StoryEditor
SvijetNetrpeljivost raste

Vijeće sigurnosti UN-a uključilo se u situaciju na Cipru: zloglasna plaža ‘Varosha‘ nakon 46 godina ima prve posjetitelje, grčki dio otoka prosvjeduje

Piše J. V.
9. listopada 2020. - 19:47

Vijeće sigurnosti Ujedninjenih naroda trebalo bi odlučiti je li otvaranje zloglasne plaže u napuštenom gradu Varoshi na Sjevernom Cipru u skladu s međunarodnim pravima, javlja Guardian.

Varosha je bivše ljetovalište na "ničijoj zemlji" koje je napušteno 1974. i u kojemu nitko već 46 godina nije boravio. U četvrtak je Sjeverni Cipar donio odluku da se ponovno otvori, što je evociralo kod stanovnika države, barem onog grčkog dijela, sjećanje na tursku invaziju 1974. godine u kojoj je otok podijeljen na dva dijela.

Pa iako Sjeverni Cipar kao neovisnu državu priznaje samo Turska, premijer Ersin Tatar donio je spomenutu odluku koja je dodatno zaoštrila odnose. Podržao ga je u Ankari turski predsjednik Recep Tayyp Erdogan.

"Ako Bog da, počet ćemo koristiti plažu Maras u četvrtak ujutro zajedno s našim narodom", rekao je Tatar, koristeći turski naziv za Varoshu i razbjesnio grčki dio otoka. Do turske invazije 1974. čak je 39 tisuća Grka živjelo u Varoshi. Spor oko teritorijalnih prava u istočnom Mediteranu posljednjih je dana ovime dobio svoj nastavak.

image
Birol Bebek/AFP

Malo je područja geografski toliko delikatnih kao nekadašnje ljetovalište na Cipru. Varosha kao da je u vremenu zaustavila spor i postala simbol grčko-turske netrpeljivosti na otoku koji se nalazi upravo između. Nastojanja da se narodi izmire, a problem nekad kozmopolitskog resorta riješi, nikada nisu provedena u djelo.

"Ovo je užasan dan", kazala je arheologinja Anna Marangou, čija je obitelj bila u vlasništvu jedne od napuštenih vila na plaži koja označava protjerivanje Grka iz njihovih domova. U vrijeme kad joj je rodbina pobjegla, imala je 22 godine. Mnogi od ciparskih Grka pred turkom su invazijom pobjegli ostavivši za sobom sve, u japankama i s odjećom koju su tada na sebi imali.

image
Birol Bebek/AFP

Turkske su trupe tog ljeta protjerale 150,000 Grka od kojih se mnogi nikada u svoje domove nisu vratili. Na "mirovnu operaciju" iz Ankare pak gledaju kao na jedno od najvećih ostvarenja turske vojske i način na koji su pomogli zaštititi tursku manjinu na Cipru. 

Otok je, naime, naseljen uglavnom Ciparskim Grcima, kojih je nešto više od 566,000. Ciparskih je Turaka pak oko 184,000. Otvaranje Varoshe samo je pokušaj odvajanja otoka i konačne podjele koju zagovara i Turska. Predsjednik Nicos Anastasiades proglasio je potez "Ilegalnim" i njegova je vlada pozvala UN da reagira.

Josep Borrel, predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te UN-ov tajnik António Guterres, izrazili su brigu rekavši kako bi ovaj potez mogao "produbiti tenzije" i umanjiti ikakvu šansu da se u skoro vrijeme postigne mir te da se otok konačno ujedini.

Europski mediji prenose kako je već oko 2,000 ljudi posjetilo Varoshu od trenutka kad je ljetovalište "otvoreno" do petka u 5 popodne. Posjetitelje je dočekala svježe asfaltirana cesta i policijske trake koje odvajaju prolaznike od oštećenih zgrada. Neki su nosili turske zastave, a trenutak ulaska u resort proglasili "povijesnim".

image
Birol Bebek/AFP

Plaža će biti otvorena za posjetitelje svaki dan između 9 i 17 sati. Nekadašnji stanovnici Varoshe prosvjedovali su u četvrtak protiv odluke.

"Kako da ne budemo uznemireni ovim čemu svjedočimo. Varosha je trebala biti vraćena njenim vlasnicima... Ovo je psihološki pritisak što oni rade", kazao je gradonačelnik Simos Ioannou.

image
Iakovos Hatzistavrou/AFP

Atena je pozvala Bruxsselles da reagira, a Rusija je također među državama koje su potez proglasile "neprihvatljivim". Ako nakon njega netrpeljivost između Turaka i Grka eskalira, to će samo pojačati ionako postojeće tenzije oko teritorija na istočnom Mediteranu.

item - id = 1049818
related id = 0 -> 1128872
related id = 1 -> 1124850
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 11:22