkuriraju jedni drugima, jer zapravo uvijek propagiraju političku sreću na račun nekih drugih.

Slovački populistički premijer Robert Fico, premda se još oporavlja od nedavnog atentata, i iz kreveta iskazuje svoje divljenje Orbánu na nedavnom tobožnjem mirovnom pohodu od Kijeva do Moskve. Zbližava ih zajednička ljubav prema Putinu, premda ih sve drugo razdvaja: od ideologije pa do mađarsko-slovačkih trvenja oko manjina. Cilj nove političke grupacije u EU parlamentu je upravo taj da se u Europi legitimira politička naklonost prema ruskom vođi. Robert Fico i Janez Janša, međutim, još se nisu dali namamiti u Orbánovu grupaciju Domoljubi za Europu. Za razliku od Akcije nezadovoljnih građana bivšeg češkog premijera Andreja Babiša. Nema u tom tužnom društvu, osim Orbána, zapravo nikoga tko obnaša ijednu relevantnu državnu dužnost u istočnoj Europi.

A kada će krunidba?

Orbánov cilj s osnivanjem nove grupe nije, uostalom, nikakav politički romantizam, nego samo ojačavanje njegova vlastita položaja u Bruxellesu i u borbi s Europskim vijećem. Očajnički mu trebaju što brojniji saveznici protiv sankcija koje je EU izrekla Mađarskoj zbog njegova destruktivnog ponašanja. Bolji poznavatelji odnosa u skupini govore da će teško mađarski Fidesz i Orbán tamo preuzeti glavnu riječ uz živu Marine Le Pen.

image
Brendan Smialowski/Afp

Domoljubi za Europu zasad tako ostaju samo novo ime za staru desničarsku skupinu Identitet i demokracija, gdje su francuski ekstremisti i dosad dominirali.

Premda su brojčano najveća desna grupacija u Europskom parlamentu ikad, Domoljubi za Europu potpuno su izopćeni iz uloga u odborima i tijelima EU-a, marginalizirani u svakom odlučivanju, a takvi će i trajno ostati. Austrougarska do Pariza teško je moguća, pa tako i Orbánov projekt krunidbe sebe kao europskog populističkog cara, idealnog političkog partnera zločinačkim redikulima i kriminalcima, Vladimiru Putinu i Donaldu Trumpu.

image
Zoltan Fischer/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:25