StoryEditor
Svijetsuša i vjetrovi

Veliki požari i dalje haraju zapadnom obalom SAD-a, odnijeli su šest života: pogledajte prizore pakla i apokaliptično nebo u San Franciscu

10. rujna 2020. - 12:36

Prizori pakla i apokaliptično nebo nakon suše i jakih vjetrova požari i dalje haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država gdje su odnijeli šest života.

Jednogodišnje dijete i roditelji stradali su u pokušaju bijega pred vatrom u državi Washington, objavio je ured šerifa u okrugu Okanogan.

Žarišta požara se protežu od države Washington, na sjeveru kod granice s Kanadom, do San Diega na jugu Kalifornije.

Između njih u Oregonu je izgorjelo 120.000 hektara i u najmanje pet mjesta se zbog požara, neviđenih u povijesti države, očekuju brojne žrtve i materijalne štete, dok traju masovne evakuacije, rekla je guvernerka Kate Brown.

Dvije osobe su pronađene mrtve u srijedu u Oregonu, rekao je šerif okruga Marion, a lokalni mediji navode da se radi o 12-godišnjaku i njegovoj baki.

Jody Evans, stanovnica okolice Detroita, objasnila je da joj se činilo da je u "paklu" dok je bježala od plamenova koji su prijetili njezinoj kući. 

Nošena vjetrom, vatra se širila obalom. U Kaliforniji bijesni više od dvadeset požara. Vatra je ove godine progutala rekordnih više od 10.000 četvornih kilometara države. 

Tri osobe su smrtno stradale na sjeveru države, navele su vlasti okruga Butte.

U San Franciscu su se stanovnici probudili pod narančastim apokaliptičnim nebom. Blizu 1000 policajaca borilo se s vatrom na više od 65.000 hektara blizu Fresna.

Guverner države Washington, Jay Inslee, rekao je da je u devet velikih požara izgorjelo više od 133.000 hektara u 24 sata, više nego dvostruka površina izgorjela u cijeloj 2019. godini.

Apokaliptično narančasto nebo nad San Franciscom


Stanovnike San Francisca i drugih gradova u Kaliforniji dočekalo je nakon buđenja narančasto nebo koje je potaknulo apokaliptične vizije u godini prepunoj stresnih događaja.

Nebo je bilo toliko tamno da se više činilo da je noć nego dan, u nekim gradovima padao je pepeo poput snijega, a nebo je bilo narančasto zbog požara koji haraju tom saveznom američkom državom.

"Narančasto nebo rezultat je dima od šumskih požara", kazali su stručnjaci za kvalitetu zraka u San Franciscu.

"Te čestice dima rasipaju plavo svjetlo i propuštaju do površine samo žuto, narančasto i crveno svjetlo, zbog čega je nebo narančasto".

Gusti dim u nekim je područjima zaklonio sunčevu svjetlost izazivajući mrak, objasnili su.

Fotografije koje su više sličile onima s drugim planeta proširile su se društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 10:31