StoryEditorOCM
Svijetbliži li se kraj rata?

Vidmarović: Kada bi kojim slučajem Putin danas umro, to ne bismo znali najmanje sedam do 15 dana. Po programu na ruskoj televiziji jasno je da se priprema teren za nešto

Piše Ivica Marković
2. travnja 2022. - 21:44

Još tamo 9. ožujka ove godine, 15-ak dana prije negoli je Sky News objavio da bi rat u Ukrajini trebao završiti do 9. svibnja, do Dana pobjede i vojne parade na Crvenom trgu, to isto je dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose rekao u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Zanimalo nas je vjeruje li još u taj datum kao kraj rata i što će se dogoditi ako ruska agresija na Ukrajinu do tada ne završi, odnosno kako će Putin to pravdati ruskoj javnosti?

- Ne bojte se, sve će opravdati ruska propaganda. Već su se sada na ruskoj televiziji počeli pojavljivati zabavni programi, koji se nisu pojavljivali od početka rata u Ukrajini. Priprema se teren za nešto, ili za veliki završetak rata ili za veliki zaborav. Ne bi trebalo nikoga iznenaditi da samo područje Donbasa i Luganske regije ostanu područja ratnog djelovanja. No, tada se postavlja pitanje zašto je Putin sve ovo napravio - kazuje Vidmarović.

Prema mišljenju našeg sugovornika, ovakva situacija u Ukrajini najviše odgovara SAD-u, odnosno iscrpljivanje ruskih resursa najviše odgovara Amerikancima.

- Ako sa zapadne strane gledamo na rat u Ukrajini, dojam je da je SAD-u u interesu da se sve ovo nastavi kako bi se ruska strana što više vojno i ekonomski iscrpila. Biden ne inzistira na pregovorima i ta pregovaračka aktivnost je najviše u rukama Francuske i Turske. Bio bih slobodan reći da je Amerikancima “dobro došlo” ovo rusko iscrpljivanje ekonomije i vojske kako bi se SAD mogao posvetiti Kini, odnosno odnosima s Kinom - pojašnjava Vidmarović.

Iz raznih izvora sve više dolaze informacije da je Putin teško bolestan.

image

Branimir Vidmarović
PRIVATNI
ALBUM

Privatni Album
- Da, dolaze informacije da je Putin obolio od karcinoma, no ja mislim da je ta informacija jednaka onoj informaciji da je ministar obrane Sergej Šojgu imao srčani udar. Na Twitteru se može vidjeti informacija da je Putin “okružen” s nekoliko onkologa, što bi moglo biti indikativno. Ipak je Putin relativno star čovjek - govori Vidmarović.

Što bi se dogodilo kada bi Putin umro?

- Sustav se obično priprema za takve scenarije. Nitko od građana Rusije, vjerujte, to ne bi saznao dok najbliži Putinovi suradnici ne bi donijeli odluku da se jedna takva vijest može pustiti u javnost. Kada bi kojim slučajem Putin umro danas, to ne bi bilo objavljeno prije sedam do 15 dana, odnosno dok ne završe pregovori, tj. dok se ne vidi kakvo je stanje na terenu. U takvom slučaju, slučaju Putinove smrti, njegovi najbliži suradnici boje se panike - kaže Vidmarović.

Sve više se u Europi govori o strahu da Putin ne zatvori “pipu” od plina i nafte.

- EU je uključio krizne razine, odnosno postoje intervencije 1, 2, 3. Za sada je u pitanju intervencija 1, odnosno prva stepenica. Ali, stiže ljeto, Europa ima šest ili sedam mjeseci da riješi ovu neugodnu situaciju s plinom - kazuje Vidmarović.

U Mađarskoj se održavaju parlamentarni izbori, stoga nas je zanimalo kakva su Vidmarovićeva predviđanja, hoće li na vlasti ostati Orban, koji je preko mađarskog teritorija zabranio transport oružja prema Ukrajini, ili će pobijediti udružena opozicija?

- Orban je, prema mojim informacijama, SAD-u trnu u oku, no ne postoje velike šanse da on demokratskim putem izgubi vlast. Orban još uvijek vodi u anketama, ali ne treba smetnuti s uma da je oporba jača nego što je bila. Međutim, radi se o protestnoj opoziciji, koja se udružila iz protesta prema Orbanu, a ne zbog toga jer imaju zajedničke interese. Njima je jedino zajedničko to da sruše Orbana. I kada bi ta ujedinjena oporba pobijedila, ne bi se mogli dogovoriti oko ničega, jer nemaju zajedničke interese. Nešto slično kao u Crnoj Gori - zaključuje Vidmarović.

Teška vremena za Vučića


Izbori su i u Srbiji. Da li tamo pobjeđuje predsjednik koji “izlazi iz frižidera”, odnosno Aleksandar Vučić?

- Za Vučića su teška vremena zbog situacije u kojoj je nije htio naći. On je za Srbiju izabrao zapadni put, ali isto tako ima i onih snaga u Srbiji koje su jako “opterećene” srpskim suverenitetom nad Kosovom.

Ova situacija u Ukrajini donijela je Vučiću lagani pomak prema zapadu, budući da je on osudio agresiju Rusije. No, Vučić je za SAD i EU najbolji kandidat za budućeg predsjednika Srbije.

Naime, da pobijedi netko iz oporbe, taj netko bi na Kosovo išao “đonom”, dok to Vučić neće uraditi. Ne vidim da bi Vučića u Srbiji netko mogao “skinuti” s vlasti. Nije se jako zamjerio ni SAD-u ni EU-u i on će isplivati iz ove, za njega neugodne situacije - smatra Vidmarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 19:52