StoryEditorOCM
SvijetMutni nacrti

Veliki problemi za Lanfranca Cirilla, Talijana poznatog i kao ‘Putinov arhitekt‘. Ovo mu neće dobro pasti...

Piše J. P.
25. kolovoza 2024. - 21:10

Više od desetljeća talijanski biznismen Lanfranco Cirillo poznat je kao "Putinov arhitekt" zahvaljujući svojoj ulozi dizajnera tajnovitog i raskošnog imanja u ruskom crnomorskom ljetovalištu Gelendžiku za koje se vjeruje da je izgrađeno za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Međutim, Sistema, ruska istraživačka jedinica Radija Slobodna Europa, piše  je da je Cirillo čija se imovina našla na meti talijanskih poreznih vlasti 2022., također povezan s tvrtkom koja je bila uključena u izgradnju luksuzne rezidencije za Putina na ukrajinskom poluotoku Krimu koji je pod ruskom okupacijom.

Porezni zahtjev protiv Star-Yuga, tvrtke povezane s Cirillom, uključuje renoviranje i spajanje dvaju objekata za odmor koje su prethodno koristili sovjetski čelnici Mihail Gorbačov i Leonid Brežnjev.

Tvrtka je osumnjičena za poreznu prijevaru u iznosu od više od 500 milijuna rubalja (5,4 milijuna dolara) tijekom  radana rezidenciji, za koju je ruska državna TV rekla da uključuje vikendice za predsjednikove goste, heliodrom i pristanište za jahte.

Cirillo je naveden kao treća strana u postupku.

Novi posao u banci

 Systemina analiza pravnih i drugih zapisa povezala je ovog  poslovnog čovjeka sa Star-Yugom, firmom  koja se također suočava s potraživanjem od 60 milijuna dolara od  građevinske kompanije u državnom vlasništvu koja je izgradila imanje "Putinova palača".

No, Cirillovo bogatstvo u Rusiji – u koju se vratio nakon što su ga talijanske vlasti optužile za krijumčarenje, krivotvorenje i utaju poreza – poboljšalo se u drugim područjima.

Ranije ovog mjeseca, velika ruska državna banka Sberbank objavila je da je Cirillo, kojemu je Putin osobno prije 10 godina dodijelio rusko državljanstvo, imenovan višim potpredsjednikom.

Izvršni direktor Sberbanka German Gref poželio mu je dobrodošlicu u novi tim.

Srebrnina, mramor, namještaj

Ljeti 2019. Putin je ostao na Krimu dulje nego inače, navodi se u izvješću ruske državne televizije.

Ruski predsjednik bio je zadovoljan obnovom i spajanjem dača br. 6 i br..8 u jednu predsjedničku rezidenciju u selu Oliva, u blizini ljetovališta Foros, navodi se u izvješću.

Područje je prošlo kroz veliku rekonstrukciju koju je nadgledao državni Spetsstroy, koji je, osim " Putinove palače ", izgradio objekte za rusko Ministarstvo obrane i državnu svemirsku agenciju.

Star-Yug, tvrtka povezana s Cirillom, imenovana je izvođačem obnove i zadužena za "poboljšanja" kao što su odabir namještaja, srebrnine, opreme za kupaonice, kao i uređenje okoliša, pa čak i odabir mramora.

No dok je državna televizija izvijestila da je Putin zadovoljan obnovom, porezne su vlasti pretresle Star-Yug nedugo nakon posjeta ruskog predsjednika poluotoku.

Porezni službenici zaključili su da je tvrtka preusmjerila sredstva i nametnula dodatne poreze u iznosu od 743 milijuna rubalja (8,4 milijuna dolara).

Tvrtka se nije složila s nalazima inspektora i pokušala ih je osporiti na sudu. Tvrtka trenutačno tu stvar osporava pred Vrhovnim sudom Rusije nakon što je niži sud stao na stranu poreznih inspektora.

