StoryEditor
SvijetIstraživanje o karcinomu

Važno otkriće znanstvenika: postoji jedan dodatak prehrani koji značajno smanjuje rizik od raka gornjeg dijela probavnog sustava, želuca, jednjaka, žuči i žučnih kanala... Evo o čemu se radi

28. srpnja 2022. - 12:11

Znanstveno istraživanje provedeno na ljudima s visokim nasljednim rizikom od oboljenja širokim spektrom karcinoma donijelo je vrlo zanimljivo i korisno otkriće. Naime, studija je pokazala da postoji veliki preventivni učinak kad se konzumira rezistentni škrob koji se nalazi u širokom rasponu namirnica kao što su primjerice zob i druge žitarice, tjestenina, riža, grašak, grah, zelenije banane…

Istraživanje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Newcastle i Leeds, a objavljeno je u uglednom časopisu Američke udruge za istraživanje raka, Cancer Prevention Research. Uključilo je dvostruko praćenje ispitanika dugo deset godina te je dopunjeno opsežnim podacima iz britanskog nacionalnog registra raka do unazad 20 godina. Prethodno istraživanje, objavljeno kao dio istog ispitivanja, otkrilo je da aspirin smanjuje rak debelog crijeva za 50 posto.

Međunarodna studija, poznata kao CAPP2, uključivala je gotovo 1000 pacijenata s Lynchovim sindromom iz cijelog svijeta i otkrila da redovita doza rezistentnog škroba, također poznatog i kao fermentabilna vlakna, uzimana u prosjeku dvije godine, nije utjecala na rak crijeva, ali jest smanjila rizik od raka u drugim dijelovima tijela za više od pola. Taj je učinak bio posebno izražen kod karcinoma gornjeg dijela probavnog sustava, uključujući rak jednjaka, želuca, žuči i žučnih kanala, gušterače i dvanaesterca.

Znanstvenici su uočili da taj zapanjujući učinak traje i deset godina nakon prestanka uzimanja tog prehrambenog dodatka. Otporni škrob je vrsta ugljikohidrata koji se ne probavlja u tankom crijevu, već fermentira u debelom crijevu, hraneći korisne crijevne bakterije te zato djeluje kao dijetalno vlakno u probavnom sustavu.

- Otkrili smo da rezistentni škrob smanjuje niz vrsta raka za više od 60 posto. Učinak je bio najočitiji u gornjem dijelu crijeva. Ovo je važno jer je rak gornjeg probavnog trakta teško dijagnosticirati i često se ne otkrije rano – istaknuo je jedan od autor studije profesor John Mathers sa Sveučilišta Newcastle, a prenosi NewScientist.

“Otporni škrob može se uzimati kao dodatak u prahu, a prirodno se nalazi u grašku, grahu, zobi i drugoj škrobnoj hrani. Doza korištena u ispitivanju jednaka je dnevnom unosu banane u kojoj se, prije nego što ona postane prezrela i mekana, škrob odupire razgradnji i dolazi do crijeva gdje može promijeniti vrstu bakterija koje tamo žive, objasnio je profesor.

Ova vrsta škroba ima nekoliko zdravstvenih prednosti i znatno manje kalorija od običnog škroba.

„Smatramo da rezistentni škrob može smanjiti razvoj raka mijenjanjem bakterijskog metabolizma žučnih kiselina i smanjiti one vrste žučnih kiselina koje mogu oštetiti našu DNK i na kraju uzrokovati rak - naglasio je profesor John Mathers, dodajući kako se trebaju provesti i dodatna istraživanja u općoj populaciji koja će to potvrditi. Što manje oštećenje DNK netko ima, manji je rizik od raka.

Kada su započeli istraživanje prije 20 godina, znanstvenici su mislili da će im ljudi s genetskom predispozicijom za rak debelog crijeva pomoći da ispitaju može li se smanjiti rizik od raka s aspirinom ili rezistentnim škrobom. Pacijenti s Lynchovim sindromom visoko su rizični jer imaju veću vjerojatnost da će razviti rak, pa je otkriće da aspirin može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, a rezistentni škrob drugih vrsta raka za polovicu, od iznimne važnosti.

„Na temelju našeg ispitivanja, NICE sada preporučuje aspirin za ljude s visokim genetskim rizikom od raka, a dobrobiti su jasne - aspirin i rezistentni škrob djeluju – konstatirao je profesor John Burn sa Sveučilišta Newcastle i Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, koji je vodio istraživanje s profesorom Mathersom.

Kako je provedeno istraživanje?

Mathers i njegovi kolege su 463 osobe s Lynchovim sindromom davale da konzumiraju 30 grama otpornog škroba u prahu dnevno nešto više od dvije godine. Ova dnevna količina otprilike je jednaka onoj koju biste dobili ako pojedete dvije banane koje nisu dovoljno zrele. Još 455 ljudi dobilo je placebo napravljen od kukuruznog škroba. Na kraju faze liječenja nije bilo ukupne razlike između onih koji su uzimali rezistentni škrob i onih koji nisu, međutim istraživački tim predvidio je dugoročni učinak te nastavio daljnje praćenje. U razdoblju tog praćenja bilo je samo pet novih slučajeva raka gornjeg probavnog trakta među 463 sudionika koji su uzimali rezistentni škrob u usporedbi s 21 među 455 koji su bili na placebu.

Otporni škrob djeluje i na smanjenje pretilosti  

Prema probavljivosti škrob se dijeli u tri skupine, od kojih je s aspekta utjecaja na zdravlje najvažniji otporni ili rezistentni škrob. Ova se frakcija škroba ne razgrađuje u tankom crijevu i nerazgrađena odlazi u debelo crijevo, gdje se fermentacijom pomoću crijevne mikroflore prevodi u kratkolančane masne kiseline (octena, propionska, maslačna), CO2, vodik i kod nekih pojedinaca metan. Rezistentni škorb ima veliki potencijal u prehrambenoj industriji zbog utvrđenog povoljnog učinka na glikemiju (niži GI hrane) i smanjenog rizika za cijeli niz bolesti (npr. dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, pretilost i karcinom debelog crijeva).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 17:00