StoryEditorOCM
SvijetDISTRICT OF COLUMBIA

Velike promjene u SAD-u: mogli bi dobiti još jednu državu, Zastupnički dom je donio svoju odluku, sad je red na Senatu

Piše HINA
22. travnja 2021. - 21:50

Američki Zastupnički dom u četvrtak je, drugi put u manje od godinu dana, tijesnom većinom glasao za to da District of Columbia (D.C.) postane 51. savezna država, no tu odluku mora potvrditi Senat u kojem će naići na protivljenje republikanskih zastupnika. 

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrati, glasao je s 216 glasova 'za' i 208 'protiv' za inicijativu da američka prijestolnica postane savezna država. 

Stanovnici Washingtona većinski podržavaju demokrate, pa bi kao savezna država u gornji dom Kongresa donijela još dva demokratska senatora, što bi promijenilo ravnotežu moći u Senatu u kojem je trenutno 50 demokrata i 50 republikanaca. 

Demokrati desetljećima pokušavaju dati status savezne države D.C.-u, a ovaj put su ohrabreni izborom Joea Bidena za predsjednika i kontrolom nad dva doma Kongresa.

Posljednji teritoriji koji su dobili takav status bili su Havaji i Aljaska 1959. godine. 

Demokrati tvrde kako bi to riješilo nekoliko stoljeća nepravde za "više od 700 tisuća američkih državljana koji plaćaju savezne poreze, bore se i pogibaju u ratovima, služe u porotama, a ne mogu glasati u Senatu ili Zastupničkom domu“, rekao je demokratski zastupnik Jan Schakowsky. 

- To je definicija oporezivanja bez predstavljanja- dodao je. 

Nova savezna država zvala bi se "Washington, Douglass Commonwealth“, po prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu i Fredericku Douglassu, bivšem robu koji je u 19. stoljeću postao slavni borac protiv ropstva. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 19:04