StoryEditorOCM
Svijetje li bilo muljanja?

Velika istraga zbog skandala u ruskoj vojsci: Kako je ‘nestalo‘ 59 aviona i helikoptera? Koliko ih je u rukama Ukrajine?

Piše vijesti sd
13. veljače 2024. - 06:15

Ruske vlasti istražuju misteriozni nestanak letjelica iz svoje vojne flote, od kojih je nekoliko završilo u rukama ukrajinskih snaga što se bore protiv Putinovih trupa, navode ruski mediji.

Ruska unutrašnja sigurnosna služba, FSB, ispituje navode da je moskovska Federalna agencija za zračni promet Rosaviatsiya slala ruske civilne zrakoplove i helikoptere u zemlje uključujući "neprijateljske zemlje", izvijestile su u ponedjeljak ruske novine Izvestija koje podržava država.

"Savezna služba sigurnosti pokrenula je dva kaznena postupka, nemar i zlouporaba ovlasti, protiv nekoliko zaposlenika Savezne agencije za zračni promet", navodi Izvestija.

Zaposlenici su "osumnjičeni za nezakonito uklanjanje 59 aviona i helikoptera iz ruske jurisdikcije" nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prije gotovo dvije godine, izvijestile su novine.

Određeni broj nestalih aviona koristila je Ukrajina u vojnim operacijama protiv Rusije, izvijestila je Izvestija pozivajući se na dva anonimna izvora ruskih policijskih snaga i neimenovani izvor u moskovskom Ministarstvu prometa, prenosi klix.ba.

image

Vladimir Putin

Natalia Kolesnikova/Afp

Ukrajina je upotrijebila nekoliko helikoptera Mi-8, kao i višenamjenski strateški aviotransporter Il-76 protiv moskovskih snaga u Ukrajini, izvijestile su novine. Prvi čovjek Kremlja za medije Dmitrij Peskov odbio je u ponedjeljak odgovoriti na upite o istrazi FSB-a, izvijestila je državna novinska agencija Tass.

Ministarstvo saobraćaja izvršilo je reviziju evidencije Rosaviatsiye o civilnim avionima u srpnju 2023., a nedosljednosti su dovele do kaznenih istraga, izvijestila je Izvestija.

Zaposlenici Savezne agencije za aviopromet "uklonili" su avione iz registra civilne imovine "bez kompletnih setova dokumenata, pružili su kontradiktorne i nepouzdane informacije o lokaciji letjelica izvan Rusije", prema novinama, pozivajući se na glasnogovornika Ministarstva prometa.

Savezna agencija za zračni promet bavi se sektorom civilne avijacije zemlje i kontrolom ruskog zračnog prostora. Također je zadužena za potvrđivanje "prava vlasništva nad avionima i povezanih transakcija", prema ruskoj vladi.

Rusija je intenzivno koristila svoj helikopter Mi-8 u operacijama širom Ukrajine. Helikopter se koristi za prijevoz vojske i jedan je od najčešće korištenih helikoptera među svjetskim vojskama. Postoji mnogo različitih varijanti Mi-8, uključujući helikoptere koji se koriste kao zapovjedna mjesta u zraku.

image

Ruski Sukhoi Su-35S 

Handout/Afp

Kijev je u nekoliko točaka tokom gotovo dvije godine rata rekao da je obarao ruske helikoptere Mi-8, uključujući korištenje američkih HIMARS-a ili topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti. Ukrajina je, također, u kolovozu 2023. rekla da je uspjela nagovoriti ruskog pilota Mi-8 da sleti na teritorij pod kontrolom Kijeva prije nego što je zaplijenila helikopter, podsjeća klix.ba.

Ranije ovog mjeseca, ruski dužnosnici rekli su da se helikopter Mi-8 srušio u jezero u sjevernoj Kareliji. Još jedan Mi-8 srušio se u Kirgistanu sredinom siječnja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 09:50