Talijanski arhitekt  nije se pojavio ni na jednom ročištu. Ali, jasno je da je povezan sa Star -Yugom.

Helikopter na popustu

Cirillo se u sudskim dokumentima navodi kao vlasnik skladišta u blizini Moskve u koje su isporučeni materijali za uređenje Putinove rezidencije na Krimu. Nadalje, osnivač i menadžeri Star-Yuga prethodno su radili za Cirilla, a dvije njegove tvrtke radile su na projektima u Oliva, krimskom selu u kojem se nalazi Putinova rezidencija, između ostalog i prema ugovoru sa Star-Yugom.

GetContact, aplikacija koja telefonske brojeve povezuje s imenima pod kojima su pohranjeni  u mobitelima korisnika, pokazuje da je Cirillov broj bio spremljen pod imenom "Lanfranco Star Yug", a 2017. je od Star-Yuga kupio helikopter iste marke. koju su talijanske vlasti zaplijenile u jednoj od njegovih vila u raciji 2022. godine.

Helikopter je koštao Cirilla 30 milijuna rubalja (520 tisuća dolara), dok ga je Star-Yug kupio dvije godine ranije za 105 milijuna rubalja (1,6 milijuna dolara), pokazuju ruski sudski zapisi. Tvrtka je u stečaju od 2020., otprilike u vrijeme kad je počela porezna kontrola, a stečajni upravitelj Star-Yuga osporio je prodaju helikoptera.

Državni  Spetsstroy zbog radova koje je izveo Star-Yug a tražilo je povrat 60 milijuna dolara.

Ovo bi mogla biti loša vijest za Cirilla, koji bi se mogao suočiti s odgovornošću za dugove Star-Yuga .

Slučaj Star-Yug jedna je od nekoliko poteškoća s ruskim vlastima s kojima se Cirillo suočio posljednjih godina.

Zatvaranje ureda

U jesen 2018. ruska središnja banka oduzela je licencu Soyuzny banci, koju je Cirillo posjedovao zajedno s Tatyanom Kuznjecovom, suprugom časnika ruske Federalne službe zaštite, čiji mandat uključuje čuvanje Putinove i predsjedničke imovine. Kuznjecova je bila i suvlasnica tvrtke koja je upravljala "Putinovom palačom"

U međuvremenu je u ljeto 2019. ruski sud naredio oduzimanje naselja vikendica u moskovskoj regiji od tvrtke koja je prethodno bila u vlasništvu Cirilla na temelju pritužbe ruske Savezne agencije za upravljanje državnom imovinom.

 2021. ruske su porezne vlasti prisilno zatvorile Cirillov arhitektonski ured.

Do tada je talijanski arhitekt rekao da je već gotovo prekinuo veze s Rusijom i nastanio se u Dubaiju.

No vratio se u Rusiju nakon talijanskog kaznenog postupka. On negira bilo kakvu krivnju.

Razgovori uz kavu

- Ja sam kolateralna žrtva rata u Ukrajini - progonjen jer sam poznat kao Putinov arhitekt." rekao je u prosincu lani, u intervjuu za britanske novine The Times.

U Sberbanku Cirillo sada treba nadgledati odjel s 10 milijardi dolara ulaganja i osobljem od 36 tisuća zaposlenika.

- Imamo 137 projekata u Rusiji, Indiji i Kini. Gradimo vile i hotele na Crnom moru, odmaralište u Sibiru u blizini mongolske granice, rekao je Cirillo za talijanske novine Corriere della Sera.

Systema je kontaktirala Cirilla ali, čim je u razgovoru spomenut Sberbank, veza se prekinula.

Kasnije se javio putem glasnogovornika. Rekao je da je on Rus  i kritizirao talijanske vlasti, tvrdeći da ga progone jer je radio "za najpoznatijeg Rusa".

Što se tiče poslova sa Star-Yugom, naveo je da su to bila obična "savjetovanja uz kavu", o općim pitanjima. I to prije mnogo godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 13:44